Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 30 Sayı: 2, 229 - 244, 15.12.2020
https://doi.org/10.18615/anadolu.834968

Öz

Kaynakça

  • Anonymous. 2012. IBM SPSS statistics version 21. Chicago, IL.
  • Aydın, E. ve E. Sakarya. 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi 18 (6): 997-1005.
  • Aygül, H. ve K. Özkütük. 2012. Malatya ili süt sığırcılığı ve sığır besiciliğinin yapısı. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü Dergisi 2: 7-11.
  • Budağ, C., and Ş. Keçeci. 2013. Van'da Büyükbaş Hayvan Besilerinde Kullanılan Yemler ve Besi Şekillerine İlişkin Bir Anket Çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 18 (1-2): 48-61.
  • Cochran, W. G. 1977. Sampling Techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons New York.
  • https://www.academia. edu/29684662/Cochran_1977_Sampling_Techniques_Third_Edition. pdf. Denli, M. ve R. Demirel. 2016. Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (4): 495-499.
  • Diler, A., R. Kocyigit, M. Yanar, R. Aydın, O. Güler ve M. Avcı. 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinde sığır besleme uygulamaları üzerine bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31 (1): 149-156.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici ve F. Gürbüz. 1983. İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ders Kitabı No: 229, Ankara.
  • Ekinci, A. O. 2019. Kırıkkale ilindeki besi işletmelerinde rasyonların hayvanların fizyolojik dönemlerine uygunluğunun belirlenmesi. Yüksek lisans tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kırıkkale.
  • Eren, E. 2006. Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin yapısı ve sorunları. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
  • Han, Y. 2008. Diyarbakır ili Ergani ilçesinde besi sığırcılığı yapan işletmelerin genel değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Van.
  • Kibar, M. ve G. Bakır. 2019. Siirt İlinde Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Özellikleri. 4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress 20-22 April 2019. Afyonkarahisar. s. 306-316.
  • Köknaroğlu, H., H. Yılmaz ve V. Demircan. 2006. Afyon ili besi sığırcılığı işletmelerinde kesif yem oranının besi performansı ve karlılığa etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (1): 41-51.
  • Köknaroğlu, H., V. Demircan, H. Yılmaz ve Z. Dernek. 2017. Besi Sığırcılığı Üretim Faaliyetinde Üreticilerin Eğitim Düzeylerinin Besi Performansı ve Karlılığa Etkisi. SDU Journal of the Faculty of Agriculture/ SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 12 (1): 75-84.
  • Köseman, A., and İ. Şeker. 2016. Malatya ilinde sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu: I. yapısal özellikler. FÜ Sağ. Bil. Vet. Derg. 30 (1): 05-12.
  • Ödevci, U. ve M. A. Karslı. 2016. Ankara Çankırı Çorum Kırıkkale ve Kırşehir İllerindeki Besi İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 59 (1): 1-13.
  • Sümbüloğlu, K. veV. Sümbüloğlu. 2007. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Şahin, K. 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 11 (1): 79-86.
  • Topcu, Y. 2004. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde girdi kullanımı ve üretim maliyeti üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 (1-2): 65-73.
  • Uzal, S. ve N. Uğurlu. 2006. Konya İli Besi Sığırı İşletmelerinin Yapısal Analizi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 20 (40): 131-139.
  • Yamane, T. 2006. Temel örnekleme yöntemleri. Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Yaylak, E., and A. Alçiçek. 2003. Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: Mısır Silajı. Hayvansal Üretim 44 (2): 29-36.
  • Yazıcıoğlu, E. ve S. Erdoğan. 2004. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, s.46-50. Ankara.
  • Yıldırım, İ. 2000. Van ili merkez ilçede sığır besiciliği işletmelerinin ekonomik analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.

Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province

Yıl 2020, Cilt: 30 Sayı: 2, 229 - 244, 15.12.2020
https://doi.org/10.18615/anadolu.834968

Öz

This study was conducted to determine feed types and feeding habits in fattening farms in Muş province. For this purpose, a survey was conducted with 368 farmers using random sampling method. While all of the farms dealt with forage production, only 48.5% had sufficient information about forage production. The roughage used in animal in feeding according to total frequency values were, hay (58.2%), prairie grass (56.5%), alfalfa (48.4%), sainfoin (7.2%) and vetch (5.2%), respectively. Ration formulations were either, as mostly used, ‘50% concentrate-50% roughage’, or ‘mostly concentrate’. Half of the famers considered that the rangeland area was not adequate, for 29.2% it was adequate and for 20.8% it was fairly enough. It was determined that only 7.8% of farms made silage, 82.8% used licking stone, and 60.9% used vitamins and minerals as feed additives. As a result, it was determined that feeding in the farms was based on intensively utilized concentrate and hay and prairie grass as roughage. Some works need to be done for the dissemination of information regarding to silage usage which is a source of cheap roughage and used in very few farms in the region, and to solve problems that prevent use of it.

Kaynakça

  • Anonymous. 2012. IBM SPSS statistics version 21. Chicago, IL.
  • Aydın, E. ve E. Sakarya. 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi 18 (6): 997-1005.
  • Aygül, H. ve K. Özkütük. 2012. Malatya ili süt sığırcılığı ve sığır besiciliğinin yapısı. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü Dergisi 2: 7-11.
  • Budağ, C., and Ş. Keçeci. 2013. Van'da Büyükbaş Hayvan Besilerinde Kullanılan Yemler ve Besi Şekillerine İlişkin Bir Anket Çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 18 (1-2): 48-61.
  • Cochran, W. G. 1977. Sampling Techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons New York.
  • https://www.academia. edu/29684662/Cochran_1977_Sampling_Techniques_Third_Edition. pdf. Denli, M. ve R. Demirel. 2016. Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (4): 495-499.
  • Diler, A., R. Kocyigit, M. Yanar, R. Aydın, O. Güler ve M. Avcı. 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinde sığır besleme uygulamaları üzerine bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31 (1): 149-156.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici ve F. Gürbüz. 1983. İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ders Kitabı No: 229, Ankara.
  • Ekinci, A. O. 2019. Kırıkkale ilindeki besi işletmelerinde rasyonların hayvanların fizyolojik dönemlerine uygunluğunun belirlenmesi. Yüksek lisans tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kırıkkale.
  • Eren, E. 2006. Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin yapısı ve sorunları. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
  • Han, Y. 2008. Diyarbakır ili Ergani ilçesinde besi sığırcılığı yapan işletmelerin genel değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Van.
  • Kibar, M. ve G. Bakır. 2019. Siirt İlinde Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Özellikleri. 4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress 20-22 April 2019. Afyonkarahisar. s. 306-316.
  • Köknaroğlu, H., H. Yılmaz ve V. Demircan. 2006. Afyon ili besi sığırcılığı işletmelerinde kesif yem oranının besi performansı ve karlılığa etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (1): 41-51.
  • Köknaroğlu, H., V. Demircan, H. Yılmaz ve Z. Dernek. 2017. Besi Sığırcılığı Üretim Faaliyetinde Üreticilerin Eğitim Düzeylerinin Besi Performansı ve Karlılığa Etkisi. SDU Journal of the Faculty of Agriculture/ SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 12 (1): 75-84.
  • Köseman, A., and İ. Şeker. 2016. Malatya ilinde sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu: I. yapısal özellikler. FÜ Sağ. Bil. Vet. Derg. 30 (1): 05-12.
  • Ödevci, U. ve M. A. Karslı. 2016. Ankara Çankırı Çorum Kırıkkale ve Kırşehir İllerindeki Besi İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 59 (1): 1-13.
  • Sümbüloğlu, K. veV. Sümbüloğlu. 2007. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Şahin, K. 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 11 (1): 79-86.
  • Topcu, Y. 2004. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde girdi kullanımı ve üretim maliyeti üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 (1-2): 65-73.
  • Uzal, S. ve N. Uğurlu. 2006. Konya İli Besi Sığırı İşletmelerinin Yapısal Analizi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 20 (40): 131-139.
  • Yamane, T. 2006. Temel örnekleme yöntemleri. Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Yaylak, E., and A. Alçiçek. 2003. Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: Mısır Silajı. Hayvansal Üretim 44 (2): 29-36.
  • Yazıcıoğlu, E. ve S. Erdoğan. 2004. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, s.46-50. Ankara.
  • Yıldırım, İ. 2000. Van ili merkez ilçede sığır besiciliği işletmelerinin ekonomik analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Kibar Bu kişi benim 0000-0002-1895-019X

Galip Bakır Bu kişi benim 0000-0002-0816-227X

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kibar, M., & Bakır, G. (2020). Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 229-244. https://doi.org/10.18615/anadolu.834968
AMA Kibar M, Bakır G. Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province. ANADOLU. Aralık 2020;30(2):229-244. doi:10.18615/anadolu.834968
Chicago Kibar, Mustafa, ve Galip Bakır. “Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 30, sy. 2 (Aralık 2020): 229-44. https://doi.org/10.18615/anadolu.834968.
EndNote Kibar M, Bakır G (01 Aralık 2020) Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 30 2 229–244.
IEEE M. Kibar ve G. Bakır, “Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province”, ANADOLU, c. 30, sy. 2, ss. 229–244, 2020, doi: 10.18615/anadolu.834968.
ISNAD Kibar, Mustafa - Bakır, Galip. “Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 30/2 (Aralık 2020), 229-244. https://doi.org/10.18615/anadolu.834968.
JAMA Kibar M, Bakır G. Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province. ANADOLU. 2020;30:229–244.
MLA Kibar, Mustafa ve Galip Bakır. “Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 30, sy. 2, 2020, ss. 229-44, doi:10.18615/anadolu.834968.
Vancouver Kibar M, Bakır G. Determining Feeding Habits in Fattening Farms in Muş Province. ANADOLU. 2020;30(2):229-44.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016