Kiraz, dünya ticaretinde önemli bir üründür.
Pazarlarda meyve kalitesi özellikle de meyve iriliği öne çıkmakta, bunun
yanında verim de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kirazda pazarlanabilir
kalitede meyve miktarını artırmak zorunludur. Bunu gerçekleştirmek, büyüme karakteri
bakımından bir orman ağacı özelliği taşıyan ve müdahale olmadığında çok büyük
ağaçlar yapan kirazda zor olmakta, hasat ve yetiştirme maliyetini
artırmaktadır. Bu nedenle dünyada kiraz ağaçlarında yapılan uygulamaları
kolaylaştırmak için küçük ağaçlarla yetiştiricilik ön plana çıkmıştır. Bu da
bodur veya yarı bodur anaç ile uygun terbiye sistemlerinin kullanılmasıyla
mümkündür. Bu amaçla, dünyada kiraz ağaçlarının erken meyveye yatırılması,
kaliteli meyve miktarının artırılması ve işçiliğin azaltılmasına yönelik
çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar içerisinde değişik terbiye sistemleri
üzerine yapılan çalışmalar önemli yer tutmaktadır. Bu derlemede dünya kiraz
yetiştiriciliğinde en çok kullanılan terbiye sistemleri incelenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 1 |