BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2014, Cilt: 26 Sayı: 1, 45 - 50, 13.10.2014

Öz

In the review basic fundamentals of organic sheep farming and its negative and positive sides were discussed and enhancing possibilities of its percent in the total animal organic production in our country were mentioned. Demand in organic meat and milk products have increased in the world. Organic sheep milk production is generally lower than that of the conventional sheep milk. However, the costs of organic sheep products as sheep cheese and lamb meat are higher than that of the conventional sheep products. The aim of organic sheep farming use lower input and higher outcome than conventional sheep farming. There are many various results of research between organic sheep and conventional sheep products. Most of them are in favor of organic sheep farming. It was estimated that positive results obtained in organic sheep farming and organic sheep products.

Kaynakça

  • Ak, İ. 2013. Organik hayvancılık ve önemi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Türk Tarım Dergisi, Sayı: 2 30-37.
  • Alapala, S., ve Ünal, N., 2009. Sığır ve koyun yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretimin bazı özellikler bakımından karşılaştırılması, Lalahan Hayvancılık Enstitüsü Dergisi ,49 (1) 63Angood, K.M., Wood, G.R., Nute, F.M. Whittington S.I., Hughes, S.I., ve Sheard P.R., A. 2008. Comparison of organic and conventionally-produced lamb purchased from three major UK supermarkets: Price, eating quality and fatty acid composition. Meat Science 78.176-184. Anonim. 2003. Improving market intelligence for the Organic Red Meat Sector. UK.
  • Anonim. 2012. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Organik Tarım Bilgi Sistemi. TR.
  • Anonim. 2012. Australian organic market report, 2012. AU.
  • Anonim. 2013. Fact and figures on organic agriculture the Europe Union. UK.
  • Barth, K., 2004. Milk quality in organic farming: cows, goats and sheep. 1 st international congress organic animal production and food safety. 28 Nisan - 1 Mayıs, Kuşadası -Türkiye, s. 3203
  • Bayram, B., Aksakal, V., ve Karabulut, Ö., 2008. Organik ve konvansiyonel süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen sığırların verim özelliklerinin ve sağlıklarının karşılaştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1-2. 233-248.
  • Çukur, F. ve Saner G., 2005. Konvansiyonel ve ekolojik hayvancılık sistemlerinin sürdürülebilirliği ve Türkiye üzerinde bir değerlendirme. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2 (1) : 39-44.
  • Eraslan, İ,H.,ve Şelli F., 2006. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede organik tarım sektörü sektörel stratejiler ve uygulamalar. “Alınmıştır: Genel Olarak Organik Tarım Yöntemi. (ed) Yavuzer, G., Polat T., Yavuzer Ü., Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (Urak), TR, 140-155.
  • Erdoğan, İ., Taluğ, M.A., Ceyhan, A., Hanoğlu H., Kaptan C., Sezenler T., Soysal D., Yıldırır ve M., Ak, İ., 2005. Güney Marmara şartlarında organik koyun yetiştiriciliği ve kuzu besisi üzerine bir araştırma. Organik Tarım Araştırma Sonuçları. 2005-2010. T.C Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. S. 315-322.
  • Hovi, M., Sundurum, A.ve Thamsborg, S. M., 2003. Animal health and welfare in organic livestock production in Europe: current state and future challenges. Livest Prod Sci, 80, 41-53.
  • Hansson, I., Hamilton, C., Ekman, T.ve Fourslund, K., 2000. Carcass quality in certified organic production compared with conventional livestock production. J Vet Med B, 47, 111-120. Kastelic, M ve Kompan, D., 2008. Milk production of Bovska sheep in conventional and organic farming system. Acta Agriculture Slovenica. 41-48.
  • Michelsen, J., Hamm, U., Whynen, E.veRoth E., 1999. The European Market for Organic Products: Growth and Development, UniversitaetHohenheim,7, 21-23.
  • Min BR, Barry TN, Attwood GT, McNabb WC, 2013. The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: A review. Animal Feed Science and Technology 106: 3-19
  • Pekel, E. ve Ünalan, A. 1999. Organik hayvancılık. Türkiye I. Organik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran, İzmir.
  • Rembialkowska, E ve Srednicka, D. 2009. Organic food quality and impact on human health. Agronomy Research 7, 719-727.
  • Sayın, C. ve Özkan, B., 2001. AB’de Organik Tarım Uygulamaları, İzlenen Politikalar ve AB’ne Organik Ürün Dış Satım Olanakları. Türkiye 2. Organik Tarım Sempozyumu 14-16 Kasım, Antalya, 49-57.
  • Tsiplakou, E.,Kotrotsios, V., Hadjigeorgiou ve Zervas, G., 2010. Differences in sheep and goats milk fatty acid profile between conventional and organic farming systems. Journal of Dairy Research. 77, 343-349.
  • Yavuzer, A.G.B., Yavuzer, Ü., ve Öztürkmen, A.R., 2003. Organik Tarım ve Hayvancılığın GAP Bölgesi İçin Önemi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, III. GAP ve SANAYİ Kongresi, 18–19 Ekim, Diyarbakır, 95-100.
  • Yavuzer, G,B., Coşkun, M., Polat, H., Yavuzer, Ü., Şeney, A.N.ve Bildik, N., 2004., Gap’ta Organik Tarım. Şanlıurfa Gap Gidem.
  • Zervas, G., Koutsotolis,K., Theodoropoulos,G. ve Zabeli, G. 2000. Comparison of organic with conventional feeding systems of lactating dairy ewes in Greece. EAAP, 7, 107- 111.

Organik Koyun Yetiştiriciliği

Yıl 2014, Cilt: 26 Sayı: 1, 45 - 50, 13.10.2014

Öz

Bu derlemede organik koyun yetiştiriciliğin dayandığı temel unsurlar hakkında bilgi verilerek, olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmış ve organik koyun yetiştiriciliğinin ülkemizdeki toplam organik hayvansal üretimdeki payını yükseltebilme olanakları üzerinde durulmuştur. Organik koyun et ve sütüne olan talep dünya da hızla artmaktadır. Organik koyun sütü üretimi genellikle konvansiyonel koyun sütlerine göre daha düşük miktarlardadır. Buna karşın, organik koyun peyniri ve organik kuzu eti fiyatları konvansiyonel koyun ürünleri ne göre daha yüksektir. Organik koyun yetiştiriciliği konvansiyonel üretime göre daha düşük girdi ve daha yüksek kar amaçlamaktadır. Organik ve konvansiyonel koyun ürünleri arasında birçok farklı araştırma sonuçları vardır. Bunların çoğu organik koyun yetiştiriciliğinin lehinedir. Organik koyun yetiştiriciliği ve organik koyun ürünlerinden olumlu sonuçlar alınmıştır.

Kaynakça

  • Ak, İ. 2013. Organik hayvancılık ve önemi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Türk Tarım Dergisi, Sayı: 2 30-37.
  • Alapala, S., ve Ünal, N., 2009. Sığır ve koyun yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretimin bazı özellikler bakımından karşılaştırılması, Lalahan Hayvancılık Enstitüsü Dergisi ,49 (1) 63Angood, K.M., Wood, G.R., Nute, F.M. Whittington S.I., Hughes, S.I., ve Sheard P.R., A. 2008. Comparison of organic and conventionally-produced lamb purchased from three major UK supermarkets: Price, eating quality and fatty acid composition. Meat Science 78.176-184. Anonim. 2003. Improving market intelligence for the Organic Red Meat Sector. UK.
  • Anonim. 2012. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Organik Tarım Bilgi Sistemi. TR.
  • Anonim. 2012. Australian organic market report, 2012. AU.
  • Anonim. 2013. Fact and figures on organic agriculture the Europe Union. UK.
  • Barth, K., 2004. Milk quality in organic farming: cows, goats and sheep. 1 st international congress organic animal production and food safety. 28 Nisan - 1 Mayıs, Kuşadası -Türkiye, s. 3203
  • Bayram, B., Aksakal, V., ve Karabulut, Ö., 2008. Organik ve konvansiyonel süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen sığırların verim özelliklerinin ve sağlıklarının karşılaştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1-2. 233-248.
  • Çukur, F. ve Saner G., 2005. Konvansiyonel ve ekolojik hayvancılık sistemlerinin sürdürülebilirliği ve Türkiye üzerinde bir değerlendirme. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2 (1) : 39-44.
  • Eraslan, İ,H.,ve Şelli F., 2006. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede organik tarım sektörü sektörel stratejiler ve uygulamalar. “Alınmıştır: Genel Olarak Organik Tarım Yöntemi. (ed) Yavuzer, G., Polat T., Yavuzer Ü., Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (Urak), TR, 140-155.
  • Erdoğan, İ., Taluğ, M.A., Ceyhan, A., Hanoğlu H., Kaptan C., Sezenler T., Soysal D., Yıldırır ve M., Ak, İ., 2005. Güney Marmara şartlarında organik koyun yetiştiriciliği ve kuzu besisi üzerine bir araştırma. Organik Tarım Araştırma Sonuçları. 2005-2010. T.C Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. S. 315-322.
  • Hovi, M., Sundurum, A.ve Thamsborg, S. M., 2003. Animal health and welfare in organic livestock production in Europe: current state and future challenges. Livest Prod Sci, 80, 41-53.
  • Hansson, I., Hamilton, C., Ekman, T.ve Fourslund, K., 2000. Carcass quality in certified organic production compared with conventional livestock production. J Vet Med B, 47, 111-120. Kastelic, M ve Kompan, D., 2008. Milk production of Bovska sheep in conventional and organic farming system. Acta Agriculture Slovenica. 41-48.
  • Michelsen, J., Hamm, U., Whynen, E.veRoth E., 1999. The European Market for Organic Products: Growth and Development, UniversitaetHohenheim,7, 21-23.
  • Min BR, Barry TN, Attwood GT, McNabb WC, 2013. The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: A review. Animal Feed Science and Technology 106: 3-19
  • Pekel, E. ve Ünalan, A. 1999. Organik hayvancılık. Türkiye I. Organik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran, İzmir.
  • Rembialkowska, E ve Srednicka, D. 2009. Organic food quality and impact on human health. Agronomy Research 7, 719-727.
  • Sayın, C. ve Özkan, B., 2001. AB’de Organik Tarım Uygulamaları, İzlenen Politikalar ve AB’ne Organik Ürün Dış Satım Olanakları. Türkiye 2. Organik Tarım Sempozyumu 14-16 Kasım, Antalya, 49-57.
  • Tsiplakou, E.,Kotrotsios, V., Hadjigeorgiou ve Zervas, G., 2010. Differences in sheep and goats milk fatty acid profile between conventional and organic farming systems. Journal of Dairy Research. 77, 343-349.
  • Yavuzer, A.G.B., Yavuzer, Ü., ve Öztürkmen, A.R., 2003. Organik Tarım ve Hayvancılığın GAP Bölgesi İçin Önemi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, III. GAP ve SANAYİ Kongresi, 18–19 Ekim, Diyarbakır, 95-100.
  • Yavuzer, G,B., Coşkun, M., Polat, H., Yavuzer, Ü., Şeney, A.N.ve Bildik, N., 2004., Gap’ta Organik Tarım. Şanlıurfa Gap Gidem.
  • Zervas, G., Koutsotolis,K., Theodoropoulos,G. ve Zabeli, G. 2000. Comparison of organic with conventional feeding systems of lactating dairy ewes in Greece. EAAP, 7, 107- 111.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ümit Yavuzer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yavuzer, Ü. (2014). -. Alinteri Journal of Agriculture Science, 26(1), 45-50.
AMA Yavuzer Ü. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. Ekim 2014;26(1):45-50.
Chicago Yavuzer, Ümit. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science 26, sy. 1 (Ekim 2014): 45-50.
EndNote Yavuzer Ü (01 Ekim 2014) -. Alinteri Journal of Agriculture Science 26 1 45–50.
IEEE Ü. Yavuzer, “-”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 26, sy. 1, ss. 45–50, 2014.
ISNAD Yavuzer, Ümit. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science 26/1 (Ekim 2014), 45-50.
JAMA Yavuzer Ü. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2014;26:45–50.
MLA Yavuzer, Ümit. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 26, sy. 1, 2014, ss. 45-50.
Vancouver Yavuzer Ü. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2014;26(1):45-50.