Bu çalışmada Edirne ilinde toprak analizi yaptıran ve yaptırmayan işletmelerde buğday üretiminin enerji kullanım etkinliği ve sera gazı emisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Edirne ilinde toprak analizi için en fazla numune alımı kabul eden ve gübre tavsiyesi veren üç laboratuvarda 2015 yılında toprak analizi yaptıran 60 üretici ve aynı bölgede toprak analizi yaptırmayan 40 üretici ile anket çalışması yapılmış olup, toplamda 100 üretici ile görüşülmüştür. Toprak analizi yaptıran işletmelerde enerji kullanım etkinliği, enerji verimliliği, spesifik enerji ve net enerji sırasıyla 3,54, 0,20 kg MJ-1, 5,09 MJ kg-1 ve 60191.34 MJ, toprak analizi yaptırmayan işletmelerde ise sırasıyla 3,19, 0,17 kg MJ-1, 5,74 MJ kg-1 ve 54508.49 MJ olarak bulunmuştur. Toprak analizi yaptıran ve yaptırmayan işletmelerde buğday üretimi için kg başına sera gazı oranları sırasıyla 0,66 ve 0,72 olarak bulunmuştur. Toprak analizi yaptıran işletmelerde kimyasal gübrelerin enerji kullanımı ve toplam sera gazı emisyonlarındaki payları diğer üretici grubuna göre daha düşüktür. Yapılan analizler sonucunda, toprak analizi yaptıran işletmelerde buğday üretiminin enerji kullanımı ve sera gazı emisyonları bakımından analiz yaptırmayan işletmelere göre daha verimli olduğu belirlenmiş olup, bu sonuçlar toprak analizi yaptırmanın ve gübre miktarını toprak analiz sonuçlarına göre uygulamanın önemini ortaya çıkarmaktadır.
This study aimed to determine the energy use efficiency and greenhouse gas emission of wheat production in enterprises that had soil analysis or not. A survey was conducted with 60 producers who had soil analysis in three laboratories in Edirne province, which accepted the most sampling for soil analysis and gave fertilizer recommendations in 2015 and 40 producers who did not have soil analysis in the same region. Thus, a total of 100 producers were interviewed. Energy use efficiency, energy productivity, specific energy and net energy were 3.54, 0.20 kg MJ-1, 5.09 MJ kg-1 and 60191.34 MJ in the enterprises that had soil analysis, respectively. On the other hand, these values were 3.19, 0.17 kg MJ-1, 5.74 MJ kg-1, and 54508.49 MJ in the enterprises that did not have soil analysis. Greenhouse gas (GHG) ratios per kg were found as 0.66 and 0.72 for the wheat production in the enterprises that had and did not have soil analysis, respectively. In the enterprises that had soil analysis, the shares of the chemical fertilizers in energy use and total GHG emissions were lower than the other producer group. As a result of the analysis, it was determined that wheat production in the enterprises that had soil analysis was more efficient in terms of energy use and greenhouse gas emissions compared to enterprises that did not have analysis and these results revealed the importance of having soil analysis and applying fertilizer amounts according to soil analysis results.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 32 Sayı: 2 |