Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası

Yıl 2024, , 1 - 8, 30.05.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1451161

Öz

Bu makalede, bitki genetik kaynaklarının ex-situ muhafazasında tohum gen bankalarının önemi ve ulusal tohum gen bankasının faaliyetleri özetlenmektedir. Bitki genetik kaynaklarının, gıda ve beslenme güvenliğinin oluşturulmasında, üretim sistemlerinin dayanıklılığının sağlanmasında ve gelecekte iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkılmasında çok büyük katkısı vardır. Ancak genetik kaynaklar giderek endişe verici bir hızla kaybolmaktadır. Bu kaynakların erozyona uğramasıyla insanlık yeni sosyo-ekonomik ve çevresel koşullara uyum sağlama potansiyelini kaybetmektedir. Gıda ve tarıma yönelik bitki genetik kaynaklarının ex-situ korunması küresel bir öneme sahiptir ve gelecekte gıda güvenliği açısından merkezi bir rol oynamaktadır. Tohum gen bankası, korumaya yönelik en yaygın ve değerli ex-situ yaklaşımlardan biridir. Ulusal Tohum Gen Bankası 1970 yıllarda kurulmuştur. Ulusal Tohum Gen Bankası yerel çeşitler, yabani akrabalar, diğer yabani türler, özellikle ekonomik öneme sahip diğer yabani türleri (tıbbi, aromatik, süs bitkileri vb.) ve endemik bitki türlerini içermektedir. Ulusal Gen Bankası koleksiyonunun toplam materyal sayısı, yaklaşık 3.090 türle birlikte 55.000' den fazladır.

Kaynakça

  • Altay, F. 1989. Modern Türk Tohumculuğu’ nun Babası: C. Emcet Yektay. TOK –Tarım Orman ve Köyişleri Dergisi. Sayı 41, Ankara.
  • Antonelli, A, C. Fry, R.J. Smith, M.S.J. Simmonds et al. 2020. State of the world’s plants and fungi. Royal Botanic Gardens, Kew. https://doi.org/10.34885/172.
  • Aykas, L., N. Taş, N. Adanacıoğlu, E. Oğur ve U. Özer. 2016. Ulusal tohum gen bankası. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (2): 44–50.
  • CBD. 2012. Global strategy for plant conservation: 2011–2020. Botanic Gardens Conservation International, Richmond.
  • DEFRA UK. 2007. Conserving biodiversity—the UK approach. DEFRA Publications.
  • Dinato, N.B., I. Santos, B. Vigna, A. Paula, and A. Fávero . 2020. Pollen cryopreservation for plant breeding and genetic resources conservation. CryoLetter. 41(3): 115-127.
  • Duvick, D.N. 1986. Plant breeding: Past achievements and expectations for the future. Econ. Bot. 40:289–297. doi: 10.1007/BF02858986.
  • FAO. 2010. The second report on the state of the World’s plant genetic resources for food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy.
  • FAO. 2021. WIEWS-World Information and Early Warning System on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture https://www.fao.org/wiews/data/ex-situ-sdg-251/en/2021.
  • FAO. 2023. Draft third report on the state of the World’s plant genetic resources for food and agriculture. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/d0cd9cd6-3fe5-46b8-9353-0fa093a054d0/content.
  • FAO.2014. Genebank standards for plant genetic resources for food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, Italy.
  • Ferranti, P. 2023. Sustainable Food Science Elsevier Inc., eBook eBook ISBN: 9780128241660
  • Ferranti, P., E. Berry, and A. Jock. 2019. Encyclopedia of Food Security and Sustainability. Elsevier Inc., eBook ISBN:9780128126882.
  • Fiona, H., R. Sershen.2021. New technologies to improve the ex-situ conservation of plant genetic resources, Burleigh Dodds Science Publishing Cambridge. 2021.
  • Gökgöl, M. ve R. Taşan. 1970. Yeşilköy Zirai Araştırma Enstitsü kuruluşu ve gelişmesi (1926-1961) (Özel basım).
  • Gökgöl, M.1935. Türkiye buğdayları, Tom I (Türkiye Buğdayları-Die türkischen Weizen, Cilt I). Tarım Bakanlığı, İstanbul-Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını, No: 7 (Tarım Min. İstanbul- Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını 7). Devlet Matbaası İstanbul (Türkçe, Almanca özetli)
  • Gökgöl, M.1939. Türkiye buğdayları. Tom II (Türkiye'nin Buğdayları-Die türkischen Weizen, Cilt II). Tarım Bakanlığı, İstanbul-Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını, No. 14 (Tarım Dak. İstanbul- Yeşilköy Tohumculuk Enstitüsü Yayını 14) Ankara, (Türkçe, Almanca özetli)
  • Güner, A., S. Aslan, T. Ekim, M. Vural, ve M. T. Babaç. 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul. 1290 s.
  • Hawkes, J. G., N. Maxted, and B.V. Ford-Lloyd. 2000. The Ex-Situ Conservation of Plant Genetic Resources. Springer Dordrecht, https://doi.org/10.1007/978-94-011-4136-9.
  • Kan, M., M. Küçükçongar, A. Morgounov, M. Keser, F. Özdemir H. Muminjanov ve C. O. Qualset. 2017. Türkiye’de yerel buğday popülasyonlarının durumu ve yerel buğday üreten üreticilerin üretim kararlarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 34 (2): 54-64.
  • Karagöz, A. 2020. Mirza Gökgöl: Bitki bilimcisi, tohum toplayıcı, ziraat mühendisi, yetiştirici ve arkeo-botanikçi. Ekin J. 6(1):1-10.
  • Karagöz, A., H. ve H. Muminjanov. 2019. Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. FAO, Ankara. 222 s.
  • Maxted, N., B.V. Ford-Loyd, and J.G. Hawks. 1997. Complementary conservation strategies. pp. 15-39. In: N. Maxted, B.V. Ford-Lloyd, and J.G. Hawks (Eds). Plant Genetic Conservation: the In-situ Approach. Chapman & Hall, Padstow, UK.
  • Nguyen, G. N.,and S. L. Norton.2020. Genebank phenomics: a strategic approach to enhance value and utilization of crop germplasm. Plants 9(7):817. https://doi.org/10.3390/plants9070817.
  • Plucknett, D., and N. Smith. 2016. Gene Banks and the World's Food. Princeton Legacy Library. 264 p. ISBN: 9780691638225.
  • Rao, N.K., J. Hanson, M.E. Dulloo, K. Ghosh, A. Nowell, and M. Larinde. 2006. Manual of seed handling in genebanks. Handbook for Genebanks No. 8. 147 p. Bioversity International, Rome, Italy.
  • Salgotra, R.K., B.B. Gupta, and M. I. Ahmed. 2012. Characterization of thermo-sensitive genic male sterility (TGMS) rice genotypes (Oryza sativa L.) at different altitudes. Australian Journal of Crop Science 6:957–962.
  • Van Treuren, R., and T. J. L. van Hintum. 2014. Next-generation genebanking: plant genetic resources management and utilization in the sequencing era, Plant Genet.Resour. 12(3): 298–307.

The Importance of Seed Gene Banks in Ex situ Conservation of Plant Genetic Resources and the National Seed Gene Bank

Yıl 2024, , 1 - 8, 30.05.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1451161

Öz

The importance of seed genebanks in ex-situ conservation of plant genetic resources and the national seed genebank activity are summarized in this article. Plant genetic resources have an enormous contribution to make in addressing food and nutritional security, ensuring resilience of production systems, and coping with the impacts of climate change in the future. However, genetic resources are being lost at an increasingly alarming rate. With the erosion of these resources, mankind loses the potential to adapt to new socio-economic and environmental conditions. The ex-situ conservation of plant genetic resources for food and agriculture is of global importance and plays a central role in future food security. The seed genebank is one of the most widespread and valuable ex-situ approaches to conservation. The National Seed Genebank was established in the 1970s. The National Genebank contains landraces, wild and weedy relatives, other wild species that are especially economically important (medicinal, aromatic, ornamental, etc.), and endemic plant species. The total number of accessions in the National Genebank collection is more than 55000, with about 3090 species.

Kaynakça

  • Altay, F. 1989. Modern Türk Tohumculuğu’ nun Babası: C. Emcet Yektay. TOK –Tarım Orman ve Köyişleri Dergisi. Sayı 41, Ankara.
  • Antonelli, A, C. Fry, R.J. Smith, M.S.J. Simmonds et al. 2020. State of the world’s plants and fungi. Royal Botanic Gardens, Kew. https://doi.org/10.34885/172.
  • Aykas, L., N. Taş, N. Adanacıoğlu, E. Oğur ve U. Özer. 2016. Ulusal tohum gen bankası. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (2): 44–50.
  • CBD. 2012. Global strategy for plant conservation: 2011–2020. Botanic Gardens Conservation International, Richmond.
  • DEFRA UK. 2007. Conserving biodiversity—the UK approach. DEFRA Publications.
  • Dinato, N.B., I. Santos, B. Vigna, A. Paula, and A. Fávero . 2020. Pollen cryopreservation for plant breeding and genetic resources conservation. CryoLetter. 41(3): 115-127.
  • Duvick, D.N. 1986. Plant breeding: Past achievements and expectations for the future. Econ. Bot. 40:289–297. doi: 10.1007/BF02858986.
  • FAO. 2010. The second report on the state of the World’s plant genetic resources for food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy.
  • FAO. 2021. WIEWS-World Information and Early Warning System on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture https://www.fao.org/wiews/data/ex-situ-sdg-251/en/2021.
  • FAO. 2023. Draft third report on the state of the World’s plant genetic resources for food and agriculture. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/d0cd9cd6-3fe5-46b8-9353-0fa093a054d0/content.
  • FAO.2014. Genebank standards for plant genetic resources for food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, Italy.
  • Ferranti, P. 2023. Sustainable Food Science Elsevier Inc., eBook eBook ISBN: 9780128241660
  • Ferranti, P., E. Berry, and A. Jock. 2019. Encyclopedia of Food Security and Sustainability. Elsevier Inc., eBook ISBN:9780128126882.
  • Fiona, H., R. Sershen.2021. New technologies to improve the ex-situ conservation of plant genetic resources, Burleigh Dodds Science Publishing Cambridge. 2021.
  • Gökgöl, M. ve R. Taşan. 1970. Yeşilköy Zirai Araştırma Enstitsü kuruluşu ve gelişmesi (1926-1961) (Özel basım).
  • Gökgöl, M.1935. Türkiye buğdayları, Tom I (Türkiye Buğdayları-Die türkischen Weizen, Cilt I). Tarım Bakanlığı, İstanbul-Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını, No: 7 (Tarım Min. İstanbul- Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını 7). Devlet Matbaası İstanbul (Türkçe, Almanca özetli)
  • Gökgöl, M.1939. Türkiye buğdayları. Tom II (Türkiye'nin Buğdayları-Die türkischen Weizen, Cilt II). Tarım Bakanlığı, İstanbul-Yeşilköy Tohum Islah Enstitüsü Yayını, No. 14 (Tarım Dak. İstanbul- Yeşilköy Tohumculuk Enstitüsü Yayını 14) Ankara, (Türkçe, Almanca özetli)
  • Güner, A., S. Aslan, T. Ekim, M. Vural, ve M. T. Babaç. 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul. 1290 s.
  • Hawkes, J. G., N. Maxted, and B.V. Ford-Lloyd. 2000. The Ex-Situ Conservation of Plant Genetic Resources. Springer Dordrecht, https://doi.org/10.1007/978-94-011-4136-9.
  • Kan, M., M. Küçükçongar, A. Morgounov, M. Keser, F. Özdemir H. Muminjanov ve C. O. Qualset. 2017. Türkiye’de yerel buğday popülasyonlarının durumu ve yerel buğday üreten üreticilerin üretim kararlarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 34 (2): 54-64.
  • Karagöz, A. 2020. Mirza Gökgöl: Bitki bilimcisi, tohum toplayıcı, ziraat mühendisi, yetiştirici ve arkeo-botanikçi. Ekin J. 6(1):1-10.
  • Karagöz, A., H. ve H. Muminjanov. 2019. Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. FAO, Ankara. 222 s.
  • Maxted, N., B.V. Ford-Loyd, and J.G. Hawks. 1997. Complementary conservation strategies. pp. 15-39. In: N. Maxted, B.V. Ford-Lloyd, and J.G. Hawks (Eds). Plant Genetic Conservation: the In-situ Approach. Chapman & Hall, Padstow, UK.
  • Nguyen, G. N.,and S. L. Norton.2020. Genebank phenomics: a strategic approach to enhance value and utilization of crop germplasm. Plants 9(7):817. https://doi.org/10.3390/plants9070817.
  • Plucknett, D., and N. Smith. 2016. Gene Banks and the World's Food. Princeton Legacy Library. 264 p. ISBN: 9780691638225.
  • Rao, N.K., J. Hanson, M.E. Dulloo, K. Ghosh, A. Nowell, and M. Larinde. 2006. Manual of seed handling in genebanks. Handbook for Genebanks No. 8. 147 p. Bioversity International, Rome, Italy.
  • Salgotra, R.K., B.B. Gupta, and M. I. Ahmed. 2012. Characterization of thermo-sensitive genic male sterility (TGMS) rice genotypes (Oryza sativa L.) at different altitudes. Australian Journal of Crop Science 6:957–962.
  • Van Treuren, R., and T. J. L. van Hintum. 2014. Next-generation genebanking: plant genetic resources management and utilization in the sequencing era, Plant Genet.Resour. 12(3): 298–307.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Bilimi (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Lerzan Gül Aykas 0009-0002-1114-9970

Erdinç Oğur Bu kişi benim 0000-0002-4496-2995

Neşe Adanacıoğlu 0000-0001-9009-8635

Kader Kurşun Kırcı Bu kişi benim 0000-0002-8973-4013

Selay Doğan 0000-0003-0589-3963

Soner Soner Meşrefoğlu Bu kişi benim 0009-0009-8239-7948

Seza Noyan Bu kişi benim 0000-0002-0302-3422

Tefik Taylan Bu kişi benim 0009-0001-4403-075X

Nayif Deniz Bu kişi benim 0009-0006-8873-9644

Evren Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2024
Gönderilme Tarihi 11 Mart 2024
Kabul Tarihi 7 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Aykas, L. G., Oğur, E., Adanacıoğlu, N., Kurşun Kırcı, K., vd. (2024). Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 34(Özel Sayı), 1-8. https://doi.org/10.18615/anadolu.1451161
AMA Aykas LG, Oğur E, Adanacıoğlu N, Kurşun Kırcı K, Doğan S, Soner Meşrefoğlu S, Noyan S, Taylan T, Deniz N, Yılmaz E. Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası. ANADOLU. Mayıs 2024;34(Özel Sayı):1-8. doi:10.18615/anadolu.1451161
Chicago Aykas, Lerzan Gül, Erdinç Oğur, Neşe Adanacıoğlu, Kader Kurşun Kırcı, Selay Doğan, Soner Soner Meşrefoğlu, Seza Noyan, Tefik Taylan, Nayif Deniz, ve Evren Yılmaz. “Bitki Genetik Kaynaklarının Ex Situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi Ve Ulusal Tohum Gen Bankası”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34, sy. Özel Sayı (Mayıs 2024): 1-8. https://doi.org/10.18615/anadolu.1451161.
EndNote Aykas LG, Oğur E, Adanacıoğlu N, Kurşun Kırcı K, Doğan S, Soner Meşrefoğlu S, Noyan S, Taylan T, Deniz N, Yılmaz E (01 Mayıs 2024) Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34 Özel Sayı 1–8.
IEEE L. G. Aykas, “Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası”, ANADOLU, c. 34, sy. Özel Sayı, ss. 1–8, 2024, doi: 10.18615/anadolu.1451161.
ISNAD Aykas, Lerzan Gül vd. “Bitki Genetik Kaynaklarının Ex Situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi Ve Ulusal Tohum Gen Bankası”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34/Özel Sayı (Mayıs 2024), 1-8. https://doi.org/10.18615/anadolu.1451161.
JAMA Aykas LG, Oğur E, Adanacıoğlu N, Kurşun Kırcı K, Doğan S, Soner Meşrefoğlu S, Noyan S, Taylan T, Deniz N, Yılmaz E. Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası. ANADOLU. 2024;34:1–8.
MLA Aykas, Lerzan Gül vd. “Bitki Genetik Kaynaklarının Ex Situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi Ve Ulusal Tohum Gen Bankası”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 34, sy. Özel Sayı, 2024, ss. 1-8, doi:10.18615/anadolu.1451161.
Vancouver Aykas LG, Oğur E, Adanacıoğlu N, Kurşun Kırcı K, Doğan S, Soner Meşrefoğlu S, Noyan S, Taylan T, Deniz N, Yılmaz E. Bitki Genetik Kaynaklarının Ex situ Muhafazasında Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Ulusal Tohum Gen Bankası. ANADOLU. 2024;34(Özel Sayı):1-8.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016