Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ENTEGRE TURİZM ÇALIŞMALARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 2, 52 - 65, 06.10.2022

Öz

Günümüzde ülkeler, kentler, turistik merkezlerin birbirleri ile rekabet etmekten ziyade birçok alanda olduğu gibi turizmde de ortaklıklar ve iş birliklerine gittikleri gözlenmektedir. Bu bağlamda entegre turizm kavramının öne çıktığı ve bu konuda bilimsel araştırmaların giderek daha fazla yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada 2000-2021 yılları arasında Türkiye’de entegre turizm konusunda yayınlanan bilimsel çalışmaların bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 43 akademik dergi yayını, 5 sempozyum bildirisi, 4 kongre bildirisi ve 1 yüksek lisans tezi olmak üzere toplamda 53 akademik yayın çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda turizmde entegrasyon konusunda yapılmış olan çalışmaların özellikle son 10 yıl içerisinde kayda değer bir artış olduğu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalarda en çok kırsal turizm, kültürel turizm ve gastronomi turizminin entegrasyonu ele alınmış ve en çok nitel analiz yöntemlerinin tercih edildiği, bu kapsamda turizm alanında çalışanlar ile görüşmeler yapıldığı, bölgelerin çeşitli turizm alanları açısından potansiyellerinin SWOT analizi ile ele alındığı, bölgelerin çeşitli turizm alanları açısından potansiyellerinin doküman incelemesi ile yapıldığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akbaş, F. (2020). Turizmde Bütünleştirmenin Salihli (Manisa) Özelinde Değerlendirilmesi. Anasay, (14), 81- 109.
  • Akkaya, F. A., & Güngör, H. Y. (2016). Kemaliye (Eğin)’de kültür ve doğa turizmi. I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 148-157.
  • Akkuş, G., & Akkuş, Ç. (2019). Kastamonu ilçeleri temel turistik arz kaynakları envanteri: Tabiat turizmi alt türleri ve doğa sporları. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 146-164.
  • Alagöz, G., & Güneş, E. (2017). Etkinlik Turizmi Kapsamında Gümüşhane'deki Yayla Şenlikleri. Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu 23-24 Ekim 2017 Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon- Türkiye.
  • Alyakut, Ö., & Küçükkömürler, S. (2017). Geleneksel Kartepe Mutfak Kültürü ve BuTür Mutfak Kültürü Araştırmalarının Kırsal ve Gastronomi Turizmine Katkısı. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(1), 83-90.
  • Ataberk, E. (2017). Tire (İzmir)’de turizm türlerini bütünleştirme olanakları: kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizmi. Turizm Akademik Dergisi, 4(2), 153-164.
  • Ataberk, Emre (2017), “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”, Turizm Akademik Dergisi, 4 (2), 153-164.
  • Atasoy, F., İnceöz, S., & Öztürk, İ. (2018). Kırsal turizm kapsamında gerçekleştirilen kültür turizmi: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası örneği. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (IRTAD), 2(1), 06- 14.
  • Aytuğ, H. K., Eryilmaz, Ç., Uçar, S., & Can, O. (2020). Sınop Ilının Alternatıf Turızm Çesıtlerı Açısından Swot Analızı. Karadeniz Araştırmaları, (67), 715-736.
  • Bakırcı, G. T., Bucak, T., & Turhan, K. N. (2017). Bölge gastronomi turizmi üzerine yöresel ürün festivallerinin etkisi: Urla örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5 (2), 230-240.
  • Baykal, F. (2012). Ekoturizm, Kırsal Turizm, Agroturizm: Özellikler ve Örnekler, Buca Ekoturizm Çalıştayı, 22 Şubat 2012, İzmir, Türkiye,
  • Baykal, F., Emekli, G., & Ataberk, E. (2011). Dikili ve Bergama turizmini bütünleştirmede coğrafi faktörlerin rolü. Ege Coğrafya Dergisi, 20(1), 1-16.
  • Baykal, F., Emekli, G., Ataberk, E., & Südaş, İ. (2013), “Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımıyla Dikili ve Bergama’yı Bütünleştirme Potansiyeli”, İzmir: Bergama Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baysal, K., Özgürel, G., & Çeken, H. (2016). Aydın Yöresindeki Yerel Etkinliklerin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(1), 100-108.
  • Bingöl, Z. (2004). Akdeniz bölgesinin kültür ve inanç turizmi potansiyeli açısından değerlendirilmesi. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, (8), 125-137.
  • Birsen, A. G., & Dinç, A., (2018). Kırsal Turizm Planlaması Kapsamında Gastronomi Turizminin Değerlendirilmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 120-132.
  • Büyükkuru, M. (2020). Turizm Paydaşlarının Turizmin Etkilerine Bakış Açısı: Kapadokya Örneği. Igdir University Journal of Social Sciences, (4). 373-402.
  • Canbolat, C., & Yaman, M. (2017). Dini inançların, gastronomi turizminde destinasyon seçimine etkisi. Proceedings Books, 49-56. 1. International Halal Tourism Congress / 07-09 April 2017 / Alanya / Turkey
  • Çetin, M., Demirel, H., & Çetin, K. (2019, April). Gastronomi Konulu Festivaller: Türkiye Örneği. In VIII. National IV. International Eastern Mediterranean Tourism Symposium (pp. 19-20).
  • Çiçekdağı, M. (2020). Kültür ve İnanç Turizmi Kapsamında Ziyaretçilerin Seyahat Profillerinin İncelenmesi: Sille Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3825-3841.
  • Damian, I.E., & Suárez-Barraza, M.F. (2015). Process innovation in tourism management. Intangible Capital, 11(2), 147-165.
  • De Bellis, N. (2009). Bibliometrics and citation analysis: from the science citation index to cybermetrics. Scarecrow Press.
  • Deniz, S., Özden, O., Akgün, O., & Yıldırım, H. M. (2018). Agro Turizm Tesislerinin Gastronomi Faaliyetleri Açısından İncelenmesi: Çanakkale. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 364-378.
  • Deveci, B., Türkmen, S., & Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Etikan, S., & Çukur, T. (2011). Kırsal turizm faaliyetlerinin Çomakdağ-Kızılağaç Köyü el sanatları üzerine etkisi. Art-e Sanat Dergisi, 4(8), 1-15.
  • Fettahoğlu Şenkaya, B., Demirel, Ö., & Özkır, D. (2012). Ayder (Çamlıhemşin-Rize/Türkiye) termal ve yayla turizm bölgesinin termal koruma ve turizm gelişimi açısından değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 2 (5), 151-164
  • Gökalp, D. D., & Yazgan, M. E. (2013). Kırsal peyzaj planlamada agroturizm ve agriturizm. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013(1), 25-29.
  • Güngör, Y. (2018). Kültürel eksende aya yorgi (St. George) kültü ve inanç turizmi açısından nikomedia (İzmit) için önemi. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi (IJTEBS) E-ISSN: 2602-4411, 2(1), 72-81.
  • Gümüş, G., (2019). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi: Kapadokya Bölgesindeki İnanç Turizmi Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İlkay, T. A. Ş., Eylemer, S., & ŞEMŞİT, S. (2016). Kırsal Turizme Bütünleşik Yaklaşım: Avrupa Birliği Örneği. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 877-904.
  • Karabulut, T., & Kaynak, İ. H. (2016). İnanç Turizmi Bağlamında Kentsel Turizm ve Kültürel Turizm: Konya Örneği. Selçuk üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi, (35), 185-191.
  • Kargiglioğlu, Ş., & Kabacık, M. (2017). Gastronomi turizmi kapsamında urla enginar festivaline gelen turistlerin festival. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3), 409-421.
  • Kaya, M., & Erol, N., (2021). El sanatları ürünlerinin kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesi: Espiye-Akkaya Köyü Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(1), 226-240.
  • Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 33-37.
  • Kılınç, O., Ongun, U., & Kılınç, U. (2019). Sakin Şehir, İnanç ve Kırsal Turizm Üçgeni: Yalvaç İlçesi’nin Turizm Potansiyeline Yönelik Swot Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 199-213.
  • Kızılaslan, N., & Ünal, T., (2014). Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 45-61.
  • Kızılırmak, İ., Albayrak, A., & Küçükali, S. (2014). Yöresel mutfağın kırsal turizm işletmelerinde uygulanması: Uzungöl örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 4(1), 75-83.
  • Kocaman, M., & Kocaman, E. M. (2014). The importance of cultural and gastronomic tourism in local economic development: Zile sample. International Journal of Economics and Financial Issues, 4(4), 735.
  • Kodaş, D., & Sibel, S. Ü. (2012). Kırsal turizm ile kültürel turizmin bütünleşmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1), 169-174.
  • Koday, S., & Kızılkan, A. G. Y. (2018). Ünye İlçe Merkezi’nin Doğal ve Kültürel Turizm Değerleri. Uluslararası Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Sempozyumu, (ed.) Süleyman Uyar, Alanya Alaaddin Key-ubat Üniversitesi, 94-108.
  • Kömürcü, S., & Küçükaltan, E. G. (2020). Etkinlik Turizmi ve İnanç Turizmi Paradoksu: Hac Seyahatlerinin Turizm Yazınındaki Yerini Belirlemeye Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 15(24), 2720-2745.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Eylem Planı, 2007-2013, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara.
  • Merdan, K., & Okuroğlu, S. Alternatif Turizm Çeşitlerinin Gümüşhane Turizmine Etkisi Üzerine Bir Araştırma/A Search on the Effect of the Alternative Kinds of Tourism on the Tourism of Gümüşhane. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3), 961-984.
  • Mikaeılı, M., & Memlük, Y. (2013). Kırsal Turizm ve Kültürel Turizmin Bütünleşmesive Kirsal Sürdürülebilir Kalkinma Integration of Rural Tourism and Cultural Tourism and Rural Sustainable Development. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 87-91.
  • Mine, C. A. N. (2017). Kırsal Turizmde Yöresel El Sanatlarında Özgünlüğün Korunması. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (IRTAD), 1(1), 55-57.
  • Ongun, U., İnanır, A., & Kılınç, O. (2019). Yöresel Yemek Kültürünün Kırsal ve Kültür Turizmi Açısından Değerlendirilmesi: Ağlasun İlçesi Örneği. VIII. National IV. International Eastern Mediterranean Tourism Symposium, 170-180, 19-20 April 2019 Anamur/ Mersin / Turkey.
  • Ongun, U., İnanır, A., & Kilinç, O. (2019). Ağlasun İlçesinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Belirlenmesi, Kültür ve Kırsal Turizme Entegrasyonu. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 805-822.
  • Özer, Ç. & Atay, E. (2017). Investigation of Local Cuisine Culture in Turkey by Regions and The Importance in Rural Tourism. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(2), 17-21.
  • Özer, E. Z. & Çavuşoğlu, F. (2014). Rekreasyonel bir faaliyet olarak yerel etkinliklerin kırsal turizme etkisi. International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 2), 191-202.
  • Özgürel, G., Alkan, Ö., & Karaman, M. (2016). Sanat Köylerinin Kırsal Turizm Açısından Önemi: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(2), 89-94.
  • Rudenko, M.N. (2018). Mechanisms for development and realization of economic capacity of the regional population from the perspective of sociocultural approach. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 9(2), 645-663.
  • Sezer, E. (2017). Kültür turizmi ve gastronomi turları düzenleyen seyahat acentaları üzerinde tüketici talep boyutuyla ilgili bir araştırma Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sezer, İ., & Bekdemir, Ü. (2017). Kültür Ve İnanç Varlıklarının Turizm Amaçlı Değerlendirilmesi: Piraziz İlçesi Örneği. 1 st International Sustainable Tourism Congress, 690-708, November 23-25, 2017 / Kastamonu-Turkey.
  • Somuncu, M., & Yiğit, T. (2009). Göreme Milli Parkı Ve Kapadokya Kayalık Sitleri Dünya Mirası Alanı’ndaki Turizmin Sürdürülebilirlik Perspektifinden Değerlendirilmesi. Ankara: V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu, 16-17.
  • Şişman, E. E., & Genç, M. B. (2012). Evaluatıon Of Natural And Cultural Propertıes Of Uçmak-Dere (Tekirdağ, Turkey) ın terms of ecotourısm. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 18(1), 19-28.
  • Şimşek, M. Y., & Yeşiltaş, M. (1992). Turizm Sektöründe Entegrasyon Ve Ülkemiz Turizm İşletmeleri Açısından Önemi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 25-27.
  • Tapur, T. (2009). Konya İlinde Kültür ve İnanç Turizmi. Journal of International Social Research, 2(9), 473- 492.
  • Uğuz, S. Ç. (2015). Sanat Turizmi Kapsamında Sanat Köyleri/Sanat Akademileri/Sanat Kampları Uygulamaları ve Kırsal Turizme Katkıları. International Journal of Social and Economic Sciences, 5(2), 25-28.
  • Ulusan, Y., & Batman, O. (2010). Alternatif turizm çeşitlerinin Konya turizmine etkisi üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (23), 243-260.
  • Yazıcı, K., Aslan, B. G., & Ankaya, F. (2017). Potential of rural tourism and ecotourism and SWOT analysis: Case of Başkale (Van, Turkey) and its surroundings. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı 3, 132-145
  • Yemenoğlu, E., Dalgın, T., & Çeken, H. (2013). Geleneksel Festivallerin Kırsal Turizm Üzerindeki Etkiler: Denizli-Honaz Kiraz Festivali Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(1), 16-21.
  • Yeşiltaş, M. (1991). Konaklama İşletmeleri ile Dağıtım Aracıları Arasındaki Entegrasyonun Konaklama İşletmelerinin Doluluk Oranlarına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Zengin, B., Öztürk, E., & Salha, H. (2014). Amasya İlinin Alternatif Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Metinleri, 2014(2), 1-22.

BIBLIOMETRIC ANALYSIS OF INTEGRATED TOURISM STUDIES

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 2, 52 - 65, 06.10.2022

Öz

Today, it is observed that countries, cities and touristic centers do not compete with each other, but rather go into partnerships and collaborations in tourism as in many areas. In this context, it is seen that the concept of integrated tourism comes to the fore and scientific researches on this subject are being done more and more. In this context, in this study, it is aimed to make a bibliometric analysis of scientific studies published on integrated tourism in Turkey between the years 2000-2021. In this context, a total of 53 academic publications, including 43 academic journal publications, 5 symposium papers, 4 congress papers and 1 master's thesis, were included in the study. As a result of the study, it has been observed that there has been a significant increase in the studies on integration in tourism, especially in the last 10 years. In the researches, the integration of rural tourism, cultural tourism and gastronomy tourism was mostly discussed and the most qualitative analysis methods were preferred, in this context, interviews were made with those working in the field of tourism, the potentials of the regions in terms of various tourism areas were discussed with SWOT analysis, and the regions were evaluated in terms of various tourism areas. It has been determined that their potentials are made by document review.

Kaynakça

  • Akbaş, F. (2020). Turizmde Bütünleştirmenin Salihli (Manisa) Özelinde Değerlendirilmesi. Anasay, (14), 81- 109.
  • Akkaya, F. A., & Güngör, H. Y. (2016). Kemaliye (Eğin)’de kültür ve doğa turizmi. I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, 148-157.
  • Akkuş, G., & Akkuş, Ç. (2019). Kastamonu ilçeleri temel turistik arz kaynakları envanteri: Tabiat turizmi alt türleri ve doğa sporları. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 146-164.
  • Alagöz, G., & Güneş, E. (2017). Etkinlik Turizmi Kapsamında Gümüşhane'deki Yayla Şenlikleri. Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu 23-24 Ekim 2017 Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon- Türkiye.
  • Alyakut, Ö., & Küçükkömürler, S. (2017). Geleneksel Kartepe Mutfak Kültürü ve BuTür Mutfak Kültürü Araştırmalarının Kırsal ve Gastronomi Turizmine Katkısı. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(1), 83-90.
  • Ataberk, E. (2017). Tire (İzmir)’de turizm türlerini bütünleştirme olanakları: kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizmi. Turizm Akademik Dergisi, 4(2), 153-164.
  • Ataberk, Emre (2017), “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”, Turizm Akademik Dergisi, 4 (2), 153-164.
  • Atasoy, F., İnceöz, S., & Öztürk, İ. (2018). Kırsal turizm kapsamında gerçekleştirilen kültür turizmi: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası örneği. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (IRTAD), 2(1), 06- 14.
  • Aytuğ, H. K., Eryilmaz, Ç., Uçar, S., & Can, O. (2020). Sınop Ilının Alternatıf Turızm Çesıtlerı Açısından Swot Analızı. Karadeniz Araştırmaları, (67), 715-736.
  • Bakırcı, G. T., Bucak, T., & Turhan, K. N. (2017). Bölge gastronomi turizmi üzerine yöresel ürün festivallerinin etkisi: Urla örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5 (2), 230-240.
  • Baykal, F. (2012). Ekoturizm, Kırsal Turizm, Agroturizm: Özellikler ve Örnekler, Buca Ekoturizm Çalıştayı, 22 Şubat 2012, İzmir, Türkiye,
  • Baykal, F., Emekli, G., & Ataberk, E. (2011). Dikili ve Bergama turizmini bütünleştirmede coğrafi faktörlerin rolü. Ege Coğrafya Dergisi, 20(1), 1-16.
  • Baykal, F., Emekli, G., Ataberk, E., & Südaş, İ. (2013), “Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımıyla Dikili ve Bergama’yı Bütünleştirme Potansiyeli”, İzmir: Bergama Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baysal, K., Özgürel, G., & Çeken, H. (2016). Aydın Yöresindeki Yerel Etkinliklerin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(1), 100-108.
  • Bingöl, Z. (2004). Akdeniz bölgesinin kültür ve inanç turizmi potansiyeli açısından değerlendirilmesi. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, (8), 125-137.
  • Birsen, A. G., & Dinç, A., (2018). Kırsal Turizm Planlaması Kapsamında Gastronomi Turizminin Değerlendirilmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 120-132.
  • Büyükkuru, M. (2020). Turizm Paydaşlarının Turizmin Etkilerine Bakış Açısı: Kapadokya Örneği. Igdir University Journal of Social Sciences, (4). 373-402.
  • Canbolat, C., & Yaman, M. (2017). Dini inançların, gastronomi turizminde destinasyon seçimine etkisi. Proceedings Books, 49-56. 1. International Halal Tourism Congress / 07-09 April 2017 / Alanya / Turkey
  • Çetin, M., Demirel, H., & Çetin, K. (2019, April). Gastronomi Konulu Festivaller: Türkiye Örneği. In VIII. National IV. International Eastern Mediterranean Tourism Symposium (pp. 19-20).
  • Çiçekdağı, M. (2020). Kültür ve İnanç Turizmi Kapsamında Ziyaretçilerin Seyahat Profillerinin İncelenmesi: Sille Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3825-3841.
  • Damian, I.E., & Suárez-Barraza, M.F. (2015). Process innovation in tourism management. Intangible Capital, 11(2), 147-165.
  • De Bellis, N. (2009). Bibliometrics and citation analysis: from the science citation index to cybermetrics. Scarecrow Press.
  • Deniz, S., Özden, O., Akgün, O., & Yıldırım, H. M. (2018). Agro Turizm Tesislerinin Gastronomi Faaliyetleri Açısından İncelenmesi: Çanakkale. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 364-378.
  • Deveci, B., Türkmen, S., & Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Etikan, S., & Çukur, T. (2011). Kırsal turizm faaliyetlerinin Çomakdağ-Kızılağaç Köyü el sanatları üzerine etkisi. Art-e Sanat Dergisi, 4(8), 1-15.
  • Fettahoğlu Şenkaya, B., Demirel, Ö., & Özkır, D. (2012). Ayder (Çamlıhemşin-Rize/Türkiye) termal ve yayla turizm bölgesinin termal koruma ve turizm gelişimi açısından değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 2 (5), 151-164
  • Gökalp, D. D., & Yazgan, M. E. (2013). Kırsal peyzaj planlamada agroturizm ve agriturizm. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013(1), 25-29.
  • Güngör, Y. (2018). Kültürel eksende aya yorgi (St. George) kültü ve inanç turizmi açısından nikomedia (İzmit) için önemi. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi (IJTEBS) E-ISSN: 2602-4411, 2(1), 72-81.
  • Gümüş, G., (2019). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi: Kapadokya Bölgesindeki İnanç Turizmi Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İlkay, T. A. Ş., Eylemer, S., & ŞEMŞİT, S. (2016). Kırsal Turizme Bütünleşik Yaklaşım: Avrupa Birliği Örneği. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 877-904.
  • Karabulut, T., & Kaynak, İ. H. (2016). İnanç Turizmi Bağlamında Kentsel Turizm ve Kültürel Turizm: Konya Örneği. Selçuk üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi, (35), 185-191.
  • Kargiglioğlu, Ş., & Kabacık, M. (2017). Gastronomi turizmi kapsamında urla enginar festivaline gelen turistlerin festival. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3), 409-421.
  • Kaya, M., & Erol, N., (2021). El sanatları ürünlerinin kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesi: Espiye-Akkaya Köyü Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(1), 226-240.
  • Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 33-37.
  • Kılınç, O., Ongun, U., & Kılınç, U. (2019). Sakin Şehir, İnanç ve Kırsal Turizm Üçgeni: Yalvaç İlçesi’nin Turizm Potansiyeline Yönelik Swot Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 199-213.
  • Kızılaslan, N., & Ünal, T., (2014). Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 45-61.
  • Kızılırmak, İ., Albayrak, A., & Küçükali, S. (2014). Yöresel mutfağın kırsal turizm işletmelerinde uygulanması: Uzungöl örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 4(1), 75-83.
  • Kocaman, M., & Kocaman, E. M. (2014). The importance of cultural and gastronomic tourism in local economic development: Zile sample. International Journal of Economics and Financial Issues, 4(4), 735.
  • Kodaş, D., & Sibel, S. Ü. (2012). Kırsal turizm ile kültürel turizmin bütünleşmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1), 169-174.
  • Koday, S., & Kızılkan, A. G. Y. (2018). Ünye İlçe Merkezi’nin Doğal ve Kültürel Turizm Değerleri. Uluslararası Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Sempozyumu, (ed.) Süleyman Uyar, Alanya Alaaddin Key-ubat Üniversitesi, 94-108.
  • Kömürcü, S., & Küçükaltan, E. G. (2020). Etkinlik Turizmi ve İnanç Turizmi Paradoksu: Hac Seyahatlerinin Turizm Yazınındaki Yerini Belirlemeye Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 15(24), 2720-2745.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Eylem Planı, 2007-2013, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara.
  • Merdan, K., & Okuroğlu, S. Alternatif Turizm Çeşitlerinin Gümüşhane Turizmine Etkisi Üzerine Bir Araştırma/A Search on the Effect of the Alternative Kinds of Tourism on the Tourism of Gümüşhane. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3), 961-984.
  • Mikaeılı, M., & Memlük, Y. (2013). Kırsal Turizm ve Kültürel Turizmin Bütünleşmesive Kirsal Sürdürülebilir Kalkinma Integration of Rural Tourism and Cultural Tourism and Rural Sustainable Development. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 87-91.
  • Mine, C. A. N. (2017). Kırsal Turizmde Yöresel El Sanatlarında Özgünlüğün Korunması. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (IRTAD), 1(1), 55-57.
  • Ongun, U., İnanır, A., & Kılınç, O. (2019). Yöresel Yemek Kültürünün Kırsal ve Kültür Turizmi Açısından Değerlendirilmesi: Ağlasun İlçesi Örneği. VIII. National IV. International Eastern Mediterranean Tourism Symposium, 170-180, 19-20 April 2019 Anamur/ Mersin / Turkey.
  • Ongun, U., İnanır, A., & Kilinç, O. (2019). Ağlasun İlçesinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Belirlenmesi, Kültür ve Kırsal Turizme Entegrasyonu. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 805-822.
  • Özer, Ç. & Atay, E. (2017). Investigation of Local Cuisine Culture in Turkey by Regions and The Importance in Rural Tourism. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(2), 17-21.
  • Özer, E. Z. & Çavuşoğlu, F. (2014). Rekreasyonel bir faaliyet olarak yerel etkinliklerin kırsal turizme etkisi. International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 2), 191-202.
  • Özgürel, G., Alkan, Ö., & Karaman, M. (2016). Sanat Köylerinin Kırsal Turizm Açısından Önemi: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(2), 89-94.
  • Rudenko, M.N. (2018). Mechanisms for development and realization of economic capacity of the regional population from the perspective of sociocultural approach. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 9(2), 645-663.
  • Sezer, E. (2017). Kültür turizmi ve gastronomi turları düzenleyen seyahat acentaları üzerinde tüketici talep boyutuyla ilgili bir araştırma Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sezer, İ., & Bekdemir, Ü. (2017). Kültür Ve İnanç Varlıklarının Turizm Amaçlı Değerlendirilmesi: Piraziz İlçesi Örneği. 1 st International Sustainable Tourism Congress, 690-708, November 23-25, 2017 / Kastamonu-Turkey.
  • Somuncu, M., & Yiğit, T. (2009). Göreme Milli Parkı Ve Kapadokya Kayalık Sitleri Dünya Mirası Alanı’ndaki Turizmin Sürdürülebilirlik Perspektifinden Değerlendirilmesi. Ankara: V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu, 16-17.
  • Şişman, E. E., & Genç, M. B. (2012). Evaluatıon Of Natural And Cultural Propertıes Of Uçmak-Dere (Tekirdağ, Turkey) ın terms of ecotourısm. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 18(1), 19-28.
  • Şimşek, M. Y., & Yeşiltaş, M. (1992). Turizm Sektöründe Entegrasyon Ve Ülkemiz Turizm İşletmeleri Açısından Önemi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 25-27.
  • Tapur, T. (2009). Konya İlinde Kültür ve İnanç Turizmi. Journal of International Social Research, 2(9), 473- 492.
  • Uğuz, S. Ç. (2015). Sanat Turizmi Kapsamında Sanat Köyleri/Sanat Akademileri/Sanat Kampları Uygulamaları ve Kırsal Turizme Katkıları. International Journal of Social and Economic Sciences, 5(2), 25-28.
  • Ulusan, Y., & Batman, O. (2010). Alternatif turizm çeşitlerinin Konya turizmine etkisi üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (23), 243-260.
  • Yazıcı, K., Aslan, B. G., & Ankaya, F. (2017). Potential of rural tourism and ecotourism and SWOT analysis: Case of Başkale (Van, Turkey) and its surroundings. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı 3, 132-145
  • Yemenoğlu, E., Dalgın, T., & Çeken, H. (2013). Geleneksel Festivallerin Kırsal Turizm Üzerindeki Etkiler: Denizli-Honaz Kiraz Festivali Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(1), 16-21.
  • Yeşiltaş, M. (1991). Konaklama İşletmeleri ile Dağıtım Aracıları Arasındaki Entegrasyonun Konaklama İşletmelerinin Doluluk Oranlarına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Zengin, B., Öztürk, E., & Salha, H. (2014). Amasya İlinin Alternatif Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Metinleri, 2014(2), 1-22.
Toplam 63 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Buket Kaya 0000-0002-9571-1301

Fatih Altan Bu kişi benim 0000-0003-3913-309X

Yayımlanma Tarihi 6 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, B., & Altan, F. (2022). BIBLIOMETRIC ANALYSIS OF INTEGRATED TOURISM STUDIES. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 52-65.

21561

ANADOLU AKADEMİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / ANATOLIAN ACADEMY SOCIAL SCIENCES JOURNAL  ISSN: 2667-5471


21538     21569    21539    21537     22512

 21536 21570    21571  21813