Bu çalışma, farklı kafes tiplerinde yetiştirilen japon bıldırcınlarının bazı yumurta
kalite özelliklerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Yumurtacı ve damızlık olmak
üzere iki tip kafes kullanılmıştır. Bıldırcın yumurtalarına ait bazı iç ve dış kalite özellikleri
incelenmiştir. Bu özelliklerden şekil indeksi, ak indeks, haugh birimi ve sarı indeksi değerleri
yumurtacı ve damızlık tipi kafeste sırasıyla % 79.18-78.67, % 7.82-8.12, 86.64-86.52,
% 42.80-40.17 olarak bulunmuştur. Damızlık tip kafesten elde edilen yumurtaların katı
albümin uzunluğu ve kabuk ağırlığı değerleri yumurtacı kafese göre daha yüksek bulunmuştur.
Bu iki kafes tipi arasındaki katı albümin uzunluğu ve kabuk ağırlığı değerleri arasındaki
fark istatistiki olarak önemli (P < 0.05) bulunmuştur.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 18 Sayı: 1 |