Araştırma Makalesi

YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM

Cilt: 2 Sayı: 2 2 Mayıs 2018
PDF İndir
EN TR

YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM

Öz

Çok boyutlu ve karmaşık bir olgu olan yoksulluğun ülkelerin gelişim düzeyleri ve tüketim ölçeklerine göre tanımı ve sınırları değişebilmektedir. Uluslararası bir sorun olan yoksulluğu sadece asgari geçimi ifade eden ekonomik boyutuyla tanımlamanın yetersiz kaldığı bireyin fiziksel gereksinimlerinin yanında sosyal gereksinimlerinin de olduğu bir gerçektir. Dünya’da 1990-2015 döneminde bir milyardan fazla insan aşırı yoksulluktan kurtulmuş olmasına karşın halen 767 milyon insan yoksulluk sınırı olan 1,90$’ın altında kazançla yaşamaktadır. Çocukların yetişkinlere göre yoksullukla karşılaşma riski daha yüksektir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocuğun en yüksek yararının göz önüne alınması gerektiği ifade edilirken dünya çocuklarının yarısından fazlasının yoksulluk, savaş gibi sorunlarla karşı karşıya oldukları bilinmektedir.  Yoksulluk çocukları yaşama, büyüme ve gelişme açısından gereksinim duydukları olanaklardan yoksun bırakmaktadır. Çocukluk döneminde yaşanan yoksulluk çoğu zaman yetişkinlik döneminde yaşanan yoksulluğun habercisi olmakta ve yalnızca çocuk sağlığını değil aynı zamanda gelecekte erişkin sağlığını da etkilemektedir. Yoksulluk içinde büyümek, çocuk gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çocuk yoksulluğuyla mücadele ulusların gündeminde yer alan önemli konulardandır. Bu derlemenin amacı uluslararası bir sorun olan yoksulluğun dünya, Türkiye ve gelecekteki durumu, nedenleri ve çocuk sağlığı üzerine etkisi konusunda bilgi sağlayarak farkındalık oluşturmaktır.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Referans26. Wickham, S., Anwar, E., Barr, B., Law, C., Taylor-Robinson, D. Poverty and Child Health in the UK: using evidence for action, Arch Dis Child, 2016;101;759-766.
  2. Referans9. UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME (UNDP). Human Development Report 2016. New York: United Nations Development Programme. ( http://hdr.undp.org/sites/default/files/2016_human_development_report.pdf) (Erişim Tarihi: 22 Ocak 2018)
  3. Referans27. Cremin P, Nakabugo MG. Education, development and poverty reduction: A literature critique. International Journal of Educational Development, 2012:32;499-506.
  4. Referans28. Mihai M, Titan E, Manea D. Education and Poverty. Procedia Economics and Finance, 2015:35;855- 860.
  5. Referans1. Racine AD. Child Poverty and the Healthcare System. Academic Pediatrics, 2016;16:83- 89.
  6. Referans29. Doğan EM, Tatlı H. İnsani Gelişme ve İnsani Yoksulluk Bağlamında Türkiye’nin Dünyadaki Yeri. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi,2014:28(1);99-124.
  7. Referans30. Cooper K, Stewart K. Does money affect children’s outcomes?. Joseph Rowntree Foundation, 2013. (https://www.jrf.org.uk/report/does-money-affect-children%E2%80%99s-outcomes) (Erişim Tarihi: 22 Ocak 2018).
  8. Referans31. Wolf S, Magnuson KA, Kimbro RT. Family poverty and neighborhood poverty: Links with children’s school readiness before and after the Great Recession. Children and Youth Services Review, 2017:79;368-384.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Rana Yiğit *
MERSİN ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK YÜKSEKOKULU, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANA BİLİM DALI
0000-0002-6832-3565
Türkiye

Güzide Üğücü
MERSİN ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK YÜKSEKOKULU, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANA BİLİM DALI
0000-0002-1095-8656
Türkiye

Sümeyye Kaya
MERSİN ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK YÜKSEKOKULU, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANA BİLİM DALI
0000-0002-5782-6992
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

2 Mayıs 2018

Gönderilme Tarihi

30 Eylül 2017

Kabul Tarihi

15 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yiğit, R., Üğücü, G., & Kaya, S. (2018). YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(2), 83-98. https://izlik.org/JA86TW52LL
AMA
1.Yiğit R, Üğücü G, Kaya S. YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2018;2(2):83-98. https://izlik.org/JA86TW52LL
Chicago
Yiğit, Rana, Güzide Üğücü, ve Sümeyye Kaya. 2018. “YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM”. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2 (2): 83-98. https://izlik.org/JA86TW52LL.
EndNote
Yiğit R, Üğücü G, Kaya S (01 Mayıs 2018) YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2 2 83–98.
IEEE
[1]R. Yiğit, G. Üğücü, ve S. Kaya, “YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM”, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 2, ss. 83–98, May. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86TW52LL
ISNAD
Yiğit, Rana - Üğücü, Güzide - Kaya, Sümeyye. “YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM”. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2/2 (01 Mayıs 2018): 83-98. https://izlik.org/JA86TW52LL.
JAMA
1.Yiğit R, Üğücü G, Kaya S. YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2018;2:83–98.
MLA
Yiğit, Rana, vd. “YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM”. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 2, Mayıs 2018, ss. 83-98, https://izlik.org/JA86TW52LL.
Vancouver
1.Rana Yiğit, Güzide Üğücü, Sümeyye Kaya. YOKSULLUK: ÇOCUK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2018;2(2):83-98. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86TW52LL