Objective: The aim of this study was to determine the risk factors in women with breast cancer.
Methods: This descriptive study was conducted between June 2017 and October 2018. Data were collected by face to face interviews with 61 patients diagnosed with breast cancer and Breast Cancer Risk Factors Evaluation Questionnaire prepared by the researchers. The collected data were given as numbers and percentages.
Results: In the study; mean age 54.77± 5.93 (min: 40 max: 70), weight average 69.50±13.00 (min: 46.00 max: 100), average height of 164.85±5.47 (min: 150 max: 178), average body mass index of 25.84 (min: 20.44 max: 31.56). It was found that 4.9% of the patients were doing sports, 90.2% of them cooked their meals with fat and 93.4% of them consumed ready food. The rate of breast self-examination on a regular basis was 26.2% and the pre-diagnosis mammography was 14.8%.
Conclusion: The incidence of breast cancer in women's families is low. It was determined that women were menarche at the age of 11, but their age at entering menopause was below 55, they consumed fatty foods, and they took drinks and food as ready food.
Amaç: Bu araştırma meme kanseri tanısı almış olan kadınlarda değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörlerini ve olumlu/olumsuz sağlık davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma 2017 Haziran- 2018 Ekim aralığında tanımlayıcı bir araştırma olarak yapıldı. Veriler 61 meme kanseri tanısı alan hasta ile araştırmacılar tarafından hazırlanan Meme Kanseri Risk Faktörleri Değerlendirme Soru Formu ile yüz yüze görüşülerek toplandı. Verilerin her birinin toplanması yaklaşık 15 dakika sürdü. Toplanan veriler sayı ve yüzde olarak verildi.
Bulgular: Araştırmada hastaların; yaş ortalaması 54.77±5.93 (min:40 max: 70), kilo ortalaması 69.50±13.00 (min: 46.00 max: 100), boy ortalaması 164.85±5.47 (min: 150 max: 178), beden kütle indeksi ortalaması 25.84 (min: 20.44 max: 31.56) olarak belirlendi. Hastaların % 4.9’unun spor yaptığı, % 90.2’sinin yemeklerini yağlı pişirdiği, %93.4’ünün hazır gıda tükettiği saptandı. Kadınların kendi kendine meme muayenesini düzenli olarak yapma durumu % 26.2 ve tanı öncesi mammografi çektirme durumları %14.8’idi.
Sonuç: Kadınların ailesinde meme kanseri görülme oranı düşüktür. Kadınların yaklaşık 11 yaşlarında menarş oldukları, ancak menapoza girme yaşlarının 55’in altında olduğu, yağlı besin tükettikleri, hazır gıda olarak içecek ve yiyecek aldıkları belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.