BibTex RIS Kaynak Göster

Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 49 - 52, 23.03.2012

Öz

Bu çalışmada, Karadeniz’den yakalanan istavrit (Trachurus mediterraneus) ve mezgit
balıklarının (Merlangius merlangus) kas dokusundaki K, P, Na, Mg ve Ca seviyeleri
karşılaştırıldı. Araştırmada her grup için 30 adet mezgit ve istavrit balığının farklı bölgelerinden
alınan kas dokuları kullanılmıştır. Doku örnekleri ICP-OES (Inductively Coupled
Plasma-Mass Spectrometer) cihazıyla ölçüldü. Mezgit balığının dokusundaki K, P, Na, Mg
ve Ca değerleri istavrit balığına göre daha yüksek bulunmuştur (p < 0,05). Sonuç olarak
mezgit balığı, istavrit balığına göre insan beslenmesinde daha faydalı olabileceği sonucuna
varılmıştır.

Kaynakça

  • Begum, A., Amın, Md.N., Kaneco, S. And Ohta, K., 2005. Selected Elemental Composition of the Muscle Tissue of Three Species of Fish, Tilapia nilotica, Cirrhina mrigala and Clarius batrachus, from the Fresh Water Dhanmondi Lake in Bangladesh. Food Chemistry, 93: 439-443.
  • Celık, M., Gökçe, M.A., Basusta, N., Küçükgülmez, A., Tasbozan, O and Tabakoglu, S. S. Nutrıtıonal Qualıty Of Raınbow Trout (Oncorhynchus Mykıss) Caught From The Atatürk Dam Lake In Turkey. Journal of Muscle Foods 19 (2008) 50-61
  • Fallah, A.A., Zeynali, F., Saei-Dehkordi, S.S., Rahnama, M., Jafari, T. Seasonal bioaccumulation of toxic trace elements in economically important fish species. from the Caspian Sea using GFAAS. J. Verbr. Lebensm., doi:10.1007/s00003-011- 0666-7.
  • Gogus, U., Smith, C. n−3 Omega fatty acids: a review of current knowledge, Int. J. Food Sci. Technol. 45 (2010) 417–436.
  • Gokoglu, N., Yerlikaya, P. And Cengiz, E., 2004. Effects of Cooking Methods on the Proximate Composition and Mineral Contents of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Food Chemistry, 84: 19-22.
  • Korn, M.G.A., dos Santos, G.L., Rosa, S.M., Teixeira, L.S.G., de Oliveira, P.V. Determination of cadmium and lead in cetacean Dolphinidae tissue from the coast of Bahia state in Brazil by GFAAS, Microchem. J. 96 (2010) 12–16.
  • Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation 106 (2002) 2747–2757.
  • Mertens, D., 2005a. AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Mertens, D., 2005b. AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Offi- cial Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chap- ter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gai- therburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Orban, E., Nevıgato, T., Mascı, M., Lena, G.D., Casını, I., Capronı, R., Gambellı, L., Angelıs, P.D. And Rampaccı, M., (2007). Nutritional Quality and Safety of European Perch (Perca fluviatilis) from Three Lakes of Central Italy. Food Chemistry, 100: 482-490.
  • Öksüz, A., Özeren, A., Atlar, A. Palamut (Sarda SARDA)Balıklarının Kırmızı ve Beyaz Kaslarındaki Bazı Biyokimyasal Parametrelerinin Karşılaştırılması. Journal of Fisheries Sciences.com. 2(4): 639-644 (2008).
  • Saei-Dehkordi, S.S.and Fallah, A.A. Determination of copper, lead, cadmium and zinc content in commercially valuable fish species from the Persian Gulf using derivative potentiometric stripping analysis, Microchem. J. 98 (2011) 156–162.
  • Şimşek, A., Kırmızı, S., Manaşırlı, M., Özyurt, G. Keserbaş (Mullus barbatus) ve Çizgili Barbun (Upeneus moluccensis)’un Mineral ve Vitamin İçerikleri. XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01-04 Temmuz 2009, Rize.
  • Venugopal,V., Shahidi, F. Structure and composition of fish muscle, Food Rev. Int. 12 (1996) 175–197.
  • Vitaminler, (2007). http://www.vitaminler.org/sodyum.asp
  • Zeynali, F., Tajik, H., Asri-Rezaei, S., Meshkini, S., Fallah, A.A., Rahnama, M. Determination of copper, zinc and iron levels in edible muscle of three commercial fish species from Iranian coastal waters of the Caspian Sea, J.Anim. Vet. Adv. 8 (2009)1285–1288.
Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 49 - 52, 23.03.2012

Öz

Kaynakça

  • Begum, A., Amın, Md.N., Kaneco, S. And Ohta, K., 2005. Selected Elemental Composition of the Muscle Tissue of Three Species of Fish, Tilapia nilotica, Cirrhina mrigala and Clarius batrachus, from the Fresh Water Dhanmondi Lake in Bangladesh. Food Chemistry, 93: 439-443.
  • Celık, M., Gökçe, M.A., Basusta, N., Küçükgülmez, A., Tasbozan, O and Tabakoglu, S. S. Nutrıtıonal Qualıty Of Raınbow Trout (Oncorhynchus Mykıss) Caught From The Atatürk Dam Lake In Turkey. Journal of Muscle Foods 19 (2008) 50-61
  • Fallah, A.A., Zeynali, F., Saei-Dehkordi, S.S., Rahnama, M., Jafari, T. Seasonal bioaccumulation of toxic trace elements in economically important fish species. from the Caspian Sea using GFAAS. J. Verbr. Lebensm., doi:10.1007/s00003-011- 0666-7.
  • Gogus, U., Smith, C. n−3 Omega fatty acids: a review of current knowledge, Int. J. Food Sci. Technol. 45 (2010) 417–436.
  • Gokoglu, N., Yerlikaya, P. And Cengiz, E., 2004. Effects of Cooking Methods on the Proximate Composition and Mineral Contents of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Food Chemistry, 84: 19-22.
  • Korn, M.G.A., dos Santos, G.L., Rosa, S.M., Teixeira, L.S.G., de Oliveira, P.V. Determination of cadmium and lead in cetacean Dolphinidae tissue from the coast of Bahia state in Brazil by GFAAS, Microchem. J. 96 (2010) 12–16.
  • Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation 106 (2002) 2747–2757.
  • Mertens, D., 2005a. AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Mertens, D., 2005b. AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Offi- cial Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chap- ter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gai- therburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Orban, E., Nevıgato, T., Mascı, M., Lena, G.D., Casını, I., Capronı, R., Gambellı, L., Angelıs, P.D. And Rampaccı, M., (2007). Nutritional Quality and Safety of European Perch (Perca fluviatilis) from Three Lakes of Central Italy. Food Chemistry, 100: 482-490.
  • Öksüz, A., Özeren, A., Atlar, A. Palamut (Sarda SARDA)Balıklarının Kırmızı ve Beyaz Kaslarındaki Bazı Biyokimyasal Parametrelerinin Karşılaştırılması. Journal of Fisheries Sciences.com. 2(4): 639-644 (2008).
  • Saei-Dehkordi, S.S.and Fallah, A.A. Determination of copper, lead, cadmium and zinc content in commercially valuable fish species from the Persian Gulf using derivative potentiometric stripping analysis, Microchem. J. 98 (2011) 156–162.
  • Şimşek, A., Kırmızı, S., Manaşırlı, M., Özyurt, G. Keserbaş (Mullus barbatus) ve Çizgili Barbun (Upeneus moluccensis)’un Mineral ve Vitamin İçerikleri. XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01-04 Temmuz 2009, Rize.
  • Venugopal,V., Shahidi, F. Structure and composition of fish muscle, Food Rev. Int. 12 (1996) 175–197.
  • Vitaminler, (2007). http://www.vitaminler.org/sodyum.asp
  • Zeynali, F., Tajik, H., Asri-Rezaei, S., Meshkini, S., Fallah, A.A., Rahnama, M. Determination of copper, zinc and iron levels in edible muscle of three commercial fish species from Iranian coastal waters of the Caspian Sea, J.Anim. Vet. Adv. 8 (2009)1285–1288.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tayfun Karataş Bu kişi benim

Esat Kocaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karataş, T., & Kocaman, E. (2012). Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması. Alinteri Journal of Agriculture Science, 21(2), 49-52.
AMA Karataş T, Kocaman E. Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması. Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;21(2):49-52.
Chicago Karataş, Tayfun, ve Esat Kocaman. “Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius Merlangus) Ve İstavrit (Trachurus Mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21, sy. 2 (Mart 2012): 49-52.
EndNote Karataş T, Kocaman E (01 Mart 2012) Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması. Alinteri Journal of Agriculture Science 21 2 49–52.
IEEE T. Karataş ve E. Kocaman, “Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, ss. 49–52, 2012.
ISNAD Karataş, Tayfun - Kocaman, Esat. “Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius Merlangus) Ve İstavrit (Trachurus Mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21/2 (Mart 2012), 49-52.
JAMA Karataş T, Kocaman E. Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21:49–52.
MLA Karataş, Tayfun ve Esat Kocaman. “Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius Merlangus) Ve İstavrit (Trachurus Mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, 2012, ss. 49-52.
Vancouver Karataş T, Kocaman E. Karadeniz’den Yakalanan Mezgit (Merlangius merlangus) ve İstavrit (Trachurus mediterraneus) Balıklarının Mineral Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21(2):49-52.