Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BOTTESINI “FANTASIA SULLA LA SONNAMBULA DI BELLINI” ESER İNCELEMESİ

Yıl 2023, Cilt: IX Sayı: 17, 53 - 73, 23.02.2023

Öz

Uzun yıllar kontrbasın solo çalgı olamayacağı önyargısına rağmen Bottesini’nin başarısı, olağanüstü yeteneği ile aslında çekicilik amaçlı olmayan bu çalgının doğasında bulunan güçlüklerin üstesinden gelmesi ve kontrbas ile mucizeler gerçekleştirmesinden kaynaklanır. Bottesini’nin kontrbas ile ortaya koyduğu üstün performans izleyicileri ve müzik eleştirmenlerini hayrete düşürerek, “Kontrbas’ın Paganini’si” olarak anılmasını sağlar.
Günümüz kontrbas icracılarının ulaştıkları teknik seviyelerinin temellerini atan besteci, şef, kontrbas virtüözü G. Bottesini‘nin bir başka İtalyan besteci olan V. Bellini’nin “La Sonnambula” operasından uyarlamış olduğu Fantasia sulla “La Sonnambula” adlı eseri kontrbasın tarihte solo çalgı olarak kullanıldığı ilk eser olma özelliğini taşır.
Bu çalışmada G.Bottesini’nin hayatı ve sanatı tanıtılmaya çalışılmış,virtüöz ve besteci olarak “ La Sonnambula” adlı eserin formal incelemesi yapılmıştır.İncelemede alıntılanan bölümlerin ve bu bölümlerden oluşan varyasyonlarda, G.Bottesini’nin yazmış olduğu eserin kurgusu ve eserin kontrbasa uyarlama sürecindeki amaç ve yöntem araştırılmıştır.

Kaynakça

  • Bottesini, G. Fantasia on La Sonnambula Kontrbas ve Piyano Partisi, Deutscher Verlag für Musik: Leipzig.
  • Brun, P. (2000). A New History of the Double Bass, Paul Brun Productions.
  • Castilla, J. R .(2007). Musical Borrowings in the Music for Double Bass by Giovanni Bottesini, University of Cincinnati.
  • Yener, F. (1991). Müzik Kılavuzu, Bilgi Yayınları.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çiler Akıncı 0000-0001-5119-6136

Gökçehan Gezen Bu kişi benim 0000-0002-7402-7789

Yayımlanma Tarihi 23 Şubat 2023
Kabul Tarihi 21 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: IX Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Akıncı, Ç., & Gezen, G. (2023). BOTTESINI “FANTASIA SULLA LA SONNAMBULA DI BELLINI” ESER İNCELEMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, IX(17), 53-73.
Dergimiz batı müziği (müzik), sahne sanatları, Türk sanat müziği, müzik eğitimi, müzikoloji ve müzik ile bağlantılı multidisipliner çalışmaları kabul etmektedir.