Kanser, dünyada sık belirlenen ölüm nedenlerinden
birisi haline gelmiştir. Bu artışta değiştirilemez genetik faktörlerin yanı
sıra değiştirilebilir çevresel faktörler de önemlidir. Çevresel faktörler
arasında meslek, yaşam biçimi ve buna bağlı olarak stres ve beslenme, bu
faktörlerin arasında en önemlisi sayılabilir. Tüm
kanser vakalarının yaklaşık 1/3’üne yediklerimiz ve içtiklerimiz yol
açmaktadır. Doğal antioksidanların kullanımı kanseri önleme bakımından önem
teşkil etse de, toksik etkisinden dolayı fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Bu
derlemenin amacı, kanser
ile beslenme ilişkisi değerlendirilip, besin öğelerinin özellikle
antioksidanların kanser üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine genel bir bakış
yapmaktır.
Cancer is the most common causes of death
worldwide. Unchangable genetic factors as well as changable environmental
factors are important. Enviromental factors, occupation, lifestyle, stress and
nutrition is undoubtedly most important. All cases, about 1/3 leads to things
we eat and drink. Antioxidants are substances containing special place in our
diet. Despite the use of antioxidants are important for cancer prevention,
anyway should not be consumed more because of toxic effects. The aim of this
review is to assess the nutritional relationship with cancer and provide
overview the positive and negative effects of nutrients and especially
antioxidants on cancer.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.