Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2008, , 77 - 100, 01.05.2008
https://doi.org/10.1501/andl_0000000360

Öz

A Group of seal impressions from Karaman Museum One of the basic elements of the civilization and the government traditions is to record the commercial and official documents. The most important data’s of the archives are the seal and seal impressions which have managed to come to today. In 1983, 48 seal impressions estimated that have been founded excavated in the region of Adıyaman have been gained for the Karaman Museum Collection by purchasing. In the article in question, the characteristic features and iconography of this group which was consist of official and private seal impressions will be examined. In addition, the similarities of these seal impressions with the other seal impressions coming from the same region which were either published or waiting for to be published will be defined and the comparison will be made with the other findings of the archives and the archive belong to the Karaman Museum seal impressions will be clarified. Uygarlığın ve devlet geleneğinin temel unsurlarından biri de ticari ve resmi belgelerin arşivlenmesidir. İnsanlığın yerleşik hayata geçip, ticaret faaliyetlerinin ve aidiyetlik duygusunun gelişmesi ile evrakların ve malların mühürlemesi geleneği de başlamıştır. Bu durum aynı zamanda arşivlerin de oluşmasına neden olmuştur. Arşivleme ile ilgili en önemli veriler günümüze ulaşan mühürler ya da mühür baskıları

KARAMAN MÜZESİ’NDE BULUNAN BİR GRUP MÜHÜR BASKISI

Yıl 2008, , 77 - 100, 01.05.2008
https://doi.org/10.1501/andl_0000000360

Öz

Uygarlığın ve devlet geleneğinin temel unsurlarından biri de ticari ve resmi belgelerin arşivlenmesidir. Arşivleme ile ilgili en önemli veriler günümüze ulaşan mühürler ya da mühür baskılarıdır. 1983 yılında, Adıyaman civarında bulunduğu söylenen 48 adet mühür baskısı, satın alma yoluyla Karaman Müzesi Koleksiyonuna kazandırılmıştır. Makalemizde, resmi ve özel mühür baskılarından oluşan bu grubun karakteristik özellikleri ve ikonografileri incelenecektir. Ayrıca yayınlanmış ya da yayınlanmayı bekleyen ve aynı bölgeden geldikleri ifade edilen diğer mühür baskılarıyla olan benzerlikleri de belirlenmeye çalışılarak, bu bölgedeki bilinen arşiv buluntuları ile karşılaştırmalar yapılıp, Karaman Müzesi Mühür baskılarının ait oldukları arşiv tespit edilmeye çalışılacaktır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ertekin M. Doksanaltı Bu kişi benim

Suhal Sağlan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008

Kaynak Göster

Chicago Doksanaltı, Ertekin M., ve Suhal Sağlan. “KARAMAN MÜZESİ’NDE BULUNAN BİR GRUP MÜHÜR BASKISI”. Anadolu, sy. 34 (Mayıs 2008): 77-100. https://doi.org/10.1501/andl_0000000360.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.