İnsan beslenmesinde
bitkisel yağların önemi büyüktür. Bitkisel yağ
üretiminde ayçiçeği, soya, kolza, pamuktan sonra susam (Sesamum indicum L.), dünyada ve ülkemizde geniş kullanım alanına sahip bir
endüstri bitkisidir. Susam, ülkemizde daha çok tahin, tahin helvası imalinde ve
unlu mamüller yapımında kullanılmaktadır.
Ülkemizde ana ürün olarak üretilen susam, hububattan sonra ikinci ürün
olarak da üretilebilir. Ege Bölgesi 128157 dekarlık hasat alanıyla Türkiye
toplam susam üretiminin %43,2’sini karşılamaktadır. 2014 yılında Ege Bölgesi
illeri arasında en fazla susam üretimine sahip il 2443 tonluk üretimiyle
Manisa’dır (Anonim, 2014).
Bu
çalışmanın amacını, Manisa bölgesinde ana ve ikici ürün susam tarımında mevcut
durum ve sorunların araştırılması oluşturmaktadır. Araştırma, Manisa ilinde en
fazla üretimin yapıldığı Köprübaşı, Kula, Salihli, Demirci, Gördes ve Selendi
ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada çok kademeli örnekleme yöntemi”
kullanılarak 90 üreticiden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen
verilere göre, ülke genelinde olduğu gibi, Manisa ilinde de susam tarımında
yerel çeşitler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, susam tarımında, hasat-harman en
önemli sorun olarak saptanmıştır. Sertifikalı tohumluk kullanımının hemen hemen
yok denecek kadar az olması, uygun olmayan toprak hazırlığı, uygun olmayan ekim
teknikleri, ürün fiyatının yetersizliği, pazarlama sorunları üretim ve verim
artışını sınırlayan başta gelen önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunları, yabancı ot kontrolü, hastalık etmenleri ve zararlılar izlemiştir.
Susam Sesamum indicum L. yağ bitkileri agronomi üretim sorunları
Vegetable oils are one of the important
components of human diets. The production of vegetable
oils, sunflower, soybeans, rapeseed, cotton and sesame (Sesamum indicum L.) are important industrial crops with large
growing areas in the world and in Turkey. Sesame, in general is
consumed as tahini, halvah, and also in the bakery products in Turkey.
Sesame is grown as main crops and also the second crops after wheat and barley
in Turkey.
Aegean Region is the most important sesame production area with 12816 ha
production area, which corresponds to 43,2 % of the total harvested area of Turkey.
In 2014, Manisa is the leading province with 2443 tons sesame production in the
Aegean Region (Anonymous, 2014).
The purpose of this study is to investigate current status and problems
of sesame cultivation in Manisa province. Research was carried out in
Koprubasi, Kula, Salihli, Demirci, Gordes, and Selendi districts of Manisa
province. Multi-stage Sampling Method was used in the study and data collected
through a survey of 90 sesame growers. According to the data, as well as across
the country, local varieties or landraces are used in the sesame production in
Manisa. In this research, harvesting and threshing were found to be the most
important problems in sesame production. Lack of certified seed use, unsuitable
soil preparation and planting techniques, low sesame price, and marketing
problems are the most important factors which limits the production and farmers
income. These problems were followed by weed control, diseases, and pests.
Sesame Sesamum indicum L. oilseed crops agronomy production problems
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 2 |