Amaç: Bitkiler
sağlık sektöründen gıda sektörüne, kozmetikten tekstil sektörüne kadar çok
geniş bir yelpazede kullanılan bazı sekonder bileşikleri üretmektedirler. Bu
bileşiklerden bazılarının insanlarda antioksidan, antiinflamatuar, antialerjik,
antiülser, antibiyotik ve antikanserojenik etkilere sahip olduklarının
belirlenmesi ile birlikte bu bileşikleri yoğun olarak üreten bitkilere ilgi
artmıştır. Söz konusu bileşiklerin yüksek miktarlarda elde edilmesi önemli olup,
geleneksel ekstraksiyon yöntemleri ile düşük miktar ve saflıklarda elde
edilebildikleri bilinmektedir.
Yöntem: Bu bileşiklerin biyoteknolojik yöntemlerle
daha yüksek miktar, kalite ve saflıkta elde edilebilmesi, çalışmaların bu alana
odaklanmasını sağlamıştır. Bu çalışma ile de Alphonse Lavalle üzüm çeşidine ait
yapraklardan kallus kültürü ile antosiyanin bileşiklerinin üretilmesi ve HPLC
ile belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bulgular: Altı
farklı besin ortamının kullanıldığı bu araştırma sonucunda kalluslardan elde
edilen antosiyanin miktarlarının 8.716 ile 94.501 µg/g arasında değiştiği
belirlenmiştir.
Sonuç: İnsan sağlığı açısından son derece değerli,
aynı zamanda katma değeri de yüksek olan bileşenlerin çevreyi tahrip etmeksizin
yüksek miktarlarda ve sürdürülebilir üretimi için doku kültürü teknikleri ile
farklı uygulamalarla eldesi önemlidir.
Objective: Plants produce some
secondary compounds which are used in medicine, food, cosmetics and textile
industries. Some of these compounds are effective in humans such as
antioxidant, antiinflammatory, antialergic, antiulcer, antibiotic and
anticarcinogenic therefore the interest in plants that intensively produce
these compounds has increased. It is important that to obtain these compounds
on high levels, but it is known that they are obtained at lower levels by
traditional extraction methods.
Methods:
These compounds can be obtained with
high-quality, quantity and purity by biotechnological methods. Therefore,
studies have focused on these techniques. In this study, it was aimed that the
production of anthocyanins by callus culture obtained from the leaves of the
Alphonse Lavalle grape variety and it was also aimed the determination of these
compounds with HPLC.
Results: As a result of this research, six media were used and
the anthocyanin contents were changed between 8.716 and 94.501 µg/g.
Conclusion: It is important to obtain high-value and sustainable
production of the components which are highly valuable for human health and
which have high added value without damaging the environment with tissue
culture techniques and different applications.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.