BibTex RIS Kaynak Göster

Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2012, Cilt: 22 Sayı: 1, 33 - 44, 01.06.2012

Öz

Bu çalışma, 2009-2011 yılları arasında, Menemen-İzmir ekolojik koşullarında, farklı tritikale çeşitlerinin (Tacettinbey, Ege Yıldızı, BDMT 06-5K, Karma, Tatlıcak-97, Mikham-2002, Focus, Melez-2001, Presto) silaj verimi ve silaj ile ilgili bazı özelliklerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçları, bitki boyu (91-124 cm), hasıl verimi (2593-10424 kg/da), kuru madde oranı (%25.5-38.2), kuru madde verimi (975-2985 kg/da), silaj olum gün sayısı (128-173 gün), silaj kaybı (%0.353%2.312), silaj laktik asit oranı (%1,25-1,93), silaj asetik asit oranı (%0,40-0,60), silaj ham protein oranı (%8,8-10,8) ve silaj pH’sı (4,43-5,35) bakımından çeşitler arasında önemli farklar bulunduğunu göstermiştir. Erkencilik, yüksek silajlık hasıl verimi ve silaj kalite özellikleri birlikte değerlendirildiğinde; Ege yıldızı, Tacettinbey veya Tatlıcak-97 çeşitlerinden birinin tohumluk fiyatlarına göre tercih edilebileceği kanaatine varılmıştır

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., M. E. Akbaş, A. Moghaddam ve K. Özcan. 1994. PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi: TARİST, 1.Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, İzmir, s: 264-267.
  • Adıyaman, E. 2009. Broiler altlığı ile bazı buğdaygil yem bitkilerinin silolanma olanakları, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta, 35s.
  • Aktaş, B., T. Aydemir, K. Yılmaz ve S. İkincikarakaya. 2009. Bazı tritikale (x Triticosecale Witt.) genotiplerinin kuru koşullarda tane verimi stabilitesi, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2): 30-35.
  • Alçiçek, A. ve K.Özkan. 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini, Ege Üniv.Ziraat Fak. Dergisi, 33(2-3): 191-198.
  • Alp, A. 2009. Diyarbakır kuru koşullarında bazı tescilli tritikale (x Triticosecale Wittmack) çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 19(2): 61-70.
  • Anonim. 2011. Menemen Bölge Meteoroloji İstasyonu, Menemenİzmir.
  • Anonymous. 1971. Mais aktuell, Mangelerscheinungen Schadlinge Krankheiten Unkraut, Hybridmais-Kontor München, Obpacher GmbH, München, 56s.
  • Anonymous. 1993. Bestimmung des pH-Wertes. In: Die chemischen Untersuchungen von Futtermitteln. Teil 18 Silage. Abschnit 18.1 Bestimmung des pH-Wertes. Methodenbuch Bd. III. VDLUFA-Verlag. Darmstadt.
  • Anonymous. 2009. http://faostat.fao.org
  • Atak, M. ve C. Y. Çiftçi. 2005. Tritikale (x Triticosecale Wittmack)’de farklı ekim sıklıklarının verim ve bazı verim öğelerine etkileri, Tarım Bilimleri Derg., 11(1): 98-103.
  • Atak, M. ve C. Y. Çiftçi. 2006. Bazı tritikale çeşit ve hatlarının morfolojik karakterizasyonu, Ankara Üniv.Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 12(1): 101-111.
  • Bağcı, A. 2005. İnsan ve hayvan beslenmesi için yeni bir umut (Alternatif bir tahıl): Tritikale, (www.afyontarim.gov.tr. (erişim: 02.07.2008).
  • Can, A., N. Denek ve Ş. Tüfenk. 2004. Hamur olum döneminde biçilen buğdaygil hasıllarına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ve in-vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi, Vet.Bil.Derg., 20(3): 61-68.
  • Comberg, G. 1974. Gärfutter: Betriebswirtschaft, Erzeugung, Verfütterung, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Gerokstraße 19, Printed in Germany, ISBN:3-8001-4321-6, 260s.
  • Danley, M.M., Vetter, R.L., and W.F. Wedin. 1973. Modified laboratory silo unit for studying the fermentation of corn (Zea mays L.) grain, Agronomy Journal, 65: 621-624.
  • Demirci, U., N.Gülşen, and G.Keleş. 2011. Effects of bacterial inoculants on fermentation and aerobic stability of baled triticale-hungarian vetch silage and lamb performance, Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17(2): 297-302.
  • Geren, H. ve R. Ünsal. 2008. Tritikale tarımı, Tarım Türk, Ocak-Şubat, 9: 63-64.
  • Hasar, E ve T. Tükel. 1994. Çukurova’nın taban koşullarında yetiştirilebilecek fiğ (Vicia sativa L.)+Tritikale (TriticumxSecale) karışımında karışım oranı ve biçim zamanının yem verimi ve kalitesi ile karışım öğelerinin tohum verimine etkisi üzerinde araştırmalar, 1.Tarla Bitki Kongresi, 25-29 Nisan 1994, Cilt:1: 104-107, İzmir.
  • Hatipoğlu, R. A. Çil ve İ. Gül. 1999. Diyarbakır koşullarında karışım oranının fiğ+tritiale karışımında ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma, GAP I.Tarım Kongresi, 26–28 Mayıs 1999, Cilt:2: 667-674, Şanlıurfa.
  • İptaş, S., H. Geren ve M. Yavuz. 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 4.2 Silaj Yapım Tekniği, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt 1, s: 142-162.
  • Kara, B., V. Ayhan, Z. Akman and E. Adiyaman. 2009. Determination of silage quality, herbage and hay yield of different triticale cultivars, Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 4(3): 167-171.
  • Karadag, Y., and U. Buyukburc. 2004. Forage qualities, forage yields and seed yields of some legume-triticale mixtures under rainfed conditions, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Plant Soil Science, 54 (3): 140-148.
  • Khan, S., A. Hussain, and D. Muhammad. 2003. Potential productivity of barley, oats, triticale and vetch cultivars as forage crops, Sarhad J. Agric. 19(4): 511-514.
  • Kılıç, A. 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir, 327s.
  • Kinaci, E., and N. Gulmezoglu, 2009. Grain yield and yield components of triticale upon application of different foliar fertilizers, Interciencia 32(9): 624-628.
  • Konca, Y., A. Alçiçek ve E. Yaylak, 2005. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yapılan Silo Yemlerinde Silaj Kalitesinin Saptanması, Hayvansal Üretim 46(2): 6-13.
  • Kün, E. 1988. Serin iklim Tahılları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Ders kitabı, Yayın No: 1032, Ders kitabı:299. Ankara.
  • Kutlu, I., and G. Kinaci. 2010. Evaluation of drought resistance indicates for yield and its components in three triticale cultivars, Journal of Tekirdag Agricultural Faculty 7(2): 95-103.
  • Lithourgidis, A. S., I. B. Vasilakoglou, K. V. Dhima, C. A. Dordas, and M. D. Yiakoulaki, 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios, Field Crops Research 99: 106-113. Mut,Z., I. Ayan, and H. Mut. 2006. Evaluation of forage yield and quality at two phenological stages of trıticale genotypes and other cereals grown under rainfed conditions, Bangladesh J. Bot. 35(1): 45-53
  • Ozduven, M. L., Z. K. Onal, and F.Koc. 2010. The effects of bacterial inoculants and/or enzymes on the fermentation, aerobic stability and in vitro dry and organic matter digestibility characteristics of triticale silages, Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 16 (5): 751-756.
  • Palta,C., U. Karadavut, O. Okur, and Z. Kavurmaci. 2010. Relationships between grain yield, organic matter digestibility, crude protein, ash concentration and water soluble carbohydrates in non-irrigated cereals which are uses as animal feeds, Journal of Animal and Veterinary Advances 9(1): 205-209.
  • Petterson, K. 1988. Ensiling of forages: Factors affecting silage fermentation and quality, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nutrition and Management, Uppsala, 46p.
  • Prostko, E. P., J. P. Muir, W. D. Worrall, and S. R. Stokes, 2006. Forage and silage performance of wheat and triticale varieties in central Texas, Stephenville: Texas A&M System Research and Extension Center.
  • Salisbury, F. B., and C.W.Ross, 1992. Plant Physiology, Wadsworth Pub. Com., Inc., Belmont, California-USA.
  • Sarıçiçek, B. Z. 1995. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No:16, Samsun, 68s.
  • Yanbeyi, S. ve İ. Sezer. 2006. Samsun koşullarında bazı tritikale hatlarının verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 21(1): 33-39.
  • Yucel, C., and M. Avci. 2009. Effect of different ratios of common vetch (Vicia sativa L.)-triticale (Triticosecale Whatt) mixtures on forage yields and quality in Cukurova plain in Turkey, Bulgarian Journal of Agric. Sci.,15: 323-332..
Yıl 2012, Cilt: 22 Sayı: 1, 33 - 44, 01.06.2012

Öz

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., M. E. Akbaş, A. Moghaddam ve K. Özcan. 1994. PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi: TARİST, 1.Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, İzmir, s: 264-267.
  • Adıyaman, E. 2009. Broiler altlığı ile bazı buğdaygil yem bitkilerinin silolanma olanakları, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta, 35s.
  • Aktaş, B., T. Aydemir, K. Yılmaz ve S. İkincikarakaya. 2009. Bazı tritikale (x Triticosecale Witt.) genotiplerinin kuru koşullarda tane verimi stabilitesi, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2): 30-35.
  • Alçiçek, A. ve K.Özkan. 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini, Ege Üniv.Ziraat Fak. Dergisi, 33(2-3): 191-198.
  • Alp, A. 2009. Diyarbakır kuru koşullarında bazı tescilli tritikale (x Triticosecale Wittmack) çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 19(2): 61-70.
  • Anonim. 2011. Menemen Bölge Meteoroloji İstasyonu, Menemenİzmir.
  • Anonymous. 1971. Mais aktuell, Mangelerscheinungen Schadlinge Krankheiten Unkraut, Hybridmais-Kontor München, Obpacher GmbH, München, 56s.
  • Anonymous. 1993. Bestimmung des pH-Wertes. In: Die chemischen Untersuchungen von Futtermitteln. Teil 18 Silage. Abschnit 18.1 Bestimmung des pH-Wertes. Methodenbuch Bd. III. VDLUFA-Verlag. Darmstadt.
  • Anonymous. 2009. http://faostat.fao.org
  • Atak, M. ve C. Y. Çiftçi. 2005. Tritikale (x Triticosecale Wittmack)’de farklı ekim sıklıklarının verim ve bazı verim öğelerine etkileri, Tarım Bilimleri Derg., 11(1): 98-103.
  • Atak, M. ve C. Y. Çiftçi. 2006. Bazı tritikale çeşit ve hatlarının morfolojik karakterizasyonu, Ankara Üniv.Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 12(1): 101-111.
  • Bağcı, A. 2005. İnsan ve hayvan beslenmesi için yeni bir umut (Alternatif bir tahıl): Tritikale, (www.afyontarim.gov.tr. (erişim: 02.07.2008).
  • Can, A., N. Denek ve Ş. Tüfenk. 2004. Hamur olum döneminde biçilen buğdaygil hasıllarına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ve in-vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi, Vet.Bil.Derg., 20(3): 61-68.
  • Comberg, G. 1974. Gärfutter: Betriebswirtschaft, Erzeugung, Verfütterung, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Gerokstraße 19, Printed in Germany, ISBN:3-8001-4321-6, 260s.
  • Danley, M.M., Vetter, R.L., and W.F. Wedin. 1973. Modified laboratory silo unit for studying the fermentation of corn (Zea mays L.) grain, Agronomy Journal, 65: 621-624.
  • Demirci, U., N.Gülşen, and G.Keleş. 2011. Effects of bacterial inoculants on fermentation and aerobic stability of baled triticale-hungarian vetch silage and lamb performance, Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17(2): 297-302.
  • Geren, H. ve R. Ünsal. 2008. Tritikale tarımı, Tarım Türk, Ocak-Şubat, 9: 63-64.
  • Hasar, E ve T. Tükel. 1994. Çukurova’nın taban koşullarında yetiştirilebilecek fiğ (Vicia sativa L.)+Tritikale (TriticumxSecale) karışımında karışım oranı ve biçim zamanının yem verimi ve kalitesi ile karışım öğelerinin tohum verimine etkisi üzerinde araştırmalar, 1.Tarla Bitki Kongresi, 25-29 Nisan 1994, Cilt:1: 104-107, İzmir.
  • Hatipoğlu, R. A. Çil ve İ. Gül. 1999. Diyarbakır koşullarında karışım oranının fiğ+tritiale karışımında ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma, GAP I.Tarım Kongresi, 26–28 Mayıs 1999, Cilt:2: 667-674, Şanlıurfa.
  • İptaş, S., H. Geren ve M. Yavuz. 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 4.2 Silaj Yapım Tekniği, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt 1, s: 142-162.
  • Kara, B., V. Ayhan, Z. Akman and E. Adiyaman. 2009. Determination of silage quality, herbage and hay yield of different triticale cultivars, Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 4(3): 167-171.
  • Karadag, Y., and U. Buyukburc. 2004. Forage qualities, forage yields and seed yields of some legume-triticale mixtures under rainfed conditions, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Plant Soil Science, 54 (3): 140-148.
  • Khan, S., A. Hussain, and D. Muhammad. 2003. Potential productivity of barley, oats, triticale and vetch cultivars as forage crops, Sarhad J. Agric. 19(4): 511-514.
  • Kılıç, A. 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir, 327s.
  • Kinaci, E., and N. Gulmezoglu, 2009. Grain yield and yield components of triticale upon application of different foliar fertilizers, Interciencia 32(9): 624-628.
  • Konca, Y., A. Alçiçek ve E. Yaylak, 2005. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yapılan Silo Yemlerinde Silaj Kalitesinin Saptanması, Hayvansal Üretim 46(2): 6-13.
  • Kün, E. 1988. Serin iklim Tahılları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Ders kitabı, Yayın No: 1032, Ders kitabı:299. Ankara.
  • Kutlu, I., and G. Kinaci. 2010. Evaluation of drought resistance indicates for yield and its components in three triticale cultivars, Journal of Tekirdag Agricultural Faculty 7(2): 95-103.
  • Lithourgidis, A. S., I. B. Vasilakoglou, K. V. Dhima, C. A. Dordas, and M. D. Yiakoulaki, 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios, Field Crops Research 99: 106-113. Mut,Z., I. Ayan, and H. Mut. 2006. Evaluation of forage yield and quality at two phenological stages of trıticale genotypes and other cereals grown under rainfed conditions, Bangladesh J. Bot. 35(1): 45-53
  • Ozduven, M. L., Z. K. Onal, and F.Koc. 2010. The effects of bacterial inoculants and/or enzymes on the fermentation, aerobic stability and in vitro dry and organic matter digestibility characteristics of triticale silages, Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 16 (5): 751-756.
  • Palta,C., U. Karadavut, O. Okur, and Z. Kavurmaci. 2010. Relationships between grain yield, organic matter digestibility, crude protein, ash concentration and water soluble carbohydrates in non-irrigated cereals which are uses as animal feeds, Journal of Animal and Veterinary Advances 9(1): 205-209.
  • Petterson, K. 1988. Ensiling of forages: Factors affecting silage fermentation and quality, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nutrition and Management, Uppsala, 46p.
  • Prostko, E. P., J. P. Muir, W. D. Worrall, and S. R. Stokes, 2006. Forage and silage performance of wheat and triticale varieties in central Texas, Stephenville: Texas A&M System Research and Extension Center.
  • Salisbury, F. B., and C.W.Ross, 1992. Plant Physiology, Wadsworth Pub. Com., Inc., Belmont, California-USA.
  • Sarıçiçek, B. Z. 1995. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No:16, Samsun, 68s.
  • Yanbeyi, S. ve İ. Sezer. 2006. Samsun koşullarında bazı tritikale hatlarının verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 21(1): 33-39.
  • Yucel, C., and M. Avci. 2009. Effect of different ratios of common vetch (Vicia sativa L.)-triticale (Triticosecale Whatt) mixtures on forage yields and quality in Cukurova plain in Turkey, Bulgarian Journal of Agric. Sci.,15: 323-332..
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yaşar Tuncer Kavut Bu kişi benim

Hikmet Soya Bu kişi benim

Hakan Geren Bu kişi benim

Hatice Geren Bu kişi benim

Rıza Ünsal Bu kişi benim

İsmail Sevim Bu kişi benim

Rıza Avcıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 7 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kavut, Y. T., Soya, H., Geren, H., Geren, H., vd. (2012). Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(1), 33-44.
AMA Kavut YT, Soya H, Geren H, Geren H, Ünsal R, Sevim İ, Avcıoğlu R. Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. ANADOLU. Haziran 2012;22(1):33-44.
Chicago Kavut, Yaşar Tuncer, Hikmet Soya, Hakan Geren, Hatice Geren, Rıza Ünsal, İsmail Sevim, ve Rıza Avcıoğlu. “Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi Ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 22, sy. 1 (Haziran 2012): 33-44.
EndNote Kavut YT, Soya H, Geren H, Geren H, Ünsal R, Sevim İ, Avcıoğlu R (01 Haziran 2012) Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 22 1 33–44.
IEEE Y. T. Kavut, “Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”, ANADOLU, c. 22, sy. 1, ss. 33–44, 2012.
ISNAD Kavut, Yaşar Tuncer vd. “Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi Ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 22/1 (Haziran 2012), 33-44.
JAMA Kavut YT, Soya H, Geren H, Geren H, Ünsal R, Sevim İ, Avcıoğlu R. Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. ANADOLU. 2012;22:33–44.
MLA Kavut, Yaşar Tuncer vd. “Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi Ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy. 1, 2012, ss. 33-44.
Vancouver Kavut YT, Soya H, Geren H, Geren H, Ünsal R, Sevim İ, Avcıoğlu R. Menemen Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tritikale Çeşitlerinin Silajlık Hasıl Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. ANADOLU. 2012;22(1):33-44.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016