Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

TYPOLOGY OF THE MIDDLE PALEOLITHIC KNAPPED STONE TOOL OF KARAIN B CHAMBER

Yıl 2012, , 89 - 108, 01.05.2012
https://doi.org/10.1501/andl_0000000395

Öz

We have primarily constituted a middle Paleolithic knapped stone type list of B chamber in this study which is based on the typological classification of the knapped stone tools recovered from the middle Paleolithic layers of Karain B chamber. Our investigations have revealed the existence of both middle and upper Paleolithic techno-typological characteristics of the tools at P.III geological unit. This situation, however, brings the idea that P.III geological unit can be a transitional phase from the middle Paleolithic to the upper Paleolithic period, we highly believe. In this layer, P.III, we faced with the density and variability of side scrapers in particular; middle and upper Paleolithic knapped stone tool types such as retouched flake, point, denticulated and notched tool, composite tool, end scraper, borer, burin, retouched blade and retouched crested blade have been identified as well. The knapped stone tools of the geological layers P.IV, P.V, P.VI and P.VII represent the similar tool forms of Karain Type Mousterian industry which is well known from the Karain E chamber. Beside the side scrapers which are numerous in number and characterized by many sub-types, in those layers, P.IV-P.VII, there are also retouched flakes, points, denticulated and notched tools that produced by middle Paleolithic technology. In addition, increasing number of the tools’ blanks which are made by levallois technology is observed in those geological layers as well

Karain B Gözü Orta Paleolitik Yontmataş alet tipolojisi

Yıl 2012, , 89 - 108, 01.05.2012
https://doi.org/10.1501/andl_0000000395

Öz

Karain B Gözü Orta Paleolitik seviyelerinden ele geçen yontmataû aletlerin tipolojik sınıflandırılmasına dayalı olan bu çalıûma ile öncelikle B Gözü Orta Paleolitik yontmataû alet tip listesi oluûturulmuûtur. ùncelemelerimiz P.III jeolojik seviyesinde hem Orta hem de Üst Paleolitik tekno-tipoloji gösteren aletlerin varlıİını ortaya koymuûtur. Böylelikle bu seviyenin Orta Paleolitik’ten Üst Paleolitik’e geçiû evresi olduİu sonucuna varılmıûtır. Genel olarak kenar kazıyıcıların yoİunluİu ve çeûitliliİi ile karûımıza çıkan bu seviyede; Orta ve Üst Paleolitik’e ait olan düzeltili yonga, uç, diûlemeli ve çontuklu alet, bileûik alet, ön kazıyıcı, taû delgi, taû kalem, düzeltili dilgi ve düzeltili tepeli dilgi gibi alet grupları tespit edilmiûtir. P.IV, P.V, P.VI ve P.VII jeolojik seviyelerinin yontmataû aletleri ise, Karain E Gözü’nden iyi bilinen Karain tip Moustérien’in tipik alet formlarından oluûan bir görünüm sergilemektedir. Bu seviyelerde, oldukça fazla olan ve çok çeûitli alt tiplerle karakterize edilen kenar kazıyıcıların yanı sıra; düzeltili yonga, uç, diûlemeli ve çontuklu alet gibi Orta Paleolitik teknolojiyle üretilmiû aletler bulunmaktadır. Ayrıca bu seviyelerde levalloistekniİi kullanılarak üretilen taûımalıklar üzerine yapılan aletlerin sayıca arttıİı da gözlemlenmektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gizem Kartal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012

Kaynak Göster

Chicago Kartal, Gizem. “Karain B Gözü Orta Paleolitik Yontmataş Alet Tipolojisi”. Anatolia, sy. 38 (Mayıs 2012): 89-108. https://doi.org/10.1501/andl_0000000395.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.