ÖZ: Keçiboynuzu (Ceratonia
siliqua L.)
Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen şeker içeriği yüksek bir
meyvedir. Zengin şeker içeriğinden kaynaklanan doğal olarak enerji verici
olması özelliğinin yanı sıra mineral ve fenolik maddelerce zengin olma
özelliğiyle yetişkin ve çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Keçiboynuzu aynı zamanda çeşitli ticari
ürünlerin üretiminde de hammadde olarak kullanılmaktadır. Keçiboynuzu unu,
pekmez, gam ve d-pinitol bu ürünlere örnektir. Keçiboynuzu unu, çekirdekleri
alınmış keçiboynuzunun fırınlanması ve öğütülmesi ile elde edilmekte olup gıda
endüstrisinde kakao ikamesi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde keçiboynuzunun
en yaygın tüketim şekli pekmezdir. Geleneksel bir ürün olan pekmez
keçiboynuzunun su ile ekstraksiyonu ardından yoğunlaştırılması ile elde
edilmektedir. Keçiboynuzu gamı çekirdeklerden üretilir ve gıda katkı maddesi
olarak kullanılmaktadır. D-pinitol biyoaktif bir bileşendir. Günümüzde
d-pinitol’ün diyabet ve çeşitli kanser tipleri üzerine olan etkilerinin
araştırıldığı çalışmalar mevcuttur. Dünyada beslenme kaynaklı hastalıkların
görülme sıklığı artmaktadır. Beslenme alışkanlıklarının işlenmemiş gıdaları
tüketme yönünde değişmesi bu tip hastalıkların önlenmesinde önem taşımaktadır.
Keçiboynuzu işlenmemiş gıdalar arasında hem enerji verici olması hem de mineral
ve fenolik maddelerce zengin olması nedeniyle iyi bir seçenektir. Derlememizin
amacı keçiboynuzu ile ilgili çeşitli bilgileri bir araya toplayarak gelecekteki
çalışmalara kaynak oluşturmaktır.
Keçiboynuzu Ceratonia siliqua L. keçiboynuzu unu keçiboynuzu pekmezi keçiboynuzu gamı diyet lifi D-pinitol.
ABSTRACT:
Carob bean (Ceratonia siliqua L.) can be seen in Mediterranean climate
regions. Carob fruit has high amounts of nutrients such as sugars, minerals and
phenolic compounds. Main idea of consuming carob is to take energy from
a natural source. Furthermore, carob is also used for producing some commercial
products. Flour (powder), syrup, locust bean gum and d-pinitol are the
examples. Carob flour produced from deseeded carob by roasting and grinding. It
is a substituent of cacao in food industry. In Turkey, carob bean consumed as
carob syrup the most. It is a traditional product obtained by extraction and
evaporation respectively. Locust bean gum is a food additive and produced from
seeds. D-pinitol is a bioactive compound and there are many researches about
the effect of D-pinitol on diabetes and some cancer types. In the world, there
is an increase in some nutrition originated diseases. For preventing this,
nutritional habits should include unrefined energy sources. Carob is an option
for taking unrefined sugar, minerals and phenolic compounds at once. The aim of
this review is to gather different information about carob and its products and
form a source for further researches.
Carob bean Ceratonia siliqua L. carob powder carob syrup locust bean gum dietary fiber D-pinitol.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 1 |