Amaç: Bilişsel bozukluklar ve nöropsikoloji alanında, şizofreni hastalarının akrabaları ile yapılan çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmakla beraber, bu örneklem üzerinde mentalizasyon üzerine çalışmalar nispeten az sayıdadır. Bu çalışmanın amacı şizofreni hastalarının ebeveynlerinde olası mentalizasyon sorunlarının varlığını bir endofenotip göstergesi olarak araştırmaktır.
Materyal ve Metot: DSM-IV-TR’ ye göre şizofreni tanısı almış 50 hastanın herhangi bir ebeveyni risk grubunu oluştururken, kronik fiziksel hastalıkları olan 50 hastanın herhangi bir ebeveyni ise sağlıklı karşılaştırma grubu olarak seçildi. Çalışmada tüm katılımcılara Dokuz Eylül Zihin Teorisi Ölçeği uygulandı.
Bulgular: Sağlıklı karşılaştırma grubuna göre şizofreni hastalarının ebeveynlerinde birinci derece yanlış inanış, metafor, ironi kavrama, faux pas kavrama ve empatik anlayış testlerini içeren tüm mentalizasyon alt puanlarda daha düşük performans gözlendi.
Tartışma: Bulgularımız, şizofreni hastalarında gözlemlediğimiz mentalizayon sorunlarının şizofreni için bir endofenotip olarak dikkate alınabileceğine işaret etmektedir. Bununla beraber bu değerlendirmeye varmadan önce daha fazla sayıda benzer çalışmalara ihtiyaç vardır.
ebeveyn endofenotip mentalizasyon şizofreni zihinselleştirme
Objectives: Although, there is an increasing number of studies about cognitive and neuropsychological deficits in the parents of patients with schizophrenia, there are few studies on mentalizing in this population. The aims of this study are to determine the presence of mentalizing deficits as an endophenotype in parents of patients with schizophrenia, as well as in patients with schizophrenia.
Materials and Methods: Fifty parents of patients with schizophrenia were selected according to the DSM IV-TR criteria. For the comparison group, 50 parents of patients suffering from chronic physical diseases were also included in the study for a total of 100 participants. We used the Dokuz Eylül Theory of Mind Scale to assess the parents of patients with schizophrenia and the healthy comparisons.
Results: When compared with healthy comparisons, the parents of patients with schizophrenia showed lower performance in first degree wrong belief, metaphor, irony coupler, faux pas coupler, and empathic understanding tests with all components of mentalizing.
Conclusion: Our finding determining that mentalizing deficits in parents of patients with schizophrenia suggest that mentalizing deficits indicates a possible endophenotype of schizophrenia. However, many studies supporting these conclusion are needed.
Parents endophenotype mentalization schizophrenia mentalizing
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 2 |