Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Polykrates’in Dipteros’undan Hermogenes’in Pseudodipte-ros’una

Yıl 2012, , 17 - 27, 01.05.2012
https://doi.org/10.1501/andl_0000000390

Öz

Magnesia kazılarının en büyük amacı Hermogenes'in yapılarını incelemek olmasına karûın1984'den bu yana sürdürülen kazılarda bu amaç doİrultusunda fazla yol alındıİı söylenemez. Buna karûınortaya çıkarılan yeni yapılar üzerinde yapılan çalıûmalarla önemli sonuçlara ulaûılmıûtır. Hermogenes yapılarıyla olmasa da ona baİlanan yapılarda bu varsayım irdelenmiûtir. Vitruvius’tan edindiİimiz verilere göre Hermogenes “pseododipteros” olarak tanımlanan tapınaİı ilk planlayan ve uygulayan mimardır ve bu yapıVitruvius’a göre Magnesia’daki Artemis Tapınaİı’dır. Çalıûmalarımızda elde ettiİimiz veriler doİrultusunda, Hermogenes’in bu tapınak tipini belirleme nedenleri konusunda ûimdiye kadar çeûitli bilim adamlarınca çeûitli yorumlar ortaya koyulmuû ve bu uygulama genellikle ıûık/gölge karûıtlıİının uygulanmasına dayandırılmıûtır. Bu makalede de aynı nedenler sorgulanmakta ve ıûık/gölge karûıtlıİının geçerli bir varsayımolamayacaİı gösterilmeye çalıûılmaktadır. Gerçek zamana dayanan üç boyutlu görüntülerde tapınaİın hiçbir zaman ve hiçbir ûekilde varsayıldıİı kadar ıûık/gölge üretecek bir özelliİe sahip olmadıİı gösterilmektedir. Bu durumda Vitruvius’un sözlerinden de anlaûılan “pteronu güzelleûtirmek” konusunda Hermogenes’in neler yaptıİı konusu üzerinde durulmakta ve pseudodipteros tapınak planının bulunuû ve uygulanıû nedeni bu sonuca baİlanmaktadır

VOM DIPTEROS DES POLYKRATES ZUM PSEUDODIPTEROS DES HERMOGENES

Yıl 2012, , 17 - 27, 01.05.2012
https://doi.org/10.1501/andl_0000000390

Öz

Zusammenfassung: Man nähert sich dem 40. Jubiläum der Grabungen in Magnesia mit Ergebnissen von vielen neuentdeckten Bauten, ohne aber Wesentliches für die Erforschung von Hermogenes zu leisten. Es wurden nur einige Hypothesen aufgestellt, die sich auf seine Errungenschaften beziehen (s. Anm.). In diesem Artikel wird zum ersten Mal seine gepriesene Leistung, nämlich Licht und Schatteneffekt zu erzielen, abgelehnt. Das Argument dafür sind die dreidimensionalen Real Time Rekonstruktionen des Tempels, durch die man einwandfrei sehen kann, dass der Tempel nie dem Gedanken entsprechend durch das Sonnenlicht beleuchtet wird. Das Hauptaugenmerk seines Schaffens wird nun bei der weiten Pteroma des neuen Tempeltypus, des Pseudodipteros und seiner reichen Gestaltung der Bauglieder gesucht.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Orhan Bingöl Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012

Kaynak Göster

Chicago Bingöl, Orhan. “Polykrates’in Dipteros’undan Hermogenes’in Pseudodipte-ros’una”. Anatolia, sy. 38 (Mayıs 2012): 17-27. https://doi.org/10.1501/andl_0000000390.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.