Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Outlines of the Art of War - Antoine Henri baron de JOMINI

Yıl 2024, Cilt: 6 Sayı: 1, 139 - 141, 30.06.2024

Öz

Antoine Henri Jomini, one of the most important theorists of war, was born in Switzerland in 1779. He was a successful general who first served under Napoleon Bonaparte and later defected to Russia. It is not known whether he joined the French army under Napoleon's command after finishing his education and starting his banking career in Paris, or whether he joined the army because it promised a more prestigious profession than commerce, but at the age of seventeen he found himself in a lowly position at the headquarters organizing the supply works. Thanks to his ambition, hard work and intelligence, Jomini became one of the greatest military geniuses of his time. For him, professional prestige was above all else and this character was the main factor in his transition to the Russian ranks. Although Jomini proved himself to Napoleon militarily with his achievements, he did not reach the positions he aimed for in the French army due to the obstacles of Napoleon's Chief of Staff Bethier. Jomini, who could no longer stand Bethier's obstacles in reaching high positions, entered the command of the Russian Tsar Aleksandr. Jomini, who also proved his success as a member of the Russian army, wrote volumes of books on military strategy and the history of warfare, and became a teacher of the basic principles of military education in many military institutions.

Kaynakça

  • Jomini, A. H. (2002). Savaş Sanatı'nın Ana Hatları. (S. Koçak çev.), Doruk Yayıncılık.

Savaş Sanatı’nın Ana Hatları - Antoine Henri baron de JOMINI

Yıl 2024, Cilt: 6 Sayı: 1, 139 - 141, 30.06.2024

Öz

Önemli savaş teorisyenlerinden biri olan Antoine Henri Jomini, 1779 yılında İsviçre’de doğmuş ilk önce Napolyon Bonapart komutasında görev alan sonrasında Rusya safına geçen başarılı bir generaldir. Tahsilini bitirip Paris’te bankacılığa başladıktan sonra Napolyon komutasındaki Fransız ordusunun çekiciliği mi yoksa ordu mensubu olmanın ticaretten daha prestijli bir meslek vaat etmesinden dolayı mı orduya katıldığı bilinmemekle birlikte on yedi yaşında kendini karargâhta ikmal işlerini düzenleyen düşük bir makamda bulmuştur. Jomini hırsı, çalışkanlığı ve zekâsı sayesinde zamanının en büyük askeri dehalarından biri haline gelmiştir. Onun için mesleki prestij her şeyden önce gelmiştir ve bu karakteri onun Rusya safhına geçmesinde en büyük etken olmuştur. Jomini ne kadar başarılarıyla askeri anlamda kendini Napolyon’a kanıtlamış olsa da Fransız ordusunda Napolyon’un Kurmay Başkanı Bethier’in engelleri yüzünden hedeflediği mevkilere gelmemiştir. Yüksek mevkilere ulaşmasında Bethier’in engel olmasına daha fazla dayanamayan Jomini, Rus Çarı Aleksandır’ın emrine girmiştir. Rus ordusu mensubu olarak da başarılarını kanıtlamış olan Jomini, yazdığı ciltlerce askeri strateji ve savaş tarihi kitaplarıyla birçok askeri kurumda askeri eğitimin temel esaslarının öğreticisi haline gelmiştir.

Kaynakça

  • Jomini, A. H. (2002). Savaş Sanatı'nın Ana Hatları. (S. Koçak çev.), Doruk Yayıncılık.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Güvenlik Çalışmaları
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Şeyda Öcal Arslan 0000-0003-3235-2169

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 31 Ocak 2024
Kabul Tarihi 15 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öcal Arslan, Ş. (2024). Savaş Sanatı’nın Ana Hatları - Antoine Henri baron de JOMINI. Anadolu Strateji Dergisi, 6(1), 139-141.

ANADOLU STRATEJİ DERGİSİ / JOURNAL OF ANATOLIAN STRATEGY e-ISSN: 2687-5721