Dönüşümlü yetiştiricilikte bitki kalıntılarının verim ve meyve kalite özellikleri üzerine çeşitli etkileri vardır. Bitki gelişmesi ve kalite özellikleri üzerine belirlenen bu etki yetiştirilen türe ve yetiştirme zamanına göre değişmektedir. Bu araştırma Brassiceae familyası sebzeleri (lahana, karnabahar, brokkoli) ile dönüşümlü yetiştirilen Solanaceae familyası sebzelerinde (domates, biber, patlıcan) bazı kalite özellikleri ve verim üzerine etkisini belirlemek amacıyla iki yetiştirme döneminde (2004 -2005 bahar) yürütülmüştür. Araştırmada lahana, karnabahar ve brokkoli türlerine ait birer çeşit, domates, biber, patlıcan türlerine ait ise iki farklı çeşit kullanılmıştır. Lahana ve karnabahar ile dönüşümlü yetiştiricilik domates verimini artırmıştır. Patlıcanda ise verim ve meyve kalitesi üzerine dönüşümlü yetiştiriciliğin etkisi ön bitki uygulaması ve yıllara göre farklılık göstermektedir. Verim domateste 8.5-10 ton/da, biberde 2.0-3.5 ton/da, patlıcanda ise 5-6 ton/da olarak belirlenmiştir. Domates, biber ve patlıcan çeşitlerinde meyve ağırlığı ve erkencilik değerleri dönüşümlü yetiştirilen türlere göre değişiklik gösterirken, brokkoli ile yapılan dönüşümlü yetiştiricilikte verim ve kalite özelliklerinde istatistiki anlamadaönemli farklılık belirlenmemiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 19 Sayı: 1 |