Cilt: 1 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD), yapılacak çalışmalarla, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri alanlarında mesleki eğitim ve uygulama açısından bilimsel katkıda bulunmayı ve böylece özellikle mesleki eğitim süreçlerinin ve uygulamalarının bilimsel alanda etkili bir yere sahip olmasını sağlamayı amaç edinmektedir. Dergi, literatüre ve sektöre yenilikçi yaklaşımlarla katkı yapmayı hedeflemektedir. 

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD), hakemli, akademik, ulusal elektronik bir dergidir ve dili Türkçe'dir. Dergi, Adalet, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Dış Ticaret, Eczane Hizmetleri, Emlak Yönetimi, Gastronomi, Pazarlama ve Reklamcılık, Sağlık Bakım Hizmetleri, Sayısal Yöntemler, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler, Turizm alanına ait konularda makalelere yer vermektedir.

Sisteme yüklenecek olan makalenin aşağıdaki kurallara göre düzenlenmesi gerekmektedir;
• Çalışmanın tamamı A4 formatında hazırlanmalıdır.
• Sağ, sol, üst ve alttan 2,5 cm kenar boşluğu bırakılmalıdır.
• Metnin tamamı için 12 punto harf boyutu ile Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.
• Metin 1,5 satır aralığında hazırlanmalıdır.
• Makale metni iki yana yaslı olarak hizalanmalıdır.
• Tablo, şekil ve denklemler kendi içerisinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
• Başlıklar ve paragraf başlarından önce 6 nk paragraf aralığı ölçüsü kullanılmalıdır.
• Ana başlık ortalı ve her sözcüğün ilk harfi büyük ve koyu olacak şekilde yazılmalıdır.
• Birinci düzey başlık sola yaslı, 12 punto büyüklüğünde ve ilk harfler büyük olmalıdır. İkinci düzey başlık sola yaslı 12 punto büyüklüğünde ve cümle düzeninde olmalıdır. Üçüncü düzey başlık sola yaslı, 12 punto büyüklüğünde, cümle düzeninden ve italik olmalıdır.
• Metin içerisinde kullanılmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir. Bu türden dipnotların sayısal olarak birbirini izlemesi gerekmektedir. Ancak kaynak gösterimi sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez. Kaynaklara yapılan atıflar metnin içinde parantez arasında verilmelidir. Kaynaklara atıf yapmak için dipnot kullanılmamalıdır.
• Dergimizde APA (American Psychological Association) 6.0 yazım kuralları ve kaynak gösterim biçimi uygulanmaktadır. Makalelerin söz konusu yazım kuralları dikkate alınarak düzenlenmiş olması gerekmektedir.
• Tablo ve şekiller de aynı şekilde APA 6.0 Sürümüne göre düzenlenmelidir.
• Metnin tamamı (kaynakça hariç özet ve anahtar sözcükler, İngilizce özet ve keywords, tablo, figür, şekil ve dipnotların tamamı dahil olmak üzere) 10.000 kelimeyi aşmamalıdır.

Dergiye gönderilen tüm makaleler orijinal, başka bir dergide yayınlanmamış ve değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Gönderilen makaleler için intihal raporu istenmektedir. %20'den fazla benzerlik olan makaleler reddedilir. Her bir makale ilgili alan editörü ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, makale dilimleme, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Etik standartlara uygun olmayan hiçbir makale yayınlanmaz. Kabul edilip ve yayınlandıktan sonra etik ihlali tespit edilen makaleler ise yayından çıkarılır.
ANAMEUD, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics-COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. Yayın ve bilim etiği konularında COPE’un (https://publicationethics.org/) etik standartları temel alınır.
Araştırma Etiği
Dergi aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser.
- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
- Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
- Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.

Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde veya dilde yayınlanmadığı ve yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve iş birliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları
ANAMEUD'un editörü ve alan editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberindeki temel sorumlulukları yerine getirmelidir.
Genel Görevler ve Sorumluluklar
- ANAMEUD'un paydaşları olan okuyucular, yazarlar, hakemler ve kurul üyeleri ile düzenli olarak görüşerek derginin sürecini iyileştirecek fikirlerin oluşmasını desteklemek
- Akademik açıdan ve yayın etiği açısından uygun olmayan davranışları azaltacak girişimleri desteklemek
- Düşünce özgürlüğünü ve fikir tartışmalarını sürdürmek
- Derginin kurumsal yapısını sürdürmesi için gerekli koşulları ve nitelikleri sürekli iyileştirmek
Yazarlarla İlişkiler
- Çalışmaların yüklenmesinden değerlendirme sürecine kadar yazarlara net, tutarlı ve açık bilgiler sunmak
- Yazarlara yayın yönergeleri hakkında güncel bilgi sunmak ve ilgili referans kaynaklarını sunmak
- Yazarlara çalışmalarının uzman kişiler tarafından objektif bir şekilde değerlendirileceğinin garantisini vermek
- Bilimsel yayın etiğine aykırı durumların tespitinde izlenen yollar hakkında yazarlara bilgi sunmak
Hakemlerle İlişkiler
-Hakemleri çıkar çatışması oluşturabilecek durumlar hakkında bilgilendirmek
- Hakemleri etik ihlaller hakkında bilgi vermeleri için desteklemek
- Hakemlerin çoklu yayınlar, intihaller hakkında dikkatli olmaları konusunda desteklemek
- Yüksek kalitede, özenli değerlendirme sunan hakemlerin dergiye olan katkısını önemsemek; aksi yönde hareket eden hakemlerin değerlendirme sürecinde yer almaması için gerekli adımları takip etmek
Dergi Sahibi ve Yayıncı ile İlişkiler
Editörler (Editör ve alan editörleri) ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. ANAMEUD’un yayıncısı Anadolu Üniversitesi'dir. Editörler, ANAMEUD’a gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler Editör ve Alan Editörleridir. Editör ve Alan Editörleri ANAMEUD’da yayımlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi makale gönderim süreç ve işlemlerinde ücretsiz yayın politikası benimsemektedir. Makale için telif ücreti ödenmemektedir.