The challenge of increasing soil salinity poses a serious problem for agricultural production and food security worldwide. This study aimed to investigate the effects of salt stress on germination and early seedling stage of carrot, red radish, black radish and red beetroot seeds. During the research, the development of seeds under different salt levels (25 mM, 50 mM, 75 mM, 100 mM, 125 mM, and 150 mM) was investigated and parameters such as germination rate, velocity and vigor, salt tolerance index, shoot and root length, shoot and root fresh and dry weight were evaluated at seed and early seedling stages. As a result of the study, carrot seeds exhibited no germination at 150 mM salt concentration, while red beetroot and radish varieties showed 36.67% and 86.67% germination, respectively. Consequently, knowledge of these processes and investigation of germination and early seedling performance of these crops under salt conditions can contribute significantly to sustainable agricultural productivity and food security in areas affected by soil salinization.
Salt stress root vegetables germination germination parameters
Artan toprak tuzluluğu tehdidi, dünya genelinde tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışma, tuz stresinin havuç, fındık turp, siyah turp ve kırmızı pancar tohumlarının çimlenme ve erken fide dönemi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma sırasında tohumların çeşitli tuz seviyeleri (25 mM, 50 mM, 75 mM, 100 mM, 125 mM ve 150 mM) altında gelişimi incelenmiş, tohum ve fide aşamalarında; çimlenme oranı, hızı ve gücü, tuz tolerans indeksi, sürgün ve kök uzunluk, sürgün ve kökte taze ve kuru ağırlık gibi parametreler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda havuç tohumları 150 mM tuz dozunda hiç çimlenme göstermezken, kırmızı pancarda %36,67, turp çeşitleri ise %86,67 oranında çimlenme görülmüştür. Sonuç olarak bu süreçlere ilişkin bilgiler, bu ürünlerin tuzlu koşullarda çimlenme ve erken büyüme performansının araştırılması, toprak tuzlanmasından etkilenen bölgelerde tarımsal verimin ve gıda güvenliğinin sürdürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sebze Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |