Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Analysis with Gamma and McNally Models of Effect of Different Level Humate Supplemented into Diets of Laying Hen on Egg Production

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 81 - 86, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.336269

Öz

Although Turkey is one
of the world's most important countries with egg production, total production
is not at its current potential. The most effective way to increase total egg
production is to increase productivity. In this study, egg production
efficiency of rations formed by adding humate to laying hen’s basal diet at
various ratios was analyzed using Gamma and McNally models. It was determined
that humate added at 
0.15% into diet of  laying hens 
gives the maximum contribution to egg production. As a result, it is suggested
that further investigations in different regions on different species and breed
of poultry are needed to clarify the
effect of
humate supplemented into diets of laying hen on the egg production.

Kaynakça

  • Aimonen, E.M.J., Nasi-Rauva, E., 1991. Replacement of barley by oats and enzyme supplementation in diets laying hens. 2. Interior quality and chemical composition of eggs. Acta Agric. Scand., 41, 193-205.
  • Anonim, 2015. Türkiye Yumurta Sektörü. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Sektör Raporu, Ankara. Anonim, 2016. Yumurta Tavukçuluğu Verileri, 2016. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir), Ankara.
  • Cason, J. A., Britton, W. M., 1988. Comparison of compartmental and Adams-Bell models of poultry egg production. Poultry Science 67: 213-218.
  • Cason, J. A., and G. O. Ware. 1990. Analysis of flock egg production curves using generalized growth functions. Poult. Sci. 69:1054–1069.
  • Dierck, N. A., 1989. Biotechnology aids to improve feed and feed digestion: enzymes and fermentation. Arch. Anim. Nutr. Berl., 39, 241-261.
  • Fialho, F. B., and M. C. Ledur. 1997. Segmented polynomial model for estimation of egg production curves in laying hens. Br. Poult. Sci. 38:66–73.
  • Hartley, H. O. 1961. The modified Gauss-Newton method for the fitting of nonlinear regression functions by least squares. Technometrics 3:269–280.
  • McNally, D. H., 1971. Mathematical model for poultry egg production. Biometrics 27: 735-738.
  • Miyoshi, S., Luc, M.K., Kuchida, K., Mitsumoto, T., 1996. Application of Nonlinear Models to Egg Production Curves in Chickens. Jpn. Poult. Sci., 33:178-184.
  • Narinc D., Uckardes F., Aslan E., 2014. Egg production curve analysis in poultry science. World Poultry Sci. J., 70: 817–828.
  • Narushin, V. G., and C. Takma. 2003. Sigmoid model for the evaluation of growth and production curves in laying hens. Biosystems Eng. 84:343–348.
  • Savegnago, R. P., B. N. Nunes, S. L. Caetano, A. S. Ferraudo, G. S. Schmidt, M. C. Ledur, and D. P. Munari. 2011. Comparison of logistic and neural network models to fit to the egg production curve of White Leghorn hens. Poult. Sci. 90:705–711.
  • Veldhman, A., Vahl, H.A., Xylanase in broilerdiets with differences in characteristics and content of wheat. Br. Poult. Sci., 35: 537-550, (1994).
  • Wood, P. D. P., 1967. Algebraic model of the lactation curve in cattle. Nature 216: 164-165.
  • Yang, N., Wu, C., McMillan, I., 1989. A new mathematical model for poultry egg production. Poultry Science 68: 476-481.

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 81 - 86, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.336269

Öz

Türkiye yumurta üretimiyle dünyanın önemli
ülkelerinden birisi olmasına rağmen, toplam üretimi mevcut potansiyeli
düzeyinde değildir. Toplam yumurta üretimini artırmanın en etkin yolu
verimliklik artışı sağlamaktır. Bu çalışmada yumurtacı tavuk bazal yemine değişik
oranlarda humat ilave edilerek oluşturulan rasyonların yumurta verimine etkisi Gamma
ve McNally modelleriyle analiz edilmiştir. Yumurtacı tavuk yemine ilave edilen
%0,15 oranında humatın, yumurta verimine en fazla katkıyı sağladığı belirlenmiştir.
Sonuç olarak, yumurtacı tavuk yemlerine humat ilavesinin yumurta verimi üzerine
etkisine yönelik farklı bölgelerde, farklı tür ve cins kanatlılar üzerinde daha
fazla ve uzun süreli çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Kaynakça

  • Aimonen, E.M.J., Nasi-Rauva, E., 1991. Replacement of barley by oats and enzyme supplementation in diets laying hens. 2. Interior quality and chemical composition of eggs. Acta Agric. Scand., 41, 193-205.
  • Anonim, 2015. Türkiye Yumurta Sektörü. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Sektör Raporu, Ankara. Anonim, 2016. Yumurta Tavukçuluğu Verileri, 2016. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir), Ankara.
  • Cason, J. A., Britton, W. M., 1988. Comparison of compartmental and Adams-Bell models of poultry egg production. Poultry Science 67: 213-218.
  • Cason, J. A., and G. O. Ware. 1990. Analysis of flock egg production curves using generalized growth functions. Poult. Sci. 69:1054–1069.
  • Dierck, N. A., 1989. Biotechnology aids to improve feed and feed digestion: enzymes and fermentation. Arch. Anim. Nutr. Berl., 39, 241-261.
  • Fialho, F. B., and M. C. Ledur. 1997. Segmented polynomial model for estimation of egg production curves in laying hens. Br. Poult. Sci. 38:66–73.
  • Hartley, H. O. 1961. The modified Gauss-Newton method for the fitting of nonlinear regression functions by least squares. Technometrics 3:269–280.
  • McNally, D. H., 1971. Mathematical model for poultry egg production. Biometrics 27: 735-738.
  • Miyoshi, S., Luc, M.K., Kuchida, K., Mitsumoto, T., 1996. Application of Nonlinear Models to Egg Production Curves in Chickens. Jpn. Poult. Sci., 33:178-184.
  • Narinc D., Uckardes F., Aslan E., 2014. Egg production curve analysis in poultry science. World Poultry Sci. J., 70: 817–828.
  • Narushin, V. G., and C. Takma. 2003. Sigmoid model for the evaluation of growth and production curves in laying hens. Biosystems Eng. 84:343–348.
  • Savegnago, R. P., B. N. Nunes, S. L. Caetano, A. S. Ferraudo, G. S. Schmidt, M. C. Ledur, and D. P. Munari. 2011. Comparison of logistic and neural network models to fit to the egg production curve of White Leghorn hens. Poult. Sci. 90:705–711.
  • Veldhman, A., Vahl, H.A., Xylanase in broilerdiets with differences in characteristics and content of wheat. Br. Poult. Sci., 35: 537-550, (1994).
  • Wood, P. D. P., 1967. Algebraic model of the lactation curve in cattle. Nature 216: 164-165.
  • Yang, N., Wu, C., McMillan, I., 1989. A new mathematical model for poultry egg production. Poultry Science 68: 476-481.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Okan Demir

Muhlis Macit

Şaban Çelebi

Nurinisa Esenbuğa

Hatice Kaya

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Kabul Tarihi 13 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demir, O., Macit, M., Çelebi, Ş., Esenbuğa, N., vd. (2017). Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(2), 81-86. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.336269
AMA Demir O, Macit M, Çelebi Ş, Esenbuğa N, Kaya H. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Science. Aralık 2017;32(2):81-86. doi:10.28955/alinterizbd.336269
Chicago Demir, Okan, Muhlis Macit, Şaban Çelebi, Nurinisa Esenbuğa, ve Hatice Kaya. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma Ve Mcnally Modelleri Ile Analizi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32, sy. 2 (Aralık 2017): 81-86. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.336269.
EndNote Demir O, Macit M, Çelebi Ş, Esenbuğa N, Kaya H (01 Aralık 2017) Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Science 32 2 81–86.
IEEE O. Demir, M. Macit, Ş. Çelebi, N. Esenbuğa, ve H. Kaya, “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 32, sy. 2, ss. 81–86, 2017, doi: 10.28955/alinterizbd.336269.
ISNAD Demir, Okan vd. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma Ve Mcnally Modelleri Ile Analizi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32/2 (Aralık 2017), 81-86. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.336269.
JAMA Demir O, Macit M, Çelebi Ş, Esenbuğa N, Kaya H. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32:81–86.
MLA Demir, Okan vd. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma Ve Mcnally Modelleri Ile Analizi”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 32, sy. 2, 2017, ss. 81-86, doi:10.28955/alinterizbd.336269.
Vancouver Demir O, Macit M, Çelebi Ş, Esenbuğa N, Kaya H. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Humat’ın Yumurta Verimine Etkisinin Gamma ve Mcnally Modelleri ile Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32(2):81-6.

Cited By

Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Verim Eğrilerinin Modellenmesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Emin YALÇINÖZ
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.691069