Çalışma, son yıllarda ülkemizde üretim ve depolanan miktarı hızla artan ‘Deveci’ armut çeşidinde yürütülmüştür. Bursa yöresinden 2006 yıllında 5 ve 2007 yılında 3 farklı zamanda hasat edilen meyvelerde olum kalitesini belirlemek için; nişasta dağılımı, meyve eti sertliği, zemin rengi, suda çözünür kuru madde ve asit miktarları belirlenmiştir. İlk yıl 05-13-27 Ekim tarihlerinde, ikinci yıl ise 28 Eylül, 16 Ekim ve 8 Kasım tarihlerinde hasat edilen meyveler 2±0.5oC’de depolanmıştır. Depolanan örneklerde kalite değişimleri, duyusal değerlendirme ve kayıplar incelenmiş, solunum hızı ve etilen salgı miktarları ölçülmüştür. İlk yıl ekim ayının farklı zamanlarında hasat edilen meyvelerin depolama süresince kalite değişimleri benzerlik göstermiştir. Fakat ikinci yıl kasım ayında hasat edilen meyveler, depolama sonunda suda çözünür kuru madde ve duyusal özellikler bakımından olumsuzluklar ve bu yönde eğilimler göstermiştir. ‘Deveci’ armudu ekim ortası ve sonunda hasat edilerek 6 ay başarıyla depolanabilmektedir
‘Deveci’ armudu Pirus spp. L. hasat olgunluğu depolama kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2009 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 19 Sayı: 2 |