Amaç: Gestasyonel diabetes mellitus (GDM) ile ilgili en iyi tarama ve tanı yönteminin ne olduğu konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Gebelerin gestasyonel diabetes mellitus tarama testleri ile ilgili farkındalığı ve bunu etkileyen faktörlerle ilgili çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışma gebelerin glikoz yükleme testleri konusundaki bilgi düzeyleri, bu testleri yaptırma konusundaki tutum ve davranışları ve bu testleri yaptırma konusundaki son kararlarını etkileyen faktörleri araştırmak için yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Bu çalışma Şubat 2015 ve Nisan 2015 arasında gebelik takibi için gebe polikliniğimize başvuran gebeler arasında yürütülen bir anket çalışmasıdır. Çalışmaya katılan gebelere 14 soruluk anket uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya toplam 476 gebe katılmıştır. Katılan gebelerin ortalama yaşı 27,7(17-42) yıl idi. İyi bilgi düzeyine sahip olma ile bu gebelikte glikoz testini yaptırma veya testi yaptırmayı düşünme arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Önceki gebelikte testi yaptırma ile bu gebelikte testi yaptırma veya yaptırmayı düşünme arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,001). Eğitim düzeyi ile iyi bilgi düzeyine sahip olma arasında da istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,001).
Sonuç: Glikoz yükleme testleriyle ilgili literatürde henüz tespit edilmiş komplikasyon yoktur. Glikoz yükleme testleri konusunda gebe kadınların yanlış bilgilendirildiğine ve bilgilerini düzeltmek için eğitim programları ile yeniden bilinçlendirilmeleri gerektiğine inanıyoruz
Objectives: Debates continue about the best screening and diagnostic method for Gestational Diabetes Mellitus (GDM). However, the number of the studies investigating the awareness and related behaviors of pregnant women about gestational diabetes mellitus screening tests are limited in the literature. This study was planned to investigate the levels of knowledge about the glucose challenge tests, attitudes towards agreeing to these tests and facts affecting their final decisions about having these tests done or not of pregnant women.
Materials and Methods: This study is a survey, conducted among pregnant women admitted to our obstetric outpatient clinic for pregnancy follow-up, between February 2015 and April 2015. A fourteen items long questionnaire was administered to pregnant women who participated in the study.
Results: A total of 476 pregnant women participated in the study. The average age of the participating women was determined to be 27.7 (17-42) years. We found a statistically significant difference between having good knowledge and having the glucose challenge test done or considering to have it done in the current pregnancy (p<0.05). A statistically significant difference was found between having glucose challenge test done during the previous pregnancy and having the test done or considering to have it done during the current pregnancy (p <0.001). The difference between the level of education and having a good level of knowledge was statistically significant (p <0.001).
Conclusion: No scientifically confirmed complications related to the glucose challenge tests exist. We believe that the pregnant women are misinformed about glucose loading tests and should be reeducated to correct their knowledge through training programs.
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 2 |