BibTex RIS Kaynak Göster

Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler

Yıl 2010, Cilt: 18 Sayı: 1, 28 - 33, 24.03.2012

Öz

Bu çalışmada, 1980-2008 yılları 5 er yıllık dönemlere ayrılarak Dünyada ve Türkiye
de ayçiçeğinin ekim alanı, üretim miktarı, verim ortalamaları ve dış ticareti verilmiştir.
Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna ve Arjantin’dir.
Ülkemizin, dünya ayçiçeği üretiminden aldığı pay ise %3’tür. Ele alınan dönemler boyunca
dünya ayçiçeği üretim miktarı, ekim alanlarındaki gelişmelere bağlı olarak artış göstermiş-
tir. Ancak ülkemiz son yıllarda ayçiçeği ekim alanlarındaki azalmaya bağlı olarak ithalatçı
ülke konumuna gelmiştir. Çiftçinin ürününü kolayca pazarlayabileceği birimler oluşturulursa
ve fiyat politikaları ayçiçeği tarımını teşvik edici düzeyde olursa ayçiçeği tarımı yaygınlaşır
ve ekim alanı potansiyeli artabilir.

Kaynakça

  • Anonim, 2003. Türkiye 1. Yağlı Tohumlar. Bitkisel Yağlar ve Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, İstanbul.
  • Anonim, 2004. www.tzob.org.tr
  • Anonim, 2010. www.fao.org.
  • Anonim, 2007. www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Tarlayt/aycicegi.html - 11k
  • Arıoğlu, H. H. 2000. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fa- kültesi Ders Notları, Yayın No:A-70, Adana.
  • Eken, H. 2004. Ayçiçeği. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, ISSN 1303-8346, Anka- ra.
  • Erdem, B., 1999. Trakya’daki Ayçiçeği Yağının Üretim Sorunları ve Türkiye Ekono- misi Üzerine Etkileri, Trakya Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi), Edirne.
  • Ergen, Y. ve Sağlam, C. 2005. Bazı Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus Annuus L.) Çeşitlerinin Tekirdağ www.trakya.edu.tr/Fakulte/ziraar/Turkce/Dergi/2005 2 3/3.pdf Verim ve Verim Unsurları.
  • Kara, K. 1996. Tarla Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Yayın No:191, Erzurum.
  • Kaya, Y., Tan Ş. ve Kaya, G. 2000. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Sanayi Bitkileri Alt Komisyon Raporu (Ayçiçeği), Edirne-İzmir.
  • Kızıloğlu, S. 1992. Türkiye Bitkisel Yağ Sanayi. Hasad Dergisi, 7(82), s.28-30, İstanbul.
  • Sezer, S. ve Şimşek, S., 2005. Çukurova’da Farklı Ekim Sıklıklarında Yetiştirilen Bazı Ayçiçeği (Helianthus Annuus L.) Çeşitlerinin Tarımsal ve Teknolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. www.cukurova.edu.tr/makale/CUKUROVA.pdf
  • Yurdagül, M. ve Ersoy, Ü. 1997. The Fats and Oils Market In Turkey With Special Emphasis To Its Export. AOCS, The World Oil Conference, İstanbul.
Yıl 2010, Cilt: 18 Sayı: 1, 28 - 33, 24.03.2012

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2003. Türkiye 1. Yağlı Tohumlar. Bitkisel Yağlar ve Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, İstanbul.
  • Anonim, 2004. www.tzob.org.tr
  • Anonim, 2010. www.fao.org.
  • Anonim, 2007. www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Tarlayt/aycicegi.html - 11k
  • Arıoğlu, H. H. 2000. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fa- kültesi Ders Notları, Yayın No:A-70, Adana.
  • Eken, H. 2004. Ayçiçeği. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, ISSN 1303-8346, Anka- ra.
  • Erdem, B., 1999. Trakya’daki Ayçiçeği Yağının Üretim Sorunları ve Türkiye Ekono- misi Üzerine Etkileri, Trakya Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi), Edirne.
  • Ergen, Y. ve Sağlam, C. 2005. Bazı Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus Annuus L.) Çeşitlerinin Tekirdağ www.trakya.edu.tr/Fakulte/ziraar/Turkce/Dergi/2005 2 3/3.pdf Verim ve Verim Unsurları.
  • Kara, K. 1996. Tarla Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Yayın No:191, Erzurum.
  • Kaya, Y., Tan Ş. ve Kaya, G. 2000. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Sanayi Bitkileri Alt Komisyon Raporu (Ayçiçeği), Edirne-İzmir.
  • Kızıloğlu, S. 1992. Türkiye Bitkisel Yağ Sanayi. Hasad Dergisi, 7(82), s.28-30, İstanbul.
  • Sezer, S. ve Şimşek, S., 2005. Çukurova’da Farklı Ekim Sıklıklarında Yetiştirilen Bazı Ayçiçeği (Helianthus Annuus L.) Çeşitlerinin Tarımsal ve Teknolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. www.cukurova.edu.tr/makale/CUKUROVA.pdf
  • Yurdagül, M. ve Ersoy, Ü. 1997. The Fats and Oils Market In Turkey With Special Emphasis To Its Export. AOCS, The World Oil Conference, İstanbul.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tuğba Erem Kaya Bu kişi benim

Ayşe Sezgin Bu kişi benim

Murat Külekçi Bu kişi benim

Hediye Kumbasaroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erem Kaya, T., Sezgin, A., Külekçi, M., Kumbasaroğlu, H. (2012). Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler. Alinteri Journal of Agriculture Science, 18(1), 28-33.
AMA Erem Kaya T, Sezgin A, Külekçi M, Kumbasaroğlu H. Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler. Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;18(1):28-33.
Chicago Erem Kaya, Tuğba, Ayşe Sezgin, Murat Külekçi, ve Hediye Kumbasaroğlu. “Dünyada Ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi Ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18, sy. 1 (Mart 2012): 28-33.
EndNote Erem Kaya T, Sezgin A, Külekçi M, Kumbasaroğlu H (01 Mart 2012) Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler. Alinteri Journal of Agriculture Science 18 1 28–33.
IEEE T. Erem Kaya, A. Sezgin, M. Külekçi, ve H. Kumbasaroğlu, “Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 18, sy. 1, ss. 28–33, 2012.
ISNAD Erem Kaya, Tuğba vd. “Dünyada Ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi Ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18/1 (Mart 2012), 28-33.
JAMA Erem Kaya T, Sezgin A, Külekçi M, Kumbasaroğlu H. Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18:28–33.
MLA Erem Kaya, Tuğba vd. “Dünyada Ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi Ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 18, sy. 1, 2012, ss. 28-33.
Vancouver Erem Kaya T, Sezgin A, Külekçi M, Kumbasaroğlu H. Dünyada ve Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18(1):28-33.