The aim of this study was to compare the nutritive
values of hays of local sainfoin (Onobrychis
sativa) populations these grown in Sivas, Kayseri and Kahramanmaraş
provinces of Turkey. For this purpose, 12 different sainfoin populations
harvested from these provinces. Sainfoins harvested at flowering stage and
dried then chemical compositions, in vitro gas and methane productions,
metabolic energy and digestible organic matter contents were determined. There
were significant (P≤0.01) differences between chemical compositions of local
sainfoin populations. Crude protein contents varied between 12.73 and 15.90%,
crude ash contents varied between 5.95 and 7.63%, dry matter contents between
19.41 and 22.39%, condensed tanin ratios between 2.07 and 4.70%, ADF and NDF
contents changed between respectively 32.01-41.79% and 42.57-53.89% and crude
fat contents varied between 0.69 and 2.02%. 24 h in vitro gas and methane
productions varied between respectively 39.49-52.40 ml and 7.70-10.30 ml.
Metabolic energy contents of studied materials changed between 8.31 and 10.19
MJ/kg DM and digestible organic matter contents varied between 60.05 and
72.59%. According to current findings, there were considerable differences
between nutrient contents of studied sainfoin populations and it was concluded
that the population which harvested from Kayseri Bünyan come into prominence
with higher protein and metabolisable energy and lesser ADF and NDF content
than the others.
Sainfoin local population chemical composition gas production
Bu çalışmanın amacı; Sivas, Kayseri ve Kahramanmaraş
illerinde tarımı yapılan yerel korunga (Onobrychis
sativa) popülâsyonlarına ait otların besleme özellikleri yönünden
karşılaştırmaktır. Bu amaçla bu illerde tarımı yapılan 12 korunga popülasyonu
çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Bitkiler çiçeklenme döneminde
biçilerek kurutulmuş ve kimyasal kompozisyon, in vitro gaz ve metan üretimi ile
metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesi belirlenmiştir. Korunga
popülâsyonlarının kimyasal kompozisyonu yönünden istatistiksel olarak çok önemli
(P≤0,01) farklılıklar bulunmuştur. Ham protein oranı %12,73 ile 15,90 arasında,
ham kül oranı %5,95 ile 7,63 arasında, kuru madde oranı %19,41 ile 22,39
arasında, kondense tanen oranı %2,07 ile 4,70 arasında, ADF oranı %32,01 ile 41,79
arasında, NDF oranı %42,57 ile 53,89 arasında ve ham yağ oranlarının ise %0,69
ile 2,02 arasında değiştiği belirlenmiştir. 24 saat in vitro gaz ve metan
üretimleri sırasıyla 39,49 ile 52,40 ml ve 7,70 ile 10,30 ml arasında,
metabolik enerji içerikleri 8,31 ile 10,19 MJ/kg KM arasında ve organik madde
sindirim dereceleri ise %60,05 ile 72,59 arasında değişim göstermiştir.
Araştırma sonuçlarına göre besin madde içerikleri bakımından popülasyonlar
arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiş ve Kayseri Bünyan’dan alınan
korunga popülasyonunun yüksek protein ve metabolik enerji ve düşük ADF ve NDF
içeriğine sahip olması ile diğer popülâsyonlardan öne çıktığı belirlenmiştir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 26 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2 |