Objective: This study was conducted to evaluate the adaptation to pregnancy and anxiety levels of low-risk and high-risk pregnant women.
Method: The cross-sectional and comparative study was conducted with 252 pregnant women (122 high-risk pregnant women, 130 low-risk pregnant women) recieved care and treatment at the obstetrics clinic and admitted obstetrics polyclinic of an Education and Research Hospital in a province in southern Turkey. The data of the study were collected using the Pregnancy Introduction Form, Risk Assessment Form, Prenatal Self Evaluation Questionnaire (PSEQ), and Beck Anxiety Inventory (BAI). Descriptive statistics, independent t-tests, Mann-Whitney U tests, Kruskal-Wallis tests, and Pearson correlation tests were used for data analysis.
Results: A statistically significant difference was found between education level, employment status, perceived income level, smoking status, pregnancy number, trimester of the participants and total scores of PSEQ (p<0.05). Furthermore, a statistically significant difference was found between smoking status, how the previous pregnancy terminated of the participants and total scores of BAI (p<0.05). The mean total score of PSEQ was found to be 162.00±29.46 for high-risk pregnant women and 134.93±24.72 for low-risk pregnant women, and the difference between both groups was statistically significant (p<0.001). A statistically significant weak positive correlation was found between the total scores of BAI and PSEQ for all pregnant women (p<0.05).
Conclusion: Some socio-demographic and obstetric characteristics of the participants affect the adaptation to pregnancy and anxiety levels. The adaptation to pregnancy is higher in low-risk pregnant women compared to high-risk pregnant women. There is no significant difference between the two groups in terms of anxiety levels. As the anxiety levels of the participants increase, their adaptation to pregnancy decreases.
Anxiety low-risk pregnancy pregnancy adaptation high-risk pregnancy
Amaç: Bu araştırma düşük riskli ve yüksek riskli gebelerin gebeliğe uyum ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Kesitsel ve karşılaştırmalı olarak yürütülen araştırma Türkiye’nin güneyinde bulunan bir ildeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kadın doğum kliniğinde bakım ve tedavi gören ve kadın doğum polikliniklerine başvuran 252 gebe (122 yüksek riskli gebe, 130 düşük riskli gebe) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Gebe Tanıtım Formu, Risk Değerlendirme Formu, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte bağımsız gruplarda t testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların eğitim düzeyi, çalışma durumu, algılanan gelir düzeyi, sigara kullanma durumu, gebelik sayısı ve trimesteri ile PKDÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca katılımcıların sigara kullanma durumları ve önceki gebeliğin sonlanma şekilleri ile BAÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). PKDÖ toplam puan ortalamasının yüksek riskli gebelerde 162.00±29.46, düşük riskli gebelerde 134.93±24.72 olduğu ve her iki grup arasındaki farklılığın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Tüm gebelerin BAÖ toplam puan ortalamaları ile PKDÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı zayıf düzeyde bir korelasyon bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Katılımcıların bazı sosyo-demografik ve obstetrik özellikleri gebelik uyumu ve anksiyete düzeylerini etkilemektedir. Düşük riskli gebelerin gebeliğe uyumları yüksek riskli gebelere oranla daha yüksektir. Her iki grup arasında anksiyete düzeyleri açısından anlamlı bir fark yoktur. Katılımcıların anksiyete düzeyleri arttıkça gebeliğe uyumları azalmaktadır.
Anksiyete düşük-riskli gebelik gebeliğe uyum yüksek-riskli gebelik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Doğumun Psikososyal Yönleri ve Perinatal Ruh Sağlığı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.