Punicacea familyasına ait meyve türlerinden biri olan nar (Punica granatum Linn.), tropik ve subtropik iklim kuşağında yetişen ve biyoaktif bileşenler bakımından zengin bir meyvedir. Narın işlenmesi sonrası oluşan atık ürünler arasında nar kabuğu ve nar çekirdeği posası yer almaktadır. Narın tüketimi sonrası oluşan atık miktarı fazla olduğu için nar atıklarının besleyici ve biyoaktif bileşenlerini değerlendirmek, israfı önlemek ve çevreyi korumak adına yapılan çalışma sayısı artmaktadır. Nar meyvesinin içeriğinde fenolik bileşikler, vitamin, mineral, organik asitler, antosiyaninler gibi birçok biyoaktif bileşen bulunmaktadır. Nar çekirdeği yağındaki ana yağ asidi punisik asittir. Yapılan in vitro ve in vivo hayvan çalışmalarının sonuçlarına göre punisik asidin antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanserojenik, antioksidan gibi birçok sağlık etkisi bulunmaktadır. Bu derlemede punisik asidin sağlık üzerindeki olası etkilerini açıklamak amaçlanmaktadır.
Punisik asit nar çekirdeği yağı yağ asidi gıda atığı konjuge linoleik asit
Derleme makale türündedir
Bulunmamaktadır
The pomegranate (Punica granatum Linn.), a fruit belonging to the Punicaceae family, is a fruit grown in tropical and subtropical climates and is rich in bioactive compounds. Among the waste products generated after processing pomegranate, there are pomegranate peel and pomegranate seed pulp. Since the amount of waste generated after pomegranate consumption is high, the number of studies aimed at evaluating the nutritional and bioactive components of pomegranate waste to prevent waste and protect the environment is increasing. Pomegranate fruit contains many bioactive compounds, such as phenolic compounds, vitamins, minerals, organic acids, and anthocyanins. The main fatty acid in pomegranate seed oil is punicic acid. According to the results of in vitro and in vivo animal studies, punicic acid has many health effects, including anti-inflammatory, anti-diabetic, anti-cancer, and antioxidant properties. This review aims to explain the potential effects of punicic acid on health.
Punicic acid pomegranate seed oil fatty acid food waste conjugated linoleic acid
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Gıda Özellikleri, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nin görüşlerini yansıtmazlar.