Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 2, 107 - 112, 30.12.2016

Öz

Northeast Anatolia Region (NAR) was divided into
two sub-regions as Erzurum (TRA1) and Ağrı (TRA2) according to Statistical
Regional Units Classification (NUTS).  In
2015, number of the cattlein Turkey is 14127837, and TRA1 and TRA2 regions have
5.83% (822306 heads) and 8.36 % (1182356), respectively.  Milking animals in our country is 5598773
heads, and 5.70% (319590 head) of them is in the TRA1 region and 9.08 %
(508640) of them is in the TRA2 region. Average milk yield of per animal in
Turkey is 3035.72 kg, 2863.52 kg and 2633.86 kg milk yield per animal are
obtained in the TRA1 and TRA2 regions. In spite of total number of the cattle
and milking animal in TRA2 region is higher than that of TRA1 region, amount of
milk produced by per animal in the TRA2 region is lower than amount of milk
produced by per animal in the TRA 2 region. Because of that reason, it will be
useful to increase artificial insemination and practices for improving of the
breeds in TRA2 region.

Kaynakça

  • Anonim, 2016c. http://itb.org.tr/Sayfa/121-buyukbas-kucukbas-hayvan-varligi-ve-sut-uretimi-mevcut-durumu-turkiye--izmir (26.05.2016)
  • Anonim,2016a.http://arastirma.tarim.gov.tr/gaputaem/Belgeler/tar%C4%B1msal%20veriler/gaputaem%20gncel/HAYVANCILIK%20RAPORU%202015.pdf (06.05.2016)
  • Anonim,2016b.http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/arastirma_dosyalar/2014_05_22_905419.pdf (06.05.2016)
  • Çoban, O., Lacin, E., Sabuncuoglu, N. and Genc, M., 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23 (6), 1572-1577.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı, Alınteri Zirai Bilimler Degisi, 30(2):27-37.
  • Koçyiğit, R., Aydın, R., Diler, A., 2015. Erzurum İli Büyükbaş Hayvancılığının Durumu ve Gelişmesine Yönelik Öneriler. Alınteri Zirai Bilimler Degisi, 29 (2): 34-46.
  • Öner, B., 2014. Ağrı İli süt sığırcılığı işletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Özyürek, S., Koçyiğit, R. ve Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ISSN:1307-3311 yapısal özellikleri: Çayırlı ilçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (3): 19-26.
  • Şengül, Ü., Eslemıan, S., Eren, M., 2013. Türkiye’de İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 Bölgelerinin Ekonomik Etkinliklerinin VZA Yöntemi ile Belirlenmesi ve Tobit Model Uygulaması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 11(21): 75-99.
  • Tilki, M., Aydın, E., Sarı, M. ve Aksoy, A.R., Önk, K., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 19 (2): 191-197.
  • TUİK,2016. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul (02.05.2016).

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 2, 107 - 112, 30.12.2016

Öz

Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasında
(IBBS), Kuzeydoğu Anadolu (TRA) 
bölgesi,
Erzurum (TRA1) ve Ağrı (TRA2) bölgeleri olarak iki alt bölgeye ayrılmıştır.
Türkiye’deki büyükbaş hayvan varlığını 2015 yılı itibariyle 14127837 baş olup,
TRA1 bölgesi %5,83’ünü (822306 baş) ve TRA2 bölgesi ise %8,36’sını (1182356
baş) oluşturmaktadırlar. Ülkemizde sağılan hayvan sayısı 5598773 baş olup
bunun
  %5,70’ini (319570 baş) TRA1 ve %9,08’ini
(508640 baş) TRA2 bölgesindeki büyükbaş hayvanlar teşkil etmektedir. Ortalama
hayvan başına üretilen süt miktarı Türkiye 3035,72 kg, TRA1 bölgesinde 2863,52
kg ve TRA2 bölgesinde ise 2633,86 kg olarak gerçekleşmiştir. Toplam büyükbaş ve
sağılan hayvan sayısı TRA2 bölgesinde TRA1 bölgesine göre daha fazla olmasına
rağmen, hayvan başına ortalama üretilen süt miktarı TRA1 bölgesine göre daha
azdır. Bu nedenle özellikle TRA2 bölgesi için suni tohumlama uygulamalarının ve
ırk ıslahının daha yoğun bir şekilde yapılması faydalı olacaktır

Kaynakça

  • Anonim, 2016c. http://itb.org.tr/Sayfa/121-buyukbas-kucukbas-hayvan-varligi-ve-sut-uretimi-mevcut-durumu-turkiye--izmir (26.05.2016)
  • Anonim,2016a.http://arastirma.tarim.gov.tr/gaputaem/Belgeler/tar%C4%B1msal%20veriler/gaputaem%20gncel/HAYVANCILIK%20RAPORU%202015.pdf (06.05.2016)
  • Anonim,2016b.http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/arastirma_dosyalar/2014_05_22_905419.pdf (06.05.2016)
  • Çoban, O., Lacin, E., Sabuncuoglu, N. and Genc, M., 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23 (6), 1572-1577.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı, Alınteri Zirai Bilimler Degisi, 30(2):27-37.
  • Koçyiğit, R., Aydın, R., Diler, A., 2015. Erzurum İli Büyükbaş Hayvancılığının Durumu ve Gelişmesine Yönelik Öneriler. Alınteri Zirai Bilimler Degisi, 29 (2): 34-46.
  • Öner, B., 2014. Ağrı İli süt sığırcılığı işletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Özyürek, S., Koçyiğit, R. ve Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ISSN:1307-3311 yapısal özellikleri: Çayırlı ilçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (3): 19-26.
  • Şengül, Ü., Eslemıan, S., Eren, M., 2013. Türkiye’de İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 Bölgelerinin Ekonomik Etkinliklerinin VZA Yöntemi ile Belirlenmesi ve Tobit Model Uygulaması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 11(21): 75-99.
  • Tilki, M., Aydın, E., Sarı, M. ve Aksoy, A.R., Önk, K., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 19 (2): 191-197.
  • TUİK,2016. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul (02.05.2016).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rıdvan Koçyiğit

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Kabul Tarihi 21 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Koçyiğit, R. (2016). Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification. Alinteri Journal of Agriculture Science, 31(2), 107-112.
AMA Koçyiğit R. Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification. Alinteri Journal of Agriculture Science. Aralık 2016;31(2):107-112.
Chicago Koçyiğit, Rıdvan. “Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification”. Alinteri Journal of Agriculture Science 31, sy. 2 (Aralık 2016): 107-12.
EndNote Koçyiğit R (01 Aralık 2016) Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification. Alinteri Journal of Agriculture Science 31 2 107–112.
IEEE R. Koçyiğit, “Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 31, sy. 2, ss. 107–112, 2016.
ISNAD Koçyiğit, Rıdvan. “Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification”. Alinteri Journal of Agriculture Science 31/2 (Aralık 2016), 107-112.
JAMA Koçyiğit R. Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;31:107–112.
MLA Koçyiğit, Rıdvan. “Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 31, sy. 2, 2016, ss. 107-12.
Vancouver Koçyiğit R. Comparision of Number of Cattle and Amount of Milk Production of Level 2 Regions (TRA1 and TRA2) According to Statistical Regional Units Classification. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;31(2):107-12.