Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZMDE BÜTÜNLEŞTİRMENİN SALİHLİ (MANİSA) ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2020, Sayı: 14, 81 - 109, 30.11.2020
https://doi.org/10.33404/anasay.748950

Öz

Turizm olgusu ilk ortaya çıktığın günden bu yana sürekli bir gelişim ve değişim süreci içinde olmuştur. Söz konusu süreçler birbirinden aynı temele dayanan ancak farklı altyapı ve mekanlarda gelişme gösteren turizm dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Birbirinden farklı turizm türlerinin ortaya çıkması turizm olgusu içerisinde yeni bir kavramın gelişmesine zemin hazırlamıştır. Turizmde bütünleştirme adını taşıyan söz konusu kavram, turizm süreçlerinin biçimlenmesini ve karmaşanın hakim olduğu turistik faaliyetlerin ortak bir potada toplanmasını sağlamıştır. Bu kavram turizm bakımından gelişmiş ve turistlerin tercih listelerinin ilk sıralarında yer alan destinasyonlarla aynı imkan ve koşullara sahip olmayan destinasyonlar arasındaki farkın bir ölçüde kapanmasında aktif rol oynamaktadır. Aynı zamanda farklı turizm türlerini ortak paydada buluşturarak birinin eksiğinin diğeri tarafından giderilmesini sağlayan turizm bütünleştirmesi, rekabet gücü zayıf destinasyonlarda turizm faaliyetlerinin devamını sağlayan en temel etkenlerden biridir.
Araştırma birçok turizm türünün bir arada yaşandığı ve aralarında keskin sınırların bulunmadığı Salihli ilçesi özelinde sürdürülmüştür. Çalışma sahasını teşkil eden Salihli ilçesinde görülen turizm türlerinden kültür turizmi, kırsal turizm, gastronomi turizmi ve agroturizm tercih edilmiş olup söz konusu turizm türlerinin birbiriyle olan ilişkileri turizmde bütünleştirme kavramının bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Araştırma genel anlamda saha gözlemleri ve kuramsal analizler aracılığıyla sürdürülmüştür. İlk olarak araştırma sahasını oluşturan Salihli ilçesinde ilgili turizm dalları yerinde gözlem metoduyla incelenmiş, çeşitli notlar alınmış ve son safhada yöre halkı ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada sahada karmaşık bir şekilde toplanan veriler belli bir düzen dahilinde bir araya getirilmiş ve turizmde bütünleştirme konusunda yapılmış ve ulaşılabilen bütün araştırmalar temin edilerek her biri tüm detayları ile okunmuş ve çalışmanın üzerinde şekilleneceği taslak hazırlanmıştır. Son aşamada gerek sahadaki gözlemlerden gerekse de yapılan mülakatlardan elde edilen sonuçların göz önüne alınması ile Salihli’de turizmde bütünleştirme konusunda yapılması gerekenlerle ilgili çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

Kaynakça

  • AKŞİT AŞIK, Nuran (2016), “Gazipaşa’nın Tarım Turizmi (Agroturizm) Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Swot Analizi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9 (42), 1942-1953. ATABERK, Emre (2017), “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”, Turizm Akademik Dergisi, 4 (2), 153-164. ATABERK, Emre (2012), “Yerel Pazarlar-Turizm İlişkisi ve Tire”, I. Ulusal Tire Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 160-170. BAŞKAN, Hasan Ozan (2006), Salihli’nin (Manisa) Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). BAYKAL, Füsun (2012), “Tire’nin Kırsal Turizm Potansiyeli”, I.Ulusal Tire Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 171-184. BAYKAL, Füsun (2012), “Ekoturizm, Kırsal Turizm, Agroturizm: Özellikler ve Örnekler”, İzmir: Buca Ekoturizm Çalıştayı. BAYKAL, Füsun (2012), “Türkiye’de Kırsal Turizm, Kırsal Kalkınma ve Turizmi Çeşitlendirme İlişkisine Coğrafi Bir Bakış”, Erzurum: 1.Ulusal Coğrafya Sempozyumu. BAYKAL, Füsun (2012), “Turizmde Entegrasyon ve Kırsal Turizmin Önemi”, İzmir: İzmir-Manisa Kırsal Turizm Çalıştayı. BAYKAL, Füsun – EMEKLİ - Gözde - ATABERK, Emre- Südaş, İlkay (2013), “Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımıyla Dikili ve Bergama’yı Bütünleştirme Potansiyeli”, İzmir: Bergama Belediyesi Kültür Yayınları. BUCAK, Turgay-ARACI, Erdoğan Ülker (2013),” Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (30): 203-216. CAN, Mine (2017), “Kırsal Turizmde Yöresel El Sanatlarında Özgünlüğün Korunması”, Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 1 (1), 55-57. CAN, Mine (2014), “Kırsal Turizm ve El Sanatları”, III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 04-05 Nisan 2014, Kuşadası-Aydın, Bildiriler Kitabı, 649-656. CİVELEK, Makbule-DALGIN, Taner-ÇEKEN, Hüseyin - EKİZTEPE, Burçak (2013), Menemen Yöresinde Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (2): 1-7. CİVELEK, Makbule - DALGIN, Taner - ÇEKEN, Hüseyin (2013), “Agro-Turizm ve Sürdürülebilirlik İlişkisi: Muğla Yöresindeki TaTuTa Çiftliklerinde Bir Araştırma”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(3), 22-32. EMEKLİ, Gözde (2006), “Coğrafya, Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm”, Ege Coğrafya Dergisi, 15, 51-59. EMEKLİ, Gözde (2012), “İzmir Kültürel Turizminde Yeni Bir Merkez: Tire Kültür Mirasının Kültürel Turizm Aracılığıyla Değerlendirilmesi”, I. Ulusal Tire Sempozyumu, 18-20 Ekim 2010, Tire-İzmir, Bildiriler Kitabı, 185-193. GÜRDOĞAN, Arzu - TETİK, Semra (2016), “Salihli’nin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (1), 59-68. GÜZEL ŞAHİN, Gözde - ÜNVER, Gülçin (2015), “Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (2), 63-73. KARADOĞAN DORUK, Sevimece (?), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, (İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Ders Kitabı), İstanbul: İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Yayınları (http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/sbayontemleri.pdf, Erişim Tarihi: 05.06.2020). KIZILIRMAK, İsmail -ALBAYRAK, Aslı-KÜÇÜKALİ, Sema (2014), “Yöresel Mutfağın Kırsal Turizm İşletmelerinde Uygulanması: Uzungöl Örneği”, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 4 (1), 75-83. KODAŞ, Davut - SÜ ERÖZ, Sibel (2012), “Kırsal Turizm İle Kültürel Turizmin Bütünleşmesi”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (22), 169-174. MIKAEILI, Mahshid-MEMLÜK, Yalçın (2013), “Kırsal Turizm ve Kültürel Turizmin Bütünleşmesi ve Kırsal Sürdürülebilir Kalkınma”, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (2), 87-91. ŞEREFOĞLU, Coşkun (2009), Kalkınmada Kırsal Turizmin Rolü- 2007- 2013 Yılları Arasında Ülkemizde Uygulanacak Olan Ipard Kırsal Kalkınma Programındaki Yeri, Önemi ve Beklenen Gelişmeler, Ankara: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, (Uzmanlık Tezi).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Ferdi Akbaş 0000-0003-1899-1458

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Akbaş, F. (2020). TURİZMDE BÜTÜNLEŞTİRMENİN SALİHLİ (MANİSA) ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Anasay(14), 81-109. https://doi.org/10.33404/anasay.748950

TARANDIĞIMIZ DİZİNLER

140841397813979139801398113982139831398413986139871398813989 13990139911399215260152611526216020160211620516241


21251




20598

Creative Commons Lisansı