Chewing, defined as the grinding of food with the teeth and its mixture with saliva and transformation into a swallowable bolus, requires coordinated operation of many structures including bone, muscle, and soft tissues. For accurate assessment, identification of possible causes, and determination of a patient-specific therapeutic approach, it is essential that the structures, developmental changes, and neurological control mechanisms involved in chewing be known well. The present study reviews information on all these factors.
Yiyeceklerin dişler ile öğütülmesi ve tükürük ile karıştırılarak yutulabilir bolus haline getirilmesi olarak tanımlanan çiğneme, kemik, kas ve yumuşak dokular gibi birçok yapının koordinasyon içinde çalışmasını gerektirir. Çiğneme bozukluğunda doğru değerlendirme, olası nedenlerin tanımlanması ve hastaya özel tedavi yaklaşımının belirlenmesi için çiğnemede görevli yapıların, büyümeye bağlı değişikliklerin ve nörolojik kontrol mekanizmalarının iyi bilinmesi şarttır. Bu çalışmada tüm bu etmenlere dair bilgiler derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | DERLEME |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 15 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 27 Sayı: 1 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.