Amaç: Çalışma
kordon kanı yağ asitleri üzerine gebelikte beslenmenin etkisini değerlendimek
amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntemler:
Son trimesterin başında olan 33 gebeye ilişkin demografik özellikler ile
antropometrik ölçümler önceden hazırlanmış bir anket formu kullanırak alınmış,
24 saatlik besin tüketimleri kaydedilmiştir. Kordon kanlarının yağ asidi
içeriği, gaz kromatografisi yöntemiyle tespit edilmiştir. Günlük beslenme ile
alınan toplam yağ ve yağ asitleri, bilgisayarlı besin
analiz programı ile belirlenmiş, kordon kanı yüzde yağ asit düzeyleri
ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Gebelerin, günlük enerji alımları
ortalama 1894,37±590,46 kkal, enerjinin
karbonhidrat, protein ve yağ dağılımı sırasıyla; %40,7, %15,5, %43,8’tür.
Günlük beslenmedeki ve kordon kanındaki doymuş, tekli doymamış ve çoklu
doymamış yağ asitlerinin oranları sırasıyla: %39,7-%47,5, %38,6-%20,8,
%21,7-%32 olarak saptanmıştır.
Sonuç: Beslenme ile alınan protein miktarının,
kordon kanı doymuş yağ asitleriyle ilişkili olduğu görülmüştür. Bu çalışmada
doymuş yağ ve protein içeriği yüksek beslenme alışkanlığının, kordon kanı
doymuş yağ asitleri düzeyini artırdığı görülmüştür. Gebe kadınların kendi sağlıklarını
korumak ve fetüsün normal gelişimini sağlamak için yeterli ve dengeli
beslenmeleri gerektiği ve bu konuda ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna
varılmıştır.
Aim: This study
was planned and conducted to evaluate
the effect of nutrition in pregnant women on cord blood fatty acid levels.
Materials and Methods: Demographic,
anthropometric and nutritional data of 33 pregnant women were taken at the
beginning of last trimester and 24-hour food consumption was recorded. Fatty
acid content of cord blood was determined by gas chromatography. Nutritional
fatty acids were analyzed by BEBIS program and compared with percentage of
fatty acids in cord blood. Results:
Mean daily energy consumption of pregnant women was 1894,37±590,46 kcal. The
daily intakes were 40,7% carbohydrate, 15,5% protein and 43,8% fat. Ratios of saturated ,monounsaturated and
polyunsaturated fatty acids in daily nutrition and cord blood were %39,7-%47,5,
%38,6-%20,8, %21,7-%32 respectively.
Discussion and Conclusion: It was seen
that amount of protein taken with nutrition was related with cord blood fatty
acids. In this study it was seen that nutrition habbits of increased saturated
fatty acids and protein were increasing the cord blood fatty acids levels.
Also, it was concluded that pregnant women should have an adequate and balanced
nutrition to keep their health and maintain normal fetal growth and more
studies are needed in this subject.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ORJİNAL MAKALE |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Kabul Tarihi | 11 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 1 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.