Pıtrak (Xanthium strumarium L.) Bitkisinin Farklı Açılardan Değerlendirilmesi
Öz
ÖZ: Biyoçeşitlilik hayatın sürdürülebilirliği bakımından çok önemlidir. Bu zenginliğin kıymetinin bilinememesi birçok çevre felaketinin yaşanmasının sebebidir. İnsanlar tarımsal faaliyetlerinde tamamen kendi kârlılıklarını düşündükleri için uzun yıllar tabiatın zarar görmesini ciddiye almamışlardır. Tarımsal faaliyetlerinde tamamen üretmiş oldukları bitkilerin yetiştiriciliğini dikkate alarak çevrede yetişen canlıların hayatiyetlerinin devamlılığını önemsemedikleri için çok büyük sahalarda biyolojik canlılık ve çeşitlilik iyice sığlaşmıştır. Tabiatta insan gıdası olarak kullanılmayan çok sayıda bitki mevcuttur. Bu bitkilerin bitkisel üretimde kullanılmamasının değişik sebepleri olsa da içeriklerine bakıldığında insan gıdası olarak kullanımı mümkün olabilecek özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Bazı bitkiler ise insan gıdası olarak kullanılacak kalitede olmasa bile bu bitkilerin yağları ya da biyokütleleri enerji kaynağı olarak kullanılmakta bu da diğer bitkilerin üzerinde oluşan tüketim baskısını düzenlemeye fayda sağlamaktadır. Tohumlarında yaklaşık %25-42 oranında yağ ve %35 oranında protein olduğu tespit edilen pıtrak (Xanthium stramarium L.) bitkisi bu özelliklere sahip bir bitkidir. Yabancı ot olarak bilinen ve bitkisel üretimde mücadelesi yapılmadığında tarımsal verimliliğe çok büyük zararlar oluşturabilen bu bitkinin tohumlarında yüksek oranda yağ bulunmasının yanısıra kurak alanlarda yetişebilmesi ve olumsuz şartlara dayanabilmesi bakımından bitkisel üretime kazandırıldığında oldukça önemli faydalar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Pıtrak,Xanthium strumarium L.,biyoçeşitlilik,biyodizel,bitkisel yağ.
Kaynakça
- Anonymous. 2017. Canadian Grain Commission. Quality of western Canadian flaxseed Available at: https:// www.grainscanada.gc.ca /index-eng.htm Winnipeg, Manitoba, Canada.
- Ansari, A. H., and K. S. Dubey. 2000. 2-Desacetyl – 8 – epi –xanthumanol – 4 – O – β – D – galactopyranoside: The potential antitumor sesquiterpenoidal lactone from Xanthium spinosum bark. Asian J. Chem. 12: 521-526.
- Ardabili, A. G., R. Farhoosh, and M. H. Khodaparast. 2011. Chemical composition and physicochemical properties of pumpkin seeds (Cucurbita pepo Subsp.pepo Var Styriaka) grown in Iran. J. Agr. Sci. Tech. 13: 1053-1063.
- Arslan, B. 2007. The determination of oil content and fatty acid compositions of domestic and exotic safflower (Carthamus tinctorius L.) Genotypes and their interactions. Journal of Agronomy 6: 415-420.
- Baydar, H.ve Erbaş, S. 2014. Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, S.D.Ü. Ziraat Fakültesi Yay. No. 97. Isparta.
- Bowles, V. G., R. Mayerhofer, C. Davis, A. G. Good, and J. C. Hall. 2010. A phylogenetic investigation of Carthamus combining sequence and microsatellite data. Plant Syst Evol. 287: 85-97.
- Caius, J. F. 1986. Medicinal and Poisonous Plants of India. Scientific Publishers. India.
- Cesur, C. ve B. Coşge Şenkal. 2016. Pıtrak (Xanthium strumarium L.) bitkisinin culture alınma potansiyelinin incelenmesi. K. S. Ü. Doğa Bil. Derg. 19 (1): 72-75.
- Cesur, C., T. Uskutoglu, B. Cosge Senkal, S. S. Kiralan, M., and M. F. Ramadan. 2017. Oil yield and fatty acids profile of cocklebur (Xanthium strumarium) as affected by applying different nitrogen fertilizers. Advances in Food Science 39 (2): 44-47.
- Chang, F., M. A. Hanna, D. J. Zhang, H. Li, Q. Zhou, B. A. Song, and S. Yang. 2013. Production of biodiesel from non-edible herbaceous vegetable oil: Xanthium sibiricum Patr. Bioresour. Technol. 140: 435-438.