Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HELLENISTIC AND ROMAN UNGUENTARIA FROM THE NECROPOLIS OF TRALLEIS

Yıl 2011, , 1 - 42, 01.05.2011
https://doi.org/10.1501/andl_0000000381

Öz

The material discussed here was found in the western necropolis area during the 2007 excavation campaign in Tralleis. According to the analysis of the findings, the western necropolis was in use from the late 4th century B.C. until the second half of the 4th century A. D. The earliest unguentaria noted from the Tralleis dates from around the third quarter of the 4th century B.C. The clay of the Tralleis unguentaria always contains some amount of mica. Clay and slip colors vary between 2.5YR 7/4, 5YR 6/6 or 5YR 7/3-4 according to Munsell Catalogue. Form and workmanship reflect general characteristics of the Anatolian customs. Tralleis unguentaria are non-decorated and the majority of them were not carefully made. All of them are handleless. Most of them have been found intact or only partially damaged. One of the most important forms in the classification is the fusiform unguentaria and they are similar to the western Anatolian examples with their characteristic features. Forms of these examples can also be compared with the finds from the other contemporary settlements and contexts. Most of them are similar to examples from the 1st and 2nd centuries B.C with their long, thin forms and spindle-shaped bodies. The second group consists of twelve bulbous unguentaria. The majority of these samples have long necks, rounded bodies, and flat bases. In terms of technique and form, all of these examples are Roman products. This type of unguentarium was commonly found in most of the Mediterranean cities

HELLENISTIC AND ROMAN UNGUENTARIA FROM THE NECROPOLIS OF TRALLEIS

Yıl 2011, , 1 - 42, 01.05.2011
https://doi.org/10.1501/andl_0000000381

Öz

Burada ele alınan malzeme, Tralleis’de 2007 yılı kazı çalışmalarında batı nekropolis alanında bulunmuştur. Ele geçen eserler ışığında, batı nekropolis alanının MÖ 4. yüzyıl sonlarından MS 4. yüzyılın ikinci yarısına kadar kullanıldığı anlaşılmaktadır. Tralleis’de bulunan en erken unguentariumlar yaklaşık olarak MÖ 4. yüzyılın üçüncü çeyreğine tarihlenmektedir. Tralleis unguentariumlarının hamuru her zaman için bir miktar mika içermektedir. Hamur ve astar Munsell Kataloğu’na göre 2.5YR 7/4, 5YR 6/6 ve 5YR 7/3-4 renkleri arasında değişir. Form ile işçilik Anadolu geleneklerinin genel özelliklerini yansıtır. Tralleis unguentariumları bezemesizdir ve çoğunluğu özenli bir işçilik göstermez. Örneklerin tamamı kulpsuzdur. Büyük çoğunluğu sağlam ya da az hasarlı bulunmuştur. Sınıflandırmada en önemli formlardan biri iğ gövdeli unguentariumlardır ve genel özellikleri ile Batı Anadolu örnekleri ile benzeşir. Bu örneklerin formları diğer çağdaş merkezler ve kontekstlerdeki buluntularla karşılaştırılabilir. Bunların büyük çoğunluğu uzun ince formları ve iğ biçimli gövdeleriyle, MÖ 2. ve 1. yüzyıl örnekleriyle benzeşir. İkinci grubu 12 örnekle soğan gövdeli unguentariumlar oluşturur. Bu örneklerin çoğunluğu uzun boyunlu, yuvarlak gövdeli ve düz tabanlıdır. Teknik ve form açısından bu örneklerin tamamı Roma üretimidir. Unguentariumların bu tipi birçok Akdeniz kentinde bulunmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aslı Saraçoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011

Kaynak Göster

Chicago Saraçoğlu, Aslı. “HELLENISTIC AND ROMAN UNGUENTARIA FROM THE NECROPOLIS OF TRALLEIS”. Anadolu, sy. 37 (Mayıs 2011): 1-42. https://doi.org/10.1501/andl_0000000381.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.