Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma

Cilt: 2 Sayı: 2 14 Ekim 2013
Zafer Tanel , Rabia Tanel
PDF İndir
TR

Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma

Öz

Çalışmada öncelikle, fizik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin fizik dersine ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının beş yıllık öğrenim yaşantıları sonunda nasıl değiştiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğretmen adaylarının fizik dersine ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, cinsiyet ve bölümdeki öğrenimlerine devam edip etmeme değişkenlerine göre de incelenmiştir.

Araştırmanın katılımcıları Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nin Fizik Eğitimi Anabilim Dalı’na 2008-2009 öğretim yılında kayıt yaptıran 47 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplamak için geçerlik ve güvenirlik çalışmaları daha önce yapılmış olan “fizik dersine yönelik tutum ölçeği” ile “öğretmenlik mesleğine bakış açısı tutum ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın verileri,  ölçeklerin öğretmen adaylarının tümüne 2008-2009 öğretim yılında birinci sınıfta ve 2012-2013 öğretim yılında beşinci sınıfta öğrenimine devam eden 25 öğrenciye uygulanmasıyla elde edilmiştir.

Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda, öğrencilerin beş yıllık öğrenim yaşantıları sonunda fizik dersine yönelik tutumlarının değiştiği ama öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının değişmediği görülmüştür. Fizik öğretmen adaylarının birinci sınıfta okurken fizik dersine ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının ve benzer şekilde beşinci sınıfı bitirmek üzereyken fizik dersine yönelik tutumlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı, fakat son sınıfta öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının cinsiyete göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca,  öğrenim hayatına devam eden öğretmen adayları ile birinci sınıftan sonra kaydını sildiren veya hak donduran öğrencilerin fizik dersine ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında fark bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Fizik dersine yönelik tutum, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, fizik eğitimi, boylamsal çalışma

Kaynakça

  1. Açışlı, S. ve Kolomuç, A. (2012). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesi, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 266-271.
  2. Akpınar, E., Yıldız, E. ve Ergin, Ö. (2006). Fen bilgisi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 56–62.
  3. Aktamış, H., Tanel (Kalem) R. ve Ergin (2004). Lise öğrencilerinin fizik dersine yönelik görüşleri ve tutumları. Türk Fizik Derneği 22. Fizik Kongresi, Bodrum, Muğla, Bildiriler Kitabı, 161-164.
  4. Başbay, M., Ünver, G. ve Bümen, N.T. (2009). Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları: Boylamsal bir çalışma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 15, 59, 345-36
  5. Bümen, N.T. ve Özaydın Ercan, T. (2013). Adaylıktan göreve öğretmen özyeterliği ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlardaki değişimler. Eğitim ve Bilim, 38(169), 1091
  6. Çeliköz, N. ve Çetin, F. (2004). Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını etkileyen etmenler. Milli Eğitim Dergisi, 162, 136-145.
  7. Eagly, A.H. & Chaiken, S. (1993). The psychology of attitudes. Fort Worth, TX: Harcourt Brace Jovanovich.
  8. Erdem, A.R. ve Anılan, H. (2000). PAÜ eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği örgencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(7), 146-152.
  9. Erdem, A.R., Gezer, K. ve Çokadar, H (2005). Ortaöğretim fen –matematik ve sosyal alanlar öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları (Pamukkale Üniversitesi örneği). XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, Kongre Kitabı I. Cilt, 471–477.
  10. Erdemir, N. (2010). Fizik öğretmeni adaylarının bölümü tercih nedenleri ve mekanik konularında akademik başarı düzeylerine etkisi. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 1-14.

Kaynak Göster

APA
Tanel, Z., & Tanel, R. (2013). Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2), 451-468. https://izlik.org/JA33NP84YZ
AMA
1.Tanel Z, Tanel R. Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013;2(2):451-468. https://izlik.org/JA33NP84YZ
Chicago
Tanel, Zafer, ve Rabia Tanel. 2013. “Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma”. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (2): 451-68. https://izlik.org/JA33NP84YZ.
EndNote
Tanel Z, Tanel R (01 Aralık 2013) Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2 2 451–468.
IEEE
[1]Z. Tanel ve R. Tanel, “Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma”, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 2, ss. 451–468, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NP84YZ
ISNAD
Tanel, Zafer - Tanel, Rabia. “Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma”. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2/2 (01 Aralık 2013): 451-468. https://izlik.org/JA33NP84YZ.
JAMA
1.Tanel Z, Tanel R. Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013;2:451–468.
MLA
Tanel, Zafer, ve Rabia Tanel. “Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma”. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2013, ss. 451-68, https://izlik.org/JA33NP84YZ.
Vancouver
1.Zafer Tanel, Rabia Tanel. Fizik Öğretmen Adaylarının, Fizik Dersine ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının İncelenmesine İlişkin Boylamsal Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2013;2(2):451-68. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NP84YZ