Objective: The aim of this study is to examine the orthorexia tendencies of individuals and especially the nutritional status of orthorexic people in the Covid 19 pandemic.
Methods: 1129 people participated in the study conducted through Google Forms in June 2020, 297 people were excluded due to being under the age of 18, filling in the form and/or scale incompletely/incorrectly, and 832 participants were included in the study. The ORTO-11 Test and the developed questionnaire were used to collect the data. The variables of the research are the participants' gender, body weight, nutritional status, orthorexic tendencies, exercise status, occupation and social media use. The data of the study were evaluated using the SPSS program.
Results: The risk of orthorexia was found to be higher in Instagram users, dietitians, and those who did not exercise during the pandemic. There was no statistically significant difference between body weight before and during the pandemic. Increase in consumption of meat and meat products, legumes; decrease in consumption of bread, rice, pasta, sugary drinks and sweets was mostly in orthorexic individuals. Considering all participants, highest consumption increase in vegetables and fruits, sweets, nuts, tea and coffee; consumption decreased mostly in bread, rice, pasta, sugary drinks and chips.
Conclusion: Despite the studies that found an increase in body weight in the pandemic, no significant change was found in body weight according to the results of this study. In addition, it was observed that the participants, especially orthorexic individuals, preferred healthier foods during the pandemic.
Amaç: Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisinde bireylerin ortoreksiya eğilimlerinin ve özellikle ortorektik kişilerin beslenme durumlarının incelenmesidir.
Yöntem: Haziran 2020'de Google Formlar üzerinden gerçekleştirilen çalışmaya 1129 kişi katılmış, 297 kişi 18 yaş altı olma, form ve/veya ölçeği eksik/yanlış doldurma nedeniyle çalışmadan çıkarılmış ve 832 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında ORTO-11 Test ve geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri katılımcıların cinsiyeti, vücut ağırlığı, beslenme durumu, ortorektik eğilimleri, egzersiz durumu, mesleği ve sosyal medya kullanımıdır. Çalışmanın verileri SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Ortoreksiya riski Instagram kullanıcılarında, diyetisyen olanlarda, pandemide egzersiz yapmayanlarda daha yüksek saptanmıştır. Pandemi öncesi ve pandemi sırasında vücut ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Et ve et ürünleri, kuru baklagillerin tüketim artışı; ekmek, pilav, makarna, şekerli içecek ve tatlıların tüketim azalışı en çok ortorektik bireylerde olmuştur. Tüm katılımcılara bakıldığında ise en çok sebze ve meyve, tatlı, kuruyemiş, çay ve kahvede tüketim artışı; en çok ekmek, pilav, makarna, şekerli içecek, cipste tüketim azalışı olduğu bireyler tarafından belirtilmiştir.
Sonuç: Pandemide vücut ağırlığında artış saptayan çalışmalara rağmen, bu çalışmanın sonuçlarına göre vücut ağırlığında anlamlı bir değişim saptanamadı. Ayrıca pandemide katılımcıların özellikle ortorektik bireylerin daha sağlıklı besinler tercih ettikleri görülmüştür.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ocak 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.