Amaç: Üniversite
öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, ilerleyen yaşlarda görülebilecek birçok
hastalık ile yakından ilişkilidir.
Farklı şekillerdeki beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde
olumsuz etkilerinin olduğu yapılan birçok araştırmalarda ifade edilmiştir. Bu
araştırma, ilk ve acil yardım bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını
ve bu alışkanlıkları en fazla etkileyen iç ve dış faktörleri belirlemek için
yapılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu
amaç için, ilk ve acil yardım bölümünde 1. sınıf ta örgün ve ikinci öğretim de
okuyan öğrencilere hazırlanan anket formu uygulanarak veriler toplanmıştır. Bu
ankete 120 öğrenci katılım sağlamıştır.
Bulgular: Çalışmaya
katılan öğrencilerin %69,2’si kız, %50,8’i örgün öğretimde okumaktadır. Bu
çalışma sonucunda, öğrencilerin beden kitle indeksleri 21,8±2,4 kg/m2 olarak
bulunmuş olup kız öğrencilerin %12’si zayıftır. Öğrencilerin beslenme
durumlarına bakıldığında; % 80’ inin yeterli ve dengeli beslenmedikleri, %
90’nının ana öğün atladıkları ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin %50,8’i(n:61)
sabah kahvaltısını, % 48,3’ü (n:58) öğle yemeğini ve % 5,8’i(n:7) akşam
yemeğini düzenli almamaktadır. Atlama nedeni olarak ta en fazla zamanım yok ve
geç kalıyorum ifadeleri kullanılmıştır.
Sonuçlar: Elde
edilen bulgulara göre, Artvin Çoruh üniversitesi öğrencileri genelinde tüm
öğrenciler için belirli aralıklarla sağlıklı beslenme eğitimlerinin verilmesi
gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yine, yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak
için düşük ücretlerle sağlıklı yemek menülerinin sunulması gerekliliği ortaya
çıkmıştır. Ara öğünlerin önemi vurgulanmalı ve bu konuda gerekli düzenlemelerin
yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Öğrenci,
Beslenme Alışkanlıkları, Ana ve ara öğünler
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.