Objective: The aim of this study was to investigate the effect of reflexology on alleviating perimenstrual distress.
Methods: This is a randomized controlled experimental study. The research population was 585 young women. Two groups of 47 were randomly selected from 94 participants with high perimenstrual distress scores. There were those who left the study for different reasons. The reflexology group of the study was completed with 31 people and the routine treatment group (NSAID Treatment) was completed with 33 people. Both groups were given nursing training to alleviate perimenstrual distress by the researcher. Participants were followed by six cycles, two cycles before reflexology, two cycles during reflexology and two cycles after reflexology. During the two cycles (eight sessions), reflexology was applied to the ears, hands and feet once a week for half an hour. As data collection tool; “The Personal Introduction Form”, “The Personal Pursuit Form” and “The Menstrual Distress Questionaire (MDQ)” were used.
Results: Reflexology decreased 46.54% of menstrual period symptoms and 44.99% of premenstrual symptoms. In the first cycle applied reflexology; There was no statistically significant difference between the mean scores of reflexology group and routine treatment group in menstrual and premenstrual periods (p = 0.33,0.35). In the second cycle, the reflexology group scores were lower in menstrual and premenstrual periods than in the routine treatment group, which was statistically significant (p = 0.02, 0.01). Significant difference persisted after reflexology was discontinued.
Conclusion: For young women with perimenstrual complaints, reflexology may be recommended as a complementary treatment to reduce the severity of symptoms.
Premenstrual syndrome Dysmenorrhea Reflexology Complementary therapies
Amaç: Araştırmada perimenstrüel distresi hafifletmede refleksolojinin etkisininin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırma evrenini, 585 genç kadın oluşturmuştur. Perimenstrüel distres puanı yüksek olan 94 katılımcıdan tesadüfi örnekleme yöntemi ile 47 kişilik iki grup oluşturulmuştur. Değişik nedenlerden dolayı çalışma dışı kalanlar olmuştur. Araştırmanın refleksoloji grubu 31 kişi, rutin tedavi grubu (NSAID Tedavisi) 33 kişi ile tamamlanmıştır. Her iki gruba da araştırmacı tarafından perimenstrüel distresi hafifletmeye yönelik hemşirelik eğitimi verilmiştir. Katılımcılar, iki siklus refleksoloji öncesi, iki siklus refleksoloji süresince ve iki siklus refleksoloji sonrasında olmak üzere altı siklus izlenmiştir. Araştırmacı tarafından iki siklus süresince (sekiz seans), haftada bir defa, yarım saat süre ile kulaklara, ellere ve ayaklara refleksoloji uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak; Birey Tanıtım Formu, Birey İzlem Formu” ve “Menstrüel Distres Şikâyet Listesi (MDQ)” kullanılmıştır.
Bulgular: Uygulanan refleksoloji sonucu, menstrüel dönem semptomlarında %46.54, premenstrüel dönem semptomlarında %44.99 azalma olmuştur. Refleksoloji uygulanan birinci siklusta; menstrüel ve premenstrüel dönemlerde refleksoloji grubu ile rutin tedavi grubunun puan ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p=0.33,0.35), ikinci siklusta menstrüel ve premenstrüel dönemlerde refleksoloji grubunun puanlarının rutin tedavi grubundan daha düşük olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0.02, 0.01). Refleksoloji bırakıldıktan sonra da anlamlı fark devam etmiştir.
Sonuç: Perimenstrüel yakınmaları olan genç kadınlar için refleksoloji uygulaması semptomların şiddetini azaltıcı tamamlayıcı bir tedavi olarak önerilebilir.
Premenstrual sendrom Dismenore Refleksoloji Tamamlayıcı tedavi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.