BibTex RIS Kaynak Göster

PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI

Yıl 2005, Cilt: 15 Sayı: 1, 73 - 83, 01.06.2005

Öz

Son yıllarda süt ineklerinin beslenmesinde probiyotik kullanımında önemli bir artış meydana gelmiştir.Probiyotikler, sindirim sisteminde arzu edilmeyen mikroorganizmaların gelişmelerini engellemesi açısından önem taşır. Ayrıca yemlere ilave edildiğinde canlı ağırlık, yem tüketimi, çeşitli verimler ve sağlık üzerine olumlu etkileri görülmüştür.Bu makalede, probiyotiklerin tanımı, etki mekanizmaları, özellikleri, kullanılmasında dikkat edilecek hususlar ve süt ineklerinin beslenmesinde kullanılma olanakları ele alınmıştır

Kaynakça

  • Alçiçek. A., ve R. Erkek. 1995. Hayvan Beslemede Probiyotik Kullanımı, Ege Ü. Z. F. Dergisi, 32 (1): 269-276.
  • Alçiçek, A., Y. Şayan, ve H. Özkul. 1998. Ruminantların Beslenmesinde Probiyotik Kullanımında Yeni Gelişmeler, Hayvansal Üretim, 38: 32-38.
  • Altuğ, C. N. 1989. Probiyotikler ve Yoğurt, Animalia, 22, 13-15.
  • Aydın, A., D. Bolat ve H. Demirulus. 1994. Hayvan Beslemede Yeni Bir Yem Katkı Maddesi Probiyotikler, Yüzüncü Yıl Ü. Z. F. Dergisi, 4: 15-21.
  • Aynagöz, Z. 1994. Probiyotiklerin Hayvan Beslenmesinde Kullanılma Olanakları, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme hastalıkları Anabilim Dalı, Doktora Semineri, Ankara, 15 sayfa.
  • Bakal, A. 1999. Ruminantların Beslenmesinde Probiyotik Kullanımı, Bitirme Tezi, Ege Ü. Z. F. Zootekni Bölümü, İzmir, 26 s.
  • Dicks, L. M. T. 1993. Lactic Acid Bakteria, Biotechnology in the Feed Industry, Proceeding of Alltech’s Ninth Annual Symposium.
  • Fuller, R. 1989. Probiotics in man and animals. J. Apply. Bacteriology 66 (5): 365:378.
  • Hooper, P. 1989. The Role of Probotics in Productinon Animals, World Association of Veterinary Food Hygienists Xth International Sympoisum in Stockolm, 2-7 July, 27-30.
  • Işık, M., F. Ekimler, N. Özen ve M. Z. Fırat. 2004. Probiyotiklerin Broyler Rasyonlarında Kullanılma Olanakları, Akdeniz Ü. Z. F. Dergisi, 10: 81-94.
  • Kahraman, R. 1993. Probiyotiklerin Buzağıların Büyümesi Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, 67s.
  • Karaayvaz, B. K. ve A. Alçiçek. 1999. Süt İneklerinin Beslenmesinde Probiyotik Kullanımı, Uluslararası Hayvancılık Kongresi, İzmir, 233-236.
  • Karaayvaz, B. K. 2004. Probiyotiklerin Kuzu Besisinde İn-Vivo ve İn-Vitro Etkilerinin Araştırılması, Ege Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir, 149 s.
  • Metin, J. ve M. Yanar. 2003. Probiyotikler ve sığır yetiştiriciliğinde kullanımı, Yem Magazin dergisi, 34: 47-50.
  • Sarıca, Ş. 1999. Kanatlı hayvan beslemede probiyotik kullanımı. Hayvansal Üretim 39-40: 105-112.
  • Uygur, A. M. 1999. Hayvan besleme ve yem endüstrisinde biyoteknolojiden yararlanma olanakları, E. Ü. Fen Bilmleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 126 s.
  • Wallace, R. J., and C. J. Newbold. 1995. Probiotics for Ruminants, 317-353, Biotechnology in Animal Feeds and Animal Feeding, J.R. Wallace, A. Chessol (Eds.), VCH Weinheim, New York.
  • Yalçın, S., İ. Çiftçi, A. G. Önol ve A. Yılmaz. 1996. Yem Katkı Maddelerinde Gelişmeler, 3. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi, 1-2-3 Nisan, Ankara, 24-45.
  • Yurtalan, S. ve M. Ateş. 1995. Probiyotikler, Hayvancılık Araştırma Dergisi, 5, 1-2: 99-106.
Yıl 2005, Cilt: 15 Sayı: 1, 73 - 83, 01.06.2005

Öz

Kaynakça

  • Alçiçek. A., ve R. Erkek. 1995. Hayvan Beslemede Probiyotik Kullanımı, Ege Ü. Z. F. Dergisi, 32 (1): 269-276.
  • Alçiçek, A., Y. Şayan, ve H. Özkul. 1998. Ruminantların Beslenmesinde Probiyotik Kullanımında Yeni Gelişmeler, Hayvansal Üretim, 38: 32-38.
  • Altuğ, C. N. 1989. Probiyotikler ve Yoğurt, Animalia, 22, 13-15.
  • Aydın, A., D. Bolat ve H. Demirulus. 1994. Hayvan Beslemede Yeni Bir Yem Katkı Maddesi Probiyotikler, Yüzüncü Yıl Ü. Z. F. Dergisi, 4: 15-21.
  • Aynagöz, Z. 1994. Probiyotiklerin Hayvan Beslenmesinde Kullanılma Olanakları, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme hastalıkları Anabilim Dalı, Doktora Semineri, Ankara, 15 sayfa.
  • Bakal, A. 1999. Ruminantların Beslenmesinde Probiyotik Kullanımı, Bitirme Tezi, Ege Ü. Z. F. Zootekni Bölümü, İzmir, 26 s.
  • Dicks, L. M. T. 1993. Lactic Acid Bakteria, Biotechnology in the Feed Industry, Proceeding of Alltech’s Ninth Annual Symposium.
  • Fuller, R. 1989. Probiotics in man and animals. J. Apply. Bacteriology 66 (5): 365:378.
  • Hooper, P. 1989. The Role of Probotics in Productinon Animals, World Association of Veterinary Food Hygienists Xth International Sympoisum in Stockolm, 2-7 July, 27-30.
  • Işık, M., F. Ekimler, N. Özen ve M. Z. Fırat. 2004. Probiyotiklerin Broyler Rasyonlarında Kullanılma Olanakları, Akdeniz Ü. Z. F. Dergisi, 10: 81-94.
  • Kahraman, R. 1993. Probiyotiklerin Buzağıların Büyümesi Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, 67s.
  • Karaayvaz, B. K. ve A. Alçiçek. 1999. Süt İneklerinin Beslenmesinde Probiyotik Kullanımı, Uluslararası Hayvancılık Kongresi, İzmir, 233-236.
  • Karaayvaz, B. K. 2004. Probiyotiklerin Kuzu Besisinde İn-Vivo ve İn-Vitro Etkilerinin Araştırılması, Ege Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir, 149 s.
  • Metin, J. ve M. Yanar. 2003. Probiyotikler ve sığır yetiştiriciliğinde kullanımı, Yem Magazin dergisi, 34: 47-50.
  • Sarıca, Ş. 1999. Kanatlı hayvan beslemede probiyotik kullanımı. Hayvansal Üretim 39-40: 105-112.
  • Uygur, A. M. 1999. Hayvan besleme ve yem endüstrisinde biyoteknolojiden yararlanma olanakları, E. Ü. Fen Bilmleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 126 s.
  • Wallace, R. J., and C. J. Newbold. 1995. Probiotics for Ruminants, 317-353, Biotechnology in Animal Feeds and Animal Feeding, J.R. Wallace, A. Chessol (Eds.), VCH Weinheim, New York.
  • Yalçın, S., İ. Çiftçi, A. G. Önol ve A. Yılmaz. 1996. Yem Katkı Maddelerinde Gelişmeler, 3. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi, 1-2-3 Nisan, Ankara, 24-45.
  • Yurtalan, S. ve M. Ateş. 1995. Probiyotikler, Hayvancılık Araştırma Dergisi, 5, 1-2: 99-106.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Mutlu Uygur Bu kişi benim

Ahmet Alçiçek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Gönderilme Tarihi 7 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uygur, A. M., & Alçiçek, A. (2005). PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15(1), 73-83.
AMA Uygur AM, Alçiçek A. PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI. ANADOLU. Haziran 2005;15(1):73-83.
Chicago Uygur, A. Mutlu, ve Ahmet Alçiçek. “PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2005): 73-83.
EndNote Uygur AM, Alçiçek A (01 Haziran 2005) PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 15 1 73–83.
IEEE A. M. Uygur ve A. Alçiçek, “PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI”, ANADOLU, c. 15, sy. 1, ss. 73–83, 2005.
ISNAD Uygur, A. Mutlu - Alçiçek, Ahmet. “PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 15/1 (Haziran 2005), 73-83.
JAMA Uygur AM, Alçiçek A. PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI. ANADOLU. 2005;15:73–83.
MLA Uygur, A. Mutlu ve Ahmet Alçiçek. “PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 15, sy. 1, 2005, ss. 73-83.
Vancouver Uygur AM, Alçiçek A. PROBİYOTİKLER VE SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANIMI. ANADOLU. 2005;15(1):73-8.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016