Amaç: Bu çalışmada polikliniğe başvuran ve göğüs ağrısı olan hastalarda nötrofil lenfosit (NLO) ve platelet lenfosit oranlarının (PLO) Kanada Kardiyovasküler Cemiyeti (KKC) anjina sınıflaması ile ilişkisi incelenmiştir.
Materyal ve Metot: Çalışma hastaları polikliniğimize göğüs ağrısı ile başvuran hastaları içermektedir. Çalışma grupları, kardiyak olmayan göğüs ağrısı ve atipik anjina (grup 1), KKC sınıf 1 ve sınıf 2 (grup 2), KKC sınıf 3 ve sınıf 4 (grup 3) hastalardan oluşmuştur.
Bulgular: NLO koroner arter hastalığının yaygınlığı ve anjina derecesi ile pozitif korelasyon göstermiştir. (p<0,001). NLO’nun grup 1’deki hastaları grup 2+3’tekilerden ve grup 1+2’deki hastaları grup 3’deki hastalardan ayırt edebilme gücü ROC analizi ile test edilmiştir. NLO’nun grup 1’i grup 2+3’ten ve grup 1+2’yi grup 3’ten ayırt etmedeki yeterliliğini gösteren eğri altında kalan (EAA) değerleri sırası ile 0,714 ve 0,698 (p<0,001) bulunmuştur. PLO gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p> 0,05)
Sonuç: NLO, ucuz ve pratik bir enflamatuar belirteç olup poliklinik koşullarında hastaların KKC anjina dereceleri ile ilişkili bulunuştur.
muştur.nötrofil/lenfosit oranı platelet/lenfosit oranı koroner arter hastalığı KKC angina sınıflaması
Objectives: We examined the association between neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and platelet to lymphocyte ratio (PLR) with the Canadian Cardiovascular Society (CCS) angina grade of patients in outpatient setting.
Materials and Methods: The study population included patients with chest pain who had admitted to our outpatient clinic. The study group consisted of noncardiac chest pain and atypical angina (group 1), CCS class 1 and class 2 angina (group 2) and CCS class 3 and class 4 (group 3) patients.
Results: The neutrophil lymphocyte ratio was positively correlated with extent of CAD and angina grade (p<0.001). To test the power of neutrophil lymphocyte ratio for distinguishing group 1 and group 2+3, and group 1+2 and group 3, ROC analysis was performed. The NLR had AUC values of 0.714 and 0.698 (p<0.001), which demonstrate its sufficiency to distinguish patients in group 1 from individuals in group 2+3 and patients in group 1+2 from individuals in group 3, respectively. The platelet lymphocyte ratio did not differ among groups (p>0.05).
Conclusion: The NLR is a cheap and practical inflammatory marker and is associated with CCS angina grade of patients in outpatient setting.
neutrophil/lymphocyte ratio platelet/lymphocyte ratio coronary artery disease CCS angina classification
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 1 |