Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

FONKSİYONEL BESİNLER: SARIMSAK

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 1, 15 - 21, 30.04.2023

Öz

Sarımsağın (Allium sativum) anti-mikrobiyal, anti-fungal ve antihelmintik özellikleri tarih boyunca iyi bilinmektedir. Bu derleme, sarımsağın biyoaktif bileşenlerinin hazırlanması ve tüketilmesiyle şu anda ilişkili çeşitli sağlık yararlarını açıklamakta ve tartışmaktadır. Sarımsak, geleneksel tıpta binlerce yıldır yaygın olarak kullanılan popüler bir fonksiyonel besindir. Zamanla, sarımsak ekstraktındaki çeşitli organosülfür bileşikleri, sağlık üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle giderek daha önemli hale geldi. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalardan ve klinik öncesi denemelerden elde edilen kanıtlar, sarımsağın kanser önleyici, aterosklerotik önleyici, tansiyon düşürücü, diyabet önleyici ve hipolipidemik etkilerini desteklemektedir. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalardan ve klinik öncesi denemelerden elde edilen kanıtlar, sarımsağın kanser önleyici, aterosklerotik önleyici, tansiyon düşürücü, diyabet önleyici ve hipolipidemik etkilerini desteklemektedir. Sonuç olarak, sarımsak tüketimi ile ilişkili sağlık yararları, çeşitli allisin, ajoen, vinil-ditiin ve alliinden metabolize edilen diğer uçucu organosülfür bileşiklerini içerir. Bu nedenle sarımsağın çeşitli aktif metabolitlerinin çok hedefli moleküler aktiviteleri ve ciddi yan etkilerinin olmaması nedeniyle hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olabileceği bildirilmiştir. Bu derlemenin amacı, sarımsak hazırlama yöntemlerine bağlı olarak sarımsakta organosülfür bileşiklerinin değişimi ve oluşumu ile ilgili mekanizmaları özetlemektir.

FUNCTIONAL FOODS: GARLIC

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 1, 15 - 21, 30.04.2023

Öz

The anti-microbial, anti-fungal and anti-helmintic properties of garlic (Allium sativum) have been well known throughout history. This review describes and discusses the various health benefits currently associated with the preparation and consumption of the bioactive components of garlic.Garlic is a popular functional food that has been widely used in traditional medicine for thousands of years. Over time, the various organosulfur compounds in garlic extract have become increasingly important for their beneficial effects on health. Evidence from clinical studies and pre-clinical trials in recent years supports the anticancer, anti-atherosclerotic, anti-hypertensive, anti-diabetic and hypolipidemic effects of garlic.Examples of bioactive compounds with these positive functional properties in garlic are diallyl trisulfite, allicin, allyl mercaptan diallyl disulfide and diallyl sulfide. In conclusion, the health benefits associated with garlic consumption include various allicin, ajoene vinyl-dithiin, and other volatile organosulfur compounds metabolized from alliin. Therefore, it has been reported that various active metabolites of garlic may be useful in the treatment and prevention of diseases due to their multi-targeted molecular activities and the absence of serious side effects. The aim of this review is to summarize the mechanisms related to the exchange and formation of organosulfur compounds in garlic depending on the garlic preparation methods.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Esin Eren Bu kişi benim 0000-0001-9780-2437

Necat Yılmaz Bu kişi benim 0000-0002-3865-9156

Mehmet Zafer Kalaycı Bu kişi benim 0000-0002-0415-6913

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2023
Gönderilme Tarihi 16 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Eren, E., Yılmaz, N., & Kalaycı, M. Z. (2023). FUNCTIONAL FOODS: GARLIC. Anadolu Tıbbı Dergisi, 2(1), 15-21.