BibTex RIS Kaynak Göster

DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2006, Cilt: 16 Sayı: 1, 1 - 25, 01.06.2006

Öz

Bu araştırma Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde 2002-2003 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, kontrol (mineral gübre), yeşil gübre bitkisi (adi fiğ+arpa karışımı), kompost (bitki atıkları kompostu), kompostlaştırılmış ahır ve hindi gübresi ile sertifikalı ticari organik gübre uygulamalarının kırmızı biberin (Capsicum annuum L.) verim, morfolojik özellikler ile ayrımlı gelişme dönemlerinde meyve ve yapraktaki potasyum içeriklerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak, en yüksek verim 1. yıl 29,7 ton.ha-1, 2. yıl 26,5 ton.ha-1 nicelikleri ile ahır gübresi (20 ton.ha-1) yeşil gübre kombinasyonu uygulamasında belirlenmiştir. İncelenen morfolojik özellikler (%50 çiçeklenme gün sayısı, %50 meyve tutma gün sayısı, meyve boyu, meyve eni, meyve et kalınlığı, bitki boyu, bitki eni) için uygulamalar arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yaprak ve meyve potasyum içerikleri açısından organik parsellerin üstün olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, verim ile morfolojik özellikler ve iki dönem yaprak ve meyve potasyum içerikleri arasında % 1 düzeyinde önemli korelasyonlar bulunmuştur

Kaynakça

  • Anonim. 1999. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). T. C. Başbakanlık Devlet Đstatistik Enstitüsü Yayınları, Yayın No: 2457, Ankara.
  • Anonim. 2004. Türkiye’de üretimi yapılan ve ticarete konu olan organik tarım ürünleri, ĐGEME, 2004.
  • Anonim. 2005a. 10.06.2005 tarih B.02.1.DĐE.0.16.00.05/907/47A541-4370 sayılı eposta bilgi, DĐE, Ankara.
  • Anonim. 2005b. Organik Tarım Đstatistiki Bilgileri. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara (www.tarim.gov.tr), 2005.
  • Avcıoğlu, R., H. Soya ve H. Geren. 1999. Ege Bölgesinde Ekolojik Tarımın Organik Madde ve Azot Kaynağı Olarak Baklagil Yembitkileri. Türkiye I. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21-23 Haziran 1999. Atatürk Kültür Merkezi, Konak- Đzmir/ Türkiye.
  • Benitez, E., R. Melgar, H. Sainz, M. Gomez, and R. Nogales. 2000. Enzyme activities in the rhizosphere of pepper (Capsicum annuum L.) grown with olive cake mulches, Soil Biology and Biochemistry, 2000, 32:13, 1829-1835.
  • Bergman, W. 1993. Ernahrungsstörüngen bei kulturpflanzen, Gustav Fisher Verlag Jena, Stuttgart.
  • Bozkurt, M. A., Ö. Türkmen ve F. Yaşar. 2000. Azotlu ve potasyumlu gübrelemenin biberde verim ve besin elementi içeriklerine etkisi, III. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-12 Eylül 2000, s. 28-32, Isparta.
  • Çiçekli, M. 2004. Organik biber yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, kükürt ve feldspat uygulamalarının verim ve kalite özelliklerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, s.87.
  • Çimrin, M., M. A. Bozkurt ve Đ. E. Akıncı. 2000. Azot ve fosforun biberin (Capsicum annuum L.) meyve ve yaprak besin elementi içeriğine etkisi. Sütçü Đmam Ü. Fen ve Mühendislik Dergisi, 3 (2): 174-181.
  • Dima, S. J., and A. N. Odero. 1997. Organic farming for sustainable agricultural production: abief theoretical review and preliminary empirical evidence, Environmental and Resource Economics, 1997, 10 (2): 177-188.
  • Hartz, T. K., F. J. Costa, and W. L. Schrader. 1996. Suitability of composted green waste for horticultural uses, Hort. Science, 1996, 31 (6): 961-964.
  • Hsieh, C. F., and K. N. Hsu. 1994. Effect of organic manures on the growth and yield of sweet pepper. Bulletin of Taichung District Agricultural Improvement Station, No: 42, 1-10, 1994.
  • JMP. 5.0.1a. 2002. A Business Unit of SAS Copyright, 1989-2002 SAS Institute Inc. http://www.jmp.com
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Ankara Ü. Z. F. Yayınları: 453, Ankara.
  • Kacar, B. 1997. Gübre Bilgisi. 5. Baskı. Ankara Ü. Z. F. Yayınları. No: 1490, Ankara. Kacar, B. ve A. V. Katkat. 1998. Gübreler ve Gübreleme Tekniği, Uludağ Ü. Güçlendirme Vakfı Yayın No: 27, Bursa.
  • Kacar, B. ve A. V. Katkat. 2006. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, 2. Baskı, 2006, Ankara.
  • Küçük, S. A., 1992. Farklı azotlu gübre dozlarının Bağcı Çarliston ve Ege Acı Sivri Biber çeşidinde ürün oluşumuna, kaliteye ve besin maddesi alımına etkisi, Doktora Tezi, Ege Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, 117s.
  • Maurya, K. R., and N. R. Dhar. 1983. Effect of different composts on yield and composition of chilli (Capsicum annuum L.), Anales de Edafologia Agrobiologia, 1983, 42:1-2, 183-191.
  • Mengel, K., and E. A. Kirkby. 1982. Principles of Plant Nutrition, International Potash Institute, P.O.B., CH-3048 Worblaufen-Bern/Switzerland, 3rd Edition, 1982.
  • Mordoğan, N., Ş. Ceylan, H. Akdemir ve H. Çakıcı. 2002. Organik Gübrelemenin Patatesin (Solanum tuberosum L.) Verim ve Kalitesine Etkisi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Raporu. Proje No:2000-ZRF-014. Đzmir.
  • Wiebel, J. 1997. Potassium and nutritional value of fruits and vegetables, Regional Workshop on: Food Security in the WANA Region, the essential need for balanced fertilization. May 26-30. Bornova, Turkey.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel Đstatistik Metodlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Genel Yayın No: 121, Teknik Yayın No: 56, Ankara
Yıl 2006, Cilt: 16 Sayı: 1, 1 - 25, 01.06.2006

Öz

Kaynakça

  • Anonim. 1999. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). T. C. Başbakanlık Devlet Đstatistik Enstitüsü Yayınları, Yayın No: 2457, Ankara.
  • Anonim. 2004. Türkiye’de üretimi yapılan ve ticarete konu olan organik tarım ürünleri, ĐGEME, 2004.
  • Anonim. 2005a. 10.06.2005 tarih B.02.1.DĐE.0.16.00.05/907/47A541-4370 sayılı eposta bilgi, DĐE, Ankara.
  • Anonim. 2005b. Organik Tarım Đstatistiki Bilgileri. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara (www.tarim.gov.tr), 2005.
  • Avcıoğlu, R., H. Soya ve H. Geren. 1999. Ege Bölgesinde Ekolojik Tarımın Organik Madde ve Azot Kaynağı Olarak Baklagil Yembitkileri. Türkiye I. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21-23 Haziran 1999. Atatürk Kültür Merkezi, Konak- Đzmir/ Türkiye.
  • Benitez, E., R. Melgar, H. Sainz, M. Gomez, and R. Nogales. 2000. Enzyme activities in the rhizosphere of pepper (Capsicum annuum L.) grown with olive cake mulches, Soil Biology and Biochemistry, 2000, 32:13, 1829-1835.
  • Bergman, W. 1993. Ernahrungsstörüngen bei kulturpflanzen, Gustav Fisher Verlag Jena, Stuttgart.
  • Bozkurt, M. A., Ö. Türkmen ve F. Yaşar. 2000. Azotlu ve potasyumlu gübrelemenin biberde verim ve besin elementi içeriklerine etkisi, III. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-12 Eylül 2000, s. 28-32, Isparta.
  • Çiçekli, M. 2004. Organik biber yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, kükürt ve feldspat uygulamalarının verim ve kalite özelliklerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, s.87.
  • Çimrin, M., M. A. Bozkurt ve Đ. E. Akıncı. 2000. Azot ve fosforun biberin (Capsicum annuum L.) meyve ve yaprak besin elementi içeriğine etkisi. Sütçü Đmam Ü. Fen ve Mühendislik Dergisi, 3 (2): 174-181.
  • Dima, S. J., and A. N. Odero. 1997. Organic farming for sustainable agricultural production: abief theoretical review and preliminary empirical evidence, Environmental and Resource Economics, 1997, 10 (2): 177-188.
  • Hartz, T. K., F. J. Costa, and W. L. Schrader. 1996. Suitability of composted green waste for horticultural uses, Hort. Science, 1996, 31 (6): 961-964.
  • Hsieh, C. F., and K. N. Hsu. 1994. Effect of organic manures on the growth and yield of sweet pepper. Bulletin of Taichung District Agricultural Improvement Station, No: 42, 1-10, 1994.
  • JMP. 5.0.1a. 2002. A Business Unit of SAS Copyright, 1989-2002 SAS Institute Inc. http://www.jmp.com
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Ankara Ü. Z. F. Yayınları: 453, Ankara.
  • Kacar, B. 1997. Gübre Bilgisi. 5. Baskı. Ankara Ü. Z. F. Yayınları. No: 1490, Ankara. Kacar, B. ve A. V. Katkat. 1998. Gübreler ve Gübreleme Tekniği, Uludağ Ü. Güçlendirme Vakfı Yayın No: 27, Bursa.
  • Kacar, B. ve A. V. Katkat. 2006. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, 2. Baskı, 2006, Ankara.
  • Küçük, S. A., 1992. Farklı azotlu gübre dozlarının Bağcı Çarliston ve Ege Acı Sivri Biber çeşidinde ürün oluşumuna, kaliteye ve besin maddesi alımına etkisi, Doktora Tezi, Ege Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, 117s.
  • Maurya, K. R., and N. R. Dhar. 1983. Effect of different composts on yield and composition of chilli (Capsicum annuum L.), Anales de Edafologia Agrobiologia, 1983, 42:1-2, 183-191.
  • Mengel, K., and E. A. Kirkby. 1982. Principles of Plant Nutrition, International Potash Institute, P.O.B., CH-3048 Worblaufen-Bern/Switzerland, 3rd Edition, 1982.
  • Mordoğan, N., Ş. Ceylan, H. Akdemir ve H. Çakıcı. 2002. Organik Gübrelemenin Patatesin (Solanum tuberosum L.) Verim ve Kalitesine Etkisi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Raporu. Proje No:2000-ZRF-014. Đzmir.
  • Wiebel, J. 1997. Potassium and nutritional value of fruits and vegetables, Regional Workshop on: Food Security in the WANA Region, the essential need for balanced fertilization. May 26-30. Bornova, Turkey.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel Đstatistik Metodlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Genel Yayın No: 121, Teknik Yayın No: 56, Ankara
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alev Kır Bu kişi benim

Nilgün Mordoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Gönderilme Tarihi 7 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kır, A., & Mordoğan, N. (2006). DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 16(1), 1-25.
AMA Kır A, Mordoğan N. DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANADOLU. Haziran 2006;16(1):1-25.
Chicago Kır, Alev, ve Nilgün Mordoğan. “DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum Annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 16, sy. 1 (Haziran 2006): 1-25.
EndNote Kır A, Mordoğan N (01 Haziran 2006) DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 16 1 1–25.
IEEE A. Kır ve N. Mordoğan, “DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, ANADOLU, c. 16, sy. 1, ss. 1–25, 2006.
ISNAD Kır, Alev - Mordoğan, Nilgün. “DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum Annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 16/1 (Haziran 2006), 1-25.
JAMA Kır A, Mordoğan N. DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANADOLU. 2006;16:1–25.
MLA Kır, Alev ve Nilgün Mordoğan. “DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum Annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy. 1, 2006, ss. 1-25.
Vancouver Kır A, Mordoğan N. DEĞİŞİK KOMPOSTLARIN ORGANİK KIRMIZI BİBER (Capsicum annuum L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİM, BAZI MORFOLOJİK KARAKTERLER VE POTASYUM İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANADOLU. 2006;16(1):1-25.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016