Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 2, 13 - 36, 30.12.2022

Öz

Afyonkarahisar bulunduğu coğrafi konum itibariyle farklı medeniyetlere (Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı) ev sahipliği yapmış, bu tarihsel süreç içerisinde farklı zenginlikleri barındırmış, geliştirmiş ve günümüze taşımıştır. Günümüze taşınan bu eşsiz tarih, kültür ve termal zenginlikler gastronomi turizminin gelişimine kaynak teşkil edecektir. Gastronominin artan önemi ile birlikte bölgenin ayırt edici faktörlerinden biri haline gelmesi tanıtım açısından avantaj sağlayarak bölgenin turizm gelirlerinden aldığı payı arttırmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Afyonkarahisar ilinde gastronomi turizminin mevcut durumunu araştırmak ve gastronomi turizmi açısından şehrin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini belirleyerek gastronomi turizmini geliştirmeye yönelik öneriler geliştirmektir. Bu amaç çercevesinde konunun paydaşı olan 12 uzmanla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ile yapılan görüşmelerde; Afyonkarahisar ilinin gastronomi turizmi açısından güçlü yönleri “bölgenin kavşak noktasında yer alması, ulaşım imkânlarının kolay olması, bölgeye ait coğrafi işaretli ürün bulunması”, zayıf yönleri “bölgenin gastronomik özelliklerini yansıtan restoranların yeterli olmaması, restoranların menülerinde bölgeye ait yöresel yemeklere yer verilmemesi ve gastronomi turizminin gelişmesi için kamu ve özel sektör paydaşlarının ortak stratejiler doğrultusunda hareket edememesi” şeklinde sıralanmıştır. İlin gastronomi turizmi açısından sahip olduğu fırsatlar ise “İhraç edilen yiyecek ve içecek ürünlerini oluşturmak için endüstri ve gıda üreticileriyle birlikte çalışılarak yerel yiyecekleri turistlere tanıtmak”, “iklim değişikliğine bağlı olarak ürün çeşitliliğinde azalma” ilin gastronomi turizmi açısından mevcut ve potansiyel tehdit unsurları olarak belirtilmiştir.

Kaynakça

  • Alyakut, O. ve Küçükkömürler, S. (2018). Kocaeli gastronomi potansiyelinin yaratıcı şehirler ağı kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V, Kocaeli.
  • Babcock, B. A. ve Clemens, R. (2004). Geographical indications and property rights: protecting value added agricultural protucts. MATRIC Briefing Paper 04-MBP 7.
  • Björk, P. ve Kauppinen-Räisänen, H. (2016). Interested in eating and drinking? How food affects travel satisfaction and the overall holiday experience. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–18

THE EVALUATİON OF GASTRONOMY TOURİSM POTANTİAL OF AFYONKARAHİSAR PROVİNCE WİTH SWOT ANALYSİS

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 2, 13 - 36, 30.12.2022

Öz

Afyonkarahisar has hosted different civilizations (Hittite, Phrygian, Roman, Byzantine, Selcuk and Ottoman) due to its geographical location, and has hosted, developed and carried different riches in this historical process. These unique historical, cultural and thermal riches carried to the present will be a source for the development of gastronomic tourism. With the increasing importance of gastronomy, becoming one of the distinguishing factors of the region provides an advantage in terms of promotion and increases the share of the region in tourism revenues. In this context, the aim of the research is to investigate the current situation of gastronomy tourism in Afyonkarahisar province and to develop suggestions for the development of gastronomy tourism by determining the strengths and weaknesses, opportunities and threats of the city in terms of gastronomy tourism. Within the framework of this purpose, face-to-face interviews were held with 12 experts who were stakeholders of the subject. In the interviews with the participants, The strengths of Afyonkarahisar province in terms of gastronomic tourism are “its location at the crossroads of the region, easy accessibility, geographically marked products belonging to the region”. The weaknesses are listed as “the inadequacy of restaurants that reflect the gastronomic characteristics of the region, the inability to include local dishes from the region in the menus of the restaurants, and the inability of public and private sector stakeholders to act in line with common strategies for the development of gastronomic tourism”. The opportunities that the province has in terms of gastronomic tourism are “to introduce local foods to tourists by working with industry and food producers to create exported food and beverage products”. “Decrease in product diversity due to climate change” has been stated as current and potential threat factors in terms of gastronomic tourism of the province.

Kaynakça

  • Alyakut, O. ve Küçükkömürler, S. (2018). Kocaeli gastronomi potansiyelinin yaratıcı şehirler ağı kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V, Kocaeli.
  • Babcock, B. A. ve Clemens, R. (2004). Geographical indications and property rights: protecting value added agricultural protucts. MATRIC Briefing Paper 04-MBP 7.
  • Björk, P. ve Kauppinen-Räisänen, H. (2016). Interested in eating and drinking? How food affects travel satisfaction and the overall holiday experience. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–18
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Banu Zencir 0000-0001-7511-4932

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 20 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Zencir, B. (2022). AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, 1(2), 13-36.
AMA Zencir B. AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. ANAMEUD. Aralık 2022;1(2):13-36.
Chicago Zencir, Banu. “AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi 1, sy. 2 (Aralık 2022): 13-36.
EndNote Zencir B (01 Aralık 2022) AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 1 2 13–36.
IEEE B. Zencir, “AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ”, ANAMEUD, c. 1, sy. 2, ss. 13–36, 2022.
ISNAD Zencir, Banu. “AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 1/2 (Aralık 2022), 13-36.
JAMA Zencir B. AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. ANAMEUD. 2022;1:13–36.
MLA Zencir, Banu. “AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, c. 1, sy. 2, 2022, ss. 13-36.
Vancouver Zencir B. AFYONKARAHİSAR İLİ GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. ANAMEUD. 2022;1(2):13-36.

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

31919

Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nin görüşlerini yansıtmazlar.


32067       32066