Bu çalışma Menemen ekolojik koşullarında lavanta (Lavandula spp.) tür ve çeşitlerinin
morfolojik, verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile 2015-2016
yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada 2 farklı türe ait 8 farklı ticari
lavanta çeşidi kullanılmıştır. 2 yıl sonucunda elde edilen veriler ışığında tür
ve çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Lavandin
tipi çeşitler, verim özellikleri açısından lavander tipi çeşitlerin önüne
geçerken, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ
verimi bakımından “Provence” tür ve
çeşitler arasında ilk sırada yer almıştır. Uçucu yağlarda toplam 28 bileşen
tanımlanmıştır. Uçucu yağların ana bileşenleri ve oranları sırası ile linalol
(%20,70-53,29) linalil asetat (%1,55-54,58) ve kâfur (%3,18-11,54) olmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1 |