Objective: Ordinary people pay more attention to the obesity’s body image aspect compared to its negative effects on health. Theories of body perception contend that women and men perceive their bodies differently. Some people estimate their weight less due to a distorted perception. Body perception is not coherent with the reality at all times. It is a subjective evaluation related to how that person perceives himself or herself. Moreover, beauty is accepted as synonymous with a slim body almost everywhere in the world and it is thought that if a person minds his/her weight, then he/she also likes his/her body and himself/herself and has a higher self-esteem. Positive perception for girls is having a slim body, and for men a muscular, athletic type of body.
Material and methods: Body mass indeks (BMI) and waist circumference (WC) of 1241 people from both sexes are measured. Participants have been provided with a questionnaire and asked what they think about their weight. The summary statistics and the correlation analysis have been performed to support the results. In addition, the logistic regression analysis was used to determine the rates of body perception errors.
Conclusions and result: It is found that non-obese participants from both sexes have more accurate body perception. On the other hand, obese participants tend to consider themselves as if their weights are normal. Female participants who are in normal weight according to the measure of WC also consider themselves slightly overweight or thin. Less than 10 per cent consider themselves as obese. Male participants who are in normal weight and also perceive themselves as normal are 88,7 per cent. Even though there is slight difference here, it is possible to conclude that women tend to consider themselves in a more positive light.
Amaç: Bireyler obezitenin sağlığa diğer olumsuz etkilerinden çok beden imajı yönüyle ilgilidir. Beden algısı kuramları, kadın ve erkeklerin kendi bedenlerini farklı biçimde algıladıklarını ileri sürmektedir. Bireylerin bir kısmı kendi kilo durumlarını doğru bir şekilde algılayamamaktadır. Bazılarının kendilerini olduğundan daha az kilolu olarak görmeleri söz konusudur. Beden algısı gerçekle uyumlu olmak zorunda değildir, sübjektifbir değerlendirme olup kişinin kendisini nasıl algıladığı ile ilgilidir. Ayrıca neredeyse tüm dünya uluslarında güzellik ince olmakla eş değer görülmekte, bedenlerine ve kilolarına dikkat edenlerin bedenlerini ve kendilerini sevdikleri, buna bağlı olarak da benlik saygılarının yüksek olduğu düşünülmektedir. Olumlu algı kızlar için ince bir bedene sahip olmak iken; erkekler için kaslı, sportmen vücut yapısıdır.
Gereç ve Yöntem: Yaşları 25-65 arası, her iki cinsten 1241 bireyin bel çevresi (BÇ) vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri ölçülmüştür. Katılımcılara anket formu verilerek kendilerini ağırlık olarak nasıl buldukları sorusunu cevaplamaları sağlanmıştır. İstatistiksel analiz olarak korelasyon analizleri ve ilgili yerlerde rakamsal ve yüzdelik hesapları yapılmıştır. Ayrıca beden algılarındaki hataların oransal olarak belirlenmesi için lojistik regresyon analizi uygulanmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Kadınlarda da erkeklerde de obez olmayanların daha doğru beden algısına sahip oldukları, obez olanlarınsa kendilerini daha normal görmeye çalıştıkları, elde edilen sonuçlardan anlaşılmaktadır BÇ'ye göre normal kiloda olan kadınlardan % 90'ın üzerinde oranda kendisini haûf kilolu, normal ve zayıf olarak hissettikleri anlaşılmaktadır. Kendisini obez olarak görenlerin oranı % l0'dan daha azdır. Erkeklerde normal olup kendini yine normal görenlerin oranı % 88,7 olarak bulunmuştur. Buradan, çok fark olmasa da kadınların kendisini pozitif yönde görmeye daha yatkın oldukları sonucu çıkarılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 14 Sayı: 3 |