İdrar Yolu Enfeksiyonlarinin Ampirik Tedavisinde İlk Seçenek Antimikrobikler Neler Olmalı?
Öz
Amaç: Çalışmamızın amaçları, 2011-2012 tarihleri arasında, alt üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE) tanılı poliklinik hastalarından izole edilen mikroorganizmaların dağılımı, antibiyotik direnç profillerinin araştırılması ve uygun ampirik tedavi seçeneklerinin belirlenmesidir.
Materyal ve Metot: 2011–2012 tarihleri arasında, hastanemiz polikliniklerinden alt ÜSE ön tanısı ile gönderilen 14096 idrar örneğinin kültür / antibiyogram sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Tekrarlayan üremeler hariç tutularak toplam 2005 örnekteki üremeler değerlendirmeye alındı. Kültür ve identifikasyon testleri konvansiyonel/yarı otomatik ve otomatik yöntemlerle yapıldı. Antibiyotik duyarlılık testleri CLSI (Clinical Laboratory Standarts Institute) önerileri doğrultusunda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle gerçekleştirildi.
Bulgular: Örneklerin %83,7’sinde Enterobacteriaceae üyeleri üredi. Bunların 1287’si (%64,2) E.coli; 238’i (%11,9) K.pneumoniae idi. Toplam 67 (%3,3) örnekte P.aeruginosa üredi. Gram-pozitif üremelerin oranı; 55’i (%2,7) metisiline dirençli koagülaz negatif stafiolokok, 55’i (%2,7) E.faecalis, 49’u (%2,4) S.agalactia v.b. olmak üzere %12,86 idi. Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz prevalansı E.coli izolatlarında %23,2; K.pneumonia izolatlarında %25,4 olarak belirlendi. Gerek Gram-pozitif, gerekse Gram-negatif izolatlarda, oral kullanımı olan antimikrobikler içinde nitrofurantoin (NF) en düşük direnç oranına sahipti (sırasıyla %2,7 ve %12,1). Öte yandan Gram-pozitif bakteriler için ampisilin (%6,3), Gram-negatif bakteriler için ise sefuroksim (%25,9) en düşük direnç oranlarına sahip diğer oral tedavi seçenekleri olarak belirlendi.
Sonuç: Yetişkin yaş grubundaki poliklinik hastalarımızın alt ÜSE enfeksiyonlarında NF en geniş antibakteriyel etki spektrumuna sahip oral ilaç olarak öne çıkmaktadır. Ampisiline duyarlı Gram-pozitif izolatların (Enterokokspp. hariç) sefuroksime de duyarlı olacağı düşünülürse, ikinci en geniş spektrumlu oral ilacın sefuroksim olduğu söylenebilir. Sanford, IDSA v.b. tedavi kılavuzlarında NF, trimetoprim sulfametoksazol (TMP-SXT), ilk veya ikinci tedavi seçeneği olarak önerilmekle birlikte çalışmamızda bu oran %35 düzeyinde bulunduğu için TMP-SXT, hasta grubumuz için uygun bir tedavi seçeneği gibi görünmemektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağuş N, Yılmaz ÖN, Türken M, Akgüre N, Küçükkaya D. Sefdinir susceptibility of Gram-negative microorganisms isolated from urinary tract infection. Tepecik Eğit Hast Der 2009;19:8-11.
- Clinical and Laboratory Standards Institute. Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing, 17th Informational Supplement, 2007; CLSI/NCCLS Document M100-S17, Wayne, PA.
- Clinical and Laboratory Standarts Institude. Performance Standarts for Antimicrobial Susceptibility Testing. 23th Informational Supplement 2013; CLSI Document M100-S23, Wayne, PA.
- Arman D, Ağalar C, Dizbay M et al. Community acquired lower urinary tract infections in primary care: Causative agents and antimicrobial susceptibility. Mediterr J Infect Microb Antimicrob 2012;1:1-8.
- Kandemir Ö, Akdağ A, Kurt AÖ. Antibiotic susceptibility of bacterial strains isolated from patients with community acquired urinary tract infections in Mersin. TAF Preventive Medicine Bulletin 2012;11:589-98.
- Altoparlak Ü, Özbek A, Aktaş F. Antibiotic susceptibility of Gram-negative bacteria isolated from urinary tract infections. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2002;32:167-73.
- Köksaldı MV, Tutanç M, Arıca V, Arıca S, Ay B. Susceptibility of uropathogen Escherichia coli strains to commonly used antibacterial
- agents in urinary tract infections. ANKEM Derg 2010;24:198-201.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
4 Mart 2016
Gönderilme Tarihi
19 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 1