BibTex RIS Kaynak Göster

BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2007, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 13, 01.12.2007

Öz

Bu çalışma, acı sivri (Ilıca-256) ve kapya biber (Yalova yağlık-28) tohum üretiminde kuru tohum ayırma, yıkayarak tohum ayırma ile gölgede ve güneşte kurutma işlemleri ile ticari tohum üretiminde kullanılan makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemlerinin tohum kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Elle yıkayarak tohum ayırma ve gölgede kurutma işlemi çimlenme oranlarında artış sağlarken (acı sivri:%93.50; kapya:%97.25), kuru tohum ayırma ve güneşte kurutma çimlenme oranlarında azalmaya (acı sivri:%77, kapya:%84) neden olmuştur. Tohum kalitesi açısından en iyi tohum ayırma kurutma yöntemi olarak belirlenen yıkayarak tohum ayırma ve gölgede kurutma yönteminin ticari tohum üretiminde kullanılan makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemiyle kalite ve verim açısından mukayesesi yapılmıştır. Bu iki yöntem arasında, her iki çeşitte, tohum verimi açısından istatistiki açıdan önemli bir fark bulunmamasına karşın makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemi tohum canlılığı ve tohum gücünde önemli düşüşlere neden olmuştur

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., M. E. Akbaş, A. Moghaddam ve K. Özcan. 1994. PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi: TARİST. s. 264-267. 1. Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, Ege Ü. Z. F. Ofset Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Anonim. 2005. Ödemiş İlçesi Meteoroloji Müdürlüğü, 2004–2005 Yılına Ait Meteorolojik Veriler.
  • Anonim, 2006. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), (basılmamış), Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Anonim, 2007a. Agriculture statistical databases, www.fao.org. Anonim, 2007b. Ülkesel Tohumluk Tedarik, Dağıtım ve Üretim Program, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2007c. The Formal Seed Sector-Seed Processing, Storage and Marketing, www2.hu-berlin.de/agrar/ntoe/asia/lectures-phil/crop-prod/10/form-seed.pdfAnonymous. 1999. ISTA. International Rules for Seed Testing Rules, Seed Science and Technology, 24, Supplement, Zürich, Switzerland.
  • Baruah, G. K. S., S. R. Paul, and R. K. Das. 1996. Effect of fruit maturity stages and drying methods on seed quality of tomato (Lycopersiconesculentum Mill.), Annuals of Agricultural Research, 17 (3): 331-332.
  • Bradford, K. J. 2004. Seed Production and Quality, College of Agricultural & Enviromental Sciences, p: 31-57. http://veghome.ucdavis.edu./
  • Dhanelappagol, M. S., S. D. Shashidhara, and G. N. Kulkarni. 1994. Effect of stage of harvesting and methods of drying of chilli fruits on seed quality, KarnatakaJournal-of-Agricultural-Sciences, 7: 136-39.
  • Gowda, S. J., K. C. Talukdar, and H. Ramaiah, 1990. Effect of drying methods on seed quality in tomato (Lycopersicon lycopersicum). Seed Research, 18 (2): 126-129.
  • Indalsingh, T. 1992. Drying temperature effects on hot pepper and melongene seed quality, Research in Crop Production, http:/www.caisnet.org/hotpepper/ Tables/Breeds.htm.
  • Kavak, S., H. İlbi, B. Eser ve İ. Duman. 2004. Controlled Deterioration Test as Vigour Assessments in Pepper Sees Lots:I. Determination of Appropriate Seed Moisture Content, 3rd Balkan Symposium on Vegetables and Potatoes, 6-10 September 2004, Bursa.
  • Kavak, S., H. İlbi ve B. Eser. 2005. Biber Tohumluk Partilerinde Tohum Gücünün Belirlenmesinde Kullanılacak Kontrollü Bozulma Testinin Optimizasyonu 2. Etkin Sıcaklık ve Sürenin Belirlenmesi, s. 74-75. II. Tohumculuk Kongresi, 09- 11 Kasım 2005, Adana.
  • Oluoch, M. O., and G. E. Welbaum. 1996. Effect of postharvest washing and poststorage priming on viability and vigour of six-year-old muskmelon (Cucumis melo L.) seeds from eight stages of development, Seed Scince and Technology, 24 (2): 195-209.
  • Paksoy, M. ve Ö. S. Uslu. 2006. Türkiye’de Kırmızı Biberin Pazarlanması ve Sorunları, http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/makaleler/makale1.htm. Raymond, A. T. G. 1999. Vegetable seed production, Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub., 1999.
  • Vural, H., D. Eşiyok, İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova-İZMİR, ISBN:975-97190-0-2, s. 293-306.
  • Yanmaz, R. ve İ. Demir. 1998. Bazı Biber Çeşitlerinde Olgunluk Dönemi Ve Kurutma Sıcaklıklarının Tohum Kalitesine Etkileri, s. 93-98. II. Sebze Tarımı Sempozyumu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 28-30 Eylül 1998
Yıl 2007, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 13, 01.12.2007

Öz

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., M. E. Akbaş, A. Moghaddam ve K. Özcan. 1994. PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi: TARİST. s. 264-267. 1. Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, Ege Ü. Z. F. Ofset Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Anonim. 2005. Ödemiş İlçesi Meteoroloji Müdürlüğü, 2004–2005 Yılına Ait Meteorolojik Veriler.
  • Anonim, 2006. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), (basılmamış), Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Anonim, 2007a. Agriculture statistical databases, www.fao.org. Anonim, 2007b. Ülkesel Tohumluk Tedarik, Dağıtım ve Üretim Program, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2007c. The Formal Seed Sector-Seed Processing, Storage and Marketing, www2.hu-berlin.de/agrar/ntoe/asia/lectures-phil/crop-prod/10/form-seed.pdfAnonymous. 1999. ISTA. International Rules for Seed Testing Rules, Seed Science and Technology, 24, Supplement, Zürich, Switzerland.
  • Baruah, G. K. S., S. R. Paul, and R. K. Das. 1996. Effect of fruit maturity stages and drying methods on seed quality of tomato (Lycopersiconesculentum Mill.), Annuals of Agricultural Research, 17 (3): 331-332.
  • Bradford, K. J. 2004. Seed Production and Quality, College of Agricultural & Enviromental Sciences, p: 31-57. http://veghome.ucdavis.edu./
  • Dhanelappagol, M. S., S. D. Shashidhara, and G. N. Kulkarni. 1994. Effect of stage of harvesting and methods of drying of chilli fruits on seed quality, KarnatakaJournal-of-Agricultural-Sciences, 7: 136-39.
  • Gowda, S. J., K. C. Talukdar, and H. Ramaiah, 1990. Effect of drying methods on seed quality in tomato (Lycopersicon lycopersicum). Seed Research, 18 (2): 126-129.
  • Indalsingh, T. 1992. Drying temperature effects on hot pepper and melongene seed quality, Research in Crop Production, http:/www.caisnet.org/hotpepper/ Tables/Breeds.htm.
  • Kavak, S., H. İlbi, B. Eser ve İ. Duman. 2004. Controlled Deterioration Test as Vigour Assessments in Pepper Sees Lots:I. Determination of Appropriate Seed Moisture Content, 3rd Balkan Symposium on Vegetables and Potatoes, 6-10 September 2004, Bursa.
  • Kavak, S., H. İlbi ve B. Eser. 2005. Biber Tohumluk Partilerinde Tohum Gücünün Belirlenmesinde Kullanılacak Kontrollü Bozulma Testinin Optimizasyonu 2. Etkin Sıcaklık ve Sürenin Belirlenmesi, s. 74-75. II. Tohumculuk Kongresi, 09- 11 Kasım 2005, Adana.
  • Oluoch, M. O., and G. E. Welbaum. 1996. Effect of postharvest washing and poststorage priming on viability and vigour of six-year-old muskmelon (Cucumis melo L.) seeds from eight stages of development, Seed Scince and Technology, 24 (2): 195-209.
  • Paksoy, M. ve Ö. S. Uslu. 2006. Türkiye’de Kırmızı Biberin Pazarlanması ve Sorunları, http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/makaleler/makale1.htm. Raymond, A. T. G. 1999. Vegetable seed production, Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub., 1999.
  • Vural, H., D. Eşiyok, İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova-İZMİR, ISBN:975-97190-0-2, s. 293-306.
  • Yanmaz, R. ve İ. Demir. 1998. Bazı Biber Çeşitlerinde Olgunluk Dönemi Ve Kurutma Sıcaklıklarının Tohum Kalitesine Etkileri, s. 93-98. II. Sebze Tarımı Sempozyumu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 28-30 Eylül 1998
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Alan Bu kişi benim

Benian Eser Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2007
Gönderilme Tarihi 7 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Alan, Ö., & Eser, B. (2007). BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 17(2), 1-13.
AMA Alan Ö, Eser B. BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ANADOLU. Aralık 2007;17(2):1-13.
Chicago Alan, Özlem, ve Benian Eser. “BİBERDE (Capsicum Annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 17, sy. 2 (Aralık 2007): 1-13.
EndNote Alan Ö, Eser B (01 Aralık 2007) BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 17 2 1–13.
IEEE Ö. Alan ve B. Eser, “BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”, ANADOLU, c. 17, sy. 2, ss. 1–13, 2007.
ISNAD Alan, Özlem - Eser, Benian. “BİBERDE (Capsicum Annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 17/2 (Aralık 2007), 1-13.
JAMA Alan Ö, Eser B. BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ANADOLU. 2007;17:1–13.
MLA Alan, Özlem ve Benian Eser. “BİBERDE (Capsicum Annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 17, sy. 2, 2007, ss. 1-13.
Vancouver Alan Ö, Eser B. BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ANADOLU. 2007;17(2):1-13.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016